Prima pagină » Economic Local » Ați pățit asta vreodată? Mai mulți studenți din Iași trag un semnal de alarmă. „Nu apelăm la agenție pentru că s-ar tripla prețurile”
Ați pățit asta vreodată? Mai mulți studenți din Iași trag un semnal de alarmă. „Nu apelăm la agenție pentru că s-ar tripla prețurile”

Ați pățit asta vreodată? Mai mulți studenți din Iași trag un semnal de alarmă. „Nu apelăm la agenție pentru că s-ar tripla prețurile”

07 oct. 2023, 02:00, 4 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Mai mulți studenți din Iași care și-au căutat chirie în această perioadă spun că au luat țeapă și vor să tragă un semnal de alarmă. Tinerii afirmă că proprietarii de apartamente au speculat piața și au profitat de faptul că aceștia au nevoie de un loc de cazare, astfel că păcălesc persoanele care vor să închirieze. Prețurile au explodat, în ultima lună, la chiriile din Iași

Unii studenți din Iași sunt nemulțumiți că proprietarii apartamentelor profită de faptul că aceștia au nevoie de un loc de cazare, astfel că au mărit prețurile și închiriază apartamentul mai multor chiriași care plătesc chiria și comisionul. Un tânăr din Iași a fost dat afară din apartament după ce a stat o săptămână, achitând tot ce era necesar.

„Tot mai mulți proprietari, persoane fizice, închiriază apartamente, în Iași, la mai multe persoane la prețuri exorbitante. Am pățit să fiu dat afară din apartament, deși plătisem. Am dat banii, chirie și garanție, în jur de 500 de euro, și am rămas fără cazare în Alexandru cel Bun. M-au scos afară din casă la o săptămână după ce mi-am mutat toate lucrurile și mi-au spus că o să cheme poliția, dacă nu plec. E o practică în rândul mai multor proprietari pentru că știu că nu prea ai ce să le faci. Nu este corect”, susține Iulian, un tânăr student din Iași.

Mai mulți studenți din Iași trag un semnal de alarmă

Pentru că prețurile chiriilor din Iași au explodat, studenții sunt nevoiți să caute apartamente la costuri avantajoase. Acum, un imobil cu o cameră, într-o zonă semicentrală, se închiriază cu 320 de euro, unul cu două camere, cu 500 de euro.

„Nu toți studenții își permit să plătească agențiilor comisioanele pentru chirii, de aceea căutăm apartamente mai ieftine. Locurile la cămin sunt puține, condițiile nu-s prea bune, iar atunci nu există alte soluții. Căutăm apartamente direct de la proprietar. Unii nu fac nici contractele de închiriat pentru că nu vor să plătească comisioanele, studenților le convine pentru că mai rămân cu bani”, susține un alt student din Iași.

Prețurile au crescut și la garsonierele care se închiriază în Iași.

Studentă din Iași: „Au crescut prețurile exagerat de mult”

Elena și Ioana, surori gemene, studente în anul II la Drept, susțin că au apelat la varianta închirierii locuinței direct de la proprietar pentru a plăti mai puțin.

„Nu ne permitem să apelăm la o agenție, așa cum am făcut anul trecut, pentru că au crescut prețurile exagerat de mult. Dacă anul trecut dădeam pe chirie, garanție și comision în jur de 5.000 de lei, anul acesta ne trebuie 8.000 de lei. E cam greu, mai ales când ești student. Cel mai ieftin apartament cu două camere l-am găsit la 350 de euro, dar erau niște condiții greu de suportat. În medie, chiria e cam 450-500 de euro, ca să ai, cât de cât, condiții. La prețul ăsta s-ar tripla la o agenție. Și atunci preferăm să căutam la persoane fizice, adică la negru. Dar e foarte riscant! Nu-ți face niciun contract și n-ai nicio dovadă în caz că se întâmplă ceva. Nu mai vorbim de faptul că, dacă dai garanție, nu ai nicio bază că o vei primi înapoi”, susține Elena, una dintre surorile gemene.

Specialiștii în imobiliare atrag atenția celor care vor să închirieze o locuință să semneze un contract înregistrat la ANAF, în fața unui notar, să își pună clauzele și să semneze un proces-verbal de predare-primire. Studenții care au apelat la agențiile imobiliare au închiriat apartamentele din perioada verii. Studenții din Iași atrag atenția asupra faptului că prețurile au explodat și sunt nevoiți să închirieze direct de la proprietari, în condiții nesigure.

Comentarii
  • Cum adică ?

    Citesc despre un tânăr din IAȘI dat afară din apartament. Păi dacă e din Iași cum de stă în chirie ?
    În 89 s-a murit pentru libertate și piață liberă. Acuma ce se vrea, plafon de preț la chirii ? Nu, fratello meu student. Mama să vândă rațele de prin poiată, tata să vândă fânul, porcii și urda dacă vrea ca odrasla să facă facultate. Sătenii să adune ban cu ban, ăia străinezii să doneze pentru propășirea fiului satului, că învățămăntul superior nu e obligatoriu.
    La fel îndemn să procedeze și provincialii stabiliți în Iași: bacchauanii au ditai universitate la bacchau, pot merge acolo. Parcă și la boston a deschis UAIC o extensie, de verificat. Ciucevenii au și ei ditai universitatea, pot lipsi din Iași. Rămân nemțenii, vrâncenii și vegasluyenii, ăștia chiar nu au opțiuni. Păi vegasluyenii (exemplu) stabiliți în Iași să își cazeze ei consătenii în vastele lor proprietăți. Fac și ei fapta bună a vieții lor.
    Apartamentele din Iași se vor închiria mai departe pe prețul pieții și clienți sunt, nu e problemă. Nu văd de ce aș închiria ieftin pe motiv că e student. La muncă, dacă vrei facultate în Iași !

  • Majoritatea chiriasilor sunt neseriosi si iresponsabili .Si nu ma refer strict la studenti , sunt unii peste 35-40 ani care vin, citesc contractul si cand vad cate chestii au de respectat (lucruri normale cum ar fi -interzicerea subinchirierii, nu spui ca stai 1 persoana si stau 4, nu spargi, rupi, dai gauri in pereti , nu vii cu animale de companie sa se kk si pp pe pereti si multe altele …)lasa contractul si spun ca se mai gandesc si revin ei cu un telefon.Saaaau au o placere maxima sa vina la vizionat in weekend! Ei nu doresc sa inchirieze ci sa deranjeze lumea ca nu au ei activitate de sfarsit de saptamana….Deci nu mi-e rusine nici cu chiriasii….Sunt unii care fac daune de mii de euro…dar ei se plang ca e prea scumpa chiria…(daca nu ai un minim de 300-400 euro sa-ti permiti o chirie decenta atunci stai in gazda cu batranii aferenti la 150-200 euro si vezi atunci stres ca aia iti numara si dumicatii care ii bagi in gura)!!!!

  • Preturile la chirii au ajuns asa de mari din cauza agentiilor. E foame mare printre agenti daca au ajuns sa ceara 200 lei taxa de vizionare proprietate si 10% comision la vanzare. Multe din asa zisele persoane fizice care inchiriaza sunt de fapt agenti imobiliari. Am vazut cazuri de apartamente vandute de batrani care nu stiau cat sa ceara, nu stiau pretul pietei, agentii le cumparau la pret mic si apoi le vindeau ei la pret mult mai mare. Cred ca ar trebui incadrat la inselaciune fapta respectiva. Daca s-ar da o lege a agentiilor imobiliare cred ca s*ar face ceva ordine in domeniu.

  • Mai e o soluție: căutați cea mai urâtă femeie 👹din Iași( valabil pt băieți) sau cel mai chelios bubos ieșean🥸( valabil pentru fete)…si vă mutați in apartamentul ei( lui) . E singura soluție, ceva de genul win-win…😅😆

    E capitalism! Vreti in Iași plătiți, vreți acasă la mămica, atunci rămâneți cu 12 clase. La Kaufland, unul cu 12 clase câstigă dublu față de o contabilă cu facultate + master…nu glumesc!
    Vedeți anunțurile de angajare…🥰😍🥰

    Mai e o a treia solutie…când vă cheamă un profesor la mărirea notei, sau un profesor medic( valabil pt studentele de la UMF) …rămâneți gravide. După, …v-a pus sf Petru mânan-n cap, o să aveți apartamentul vostru, pensie alimentară la copil,etc…
    Pensia alimentară e o treime ( 1/3) din salariul net a unui medic – profesor ( aprox 11.000 euro net/ lună) sau profesor universitar, care ridică 9 – 11.000 euro net/ lună)…vb de profesori cu vechime, nu pișpirei din ăștia cu caș la gură 😂😋.

    Succese …dragi studenți și studente…și naștere ușoară! 🤭

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 decembrie 2024
11 decembrie 2024