Prima pagină » Local » Au fost aduși pe lume de mame diagnosticate cu SIDA. Treisprezece copii au primit tratament încă din primele zile de viață

Au fost aduși pe lume de mame diagnosticate cu SIDA. Treisprezece copii au primit tratament încă din primele zile de viață

28 iul. 2023, 02:00,
Cristina Doroftei în Local

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași s-au înregistrat treisprezece copii care s-au născut din mame diagnosticate cu SIDA. Însă cu tratamentul adecvat viața acestor pacienți are toate șansele să fie una normală

În județul Iași s-au născut, de la începutul anului, trei copii din mame diagnosticate cu SIDA. Aceștia se află în afara oricărui pericol și nu au prezentat complicații la naștere. Cu toate acestea, medicii sunt obligați să le administreze medicația corespunzătoare pentru a preveni infecția cu HIV. Mamele trebuie să-și continue tratamentul atât pe timpul sarcinii, cât și după naștere.

Sarcina unei femei infectate cu HIV

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, s-au înregistrat din județele limitrofe cinci gravide diagnosticate cu Sida, care urmează să dea neștere unui copil

În astfel de situații, nașterea se va realiza doar prin operație cezariană, iar mama nu va putea să-și alăpteze copilul pentru că laptele matern este infectat. Deși, în momentul de față, situația nu este alarmantă, riscurile ca aceste cazuri să crească sunt mari. Cu toate acestea, testarea femeilor gravide este foarte importantă, deoarece transmiterea pe verticală a virusului HIV de la mamă la făt este un fenomen care a luat amploare în ultimii ani.

„De la începutul anului până în ziua de astăzi s-au înregistrat, în județul Iași, trei copii născuți din mame diagnosticate cu SIDA. În total, în județele limitrofe s-a înregistrat un număr de 13 copii. În momentul de față, în Iași nu sunt mame diagnosticate cu SIDA care urmează să nască, însă, având în vedere județele limitrofe, sunt în așteptare 5 gravide.

Controalele pentru o astfel de sarcină sunt obișnuite, în cele mai multe cazuri nu prezintă complicații, dar este nevoie, obligatoriu, de naștere prin cezariană programată. Aceste mame trebuie să fie pe o schemă de terapie ARV (terapia antiretrovirală) care să nu pericliteze sarcina și fătul. Se face profilaxia transmiterii materno-fetale încă din primele ore de la naștere. Se începe, în primele 24 de ore, cu profilaxie cu ARV la nota noastră, pe o durată de șase săptămâni”, declară dr. Florin Roșu, manager Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.

Treisprezece copii născuți din mame diagnosticate cu SIDA duc o viață normală

poză cu o gravidă

În județul Iași există trei copii care s-au născut din mame diagnosticate cu Sida

Deși această boală pare o sentință la moarte, specialiștii susțin că, prin respectarea tratamentului și colaborarea periodică cu echipa medicală, pacienții diagnosticați cu SIDA pot avea o viață normală. În momentul de față, în Iași există peste 2.000 de pacienți diagnosticați cu HIV/SIDA. Medicii susțin faptul că aceștia sunt în mare pericol, dacă nu se prezintă o dată la șase luni la control, în special pentru că, în ultimii ani, virusul HIV a suferit mutații, iar acest lucru dezorientează organismul și îl face să nu mai răspundă la medicamentație.

„De-a lungul anilor am avut un număr semnificativ de pacienți care au fost victimele mutațiilor virusului HIV. Pentru aceștia s-au recomandat teste de specialitate pentru a descoperi despre ce tip de mutații este vorba. În urma rezultatelor s-a stabilit un tratament specific”, încheie prof. dr. Carmen Dorobăț.

Până în prezent nu au existat decese în rândul copiilor născuți din mame diagnosticate cu SIDA, nici în rândul gravidelor, însă medicii insistă pe continuarea tratamentului, pentru a ține sub control această boală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`