Local

Un pacient de origine nigeriană, suspect de malarie, i-a pus pe jar pe medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași!

Publicat: 24 mai 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un pacient de origine nigeriană suspect de malarie i-a pus pe jar pe medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași
Un pacient de origine nigeriană, suspect de malarie, i-a pus pe jar pe medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași

Un pacient de origine nigeriană, suspect de malarie, i-a pus pe jar pe medicii de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași. Din fericire, în urma investigațiilor clinice și paraclinice, diagnosticul de malarie a fost exclus

Malaria este o boală infecțioasă provocată de parazitul Plasmodium, transmisă de la o persoană la alta prin intermediul înțepăturilor de țânțar Anopheles. Parazitul este eliberat în sânge și călătorește spre ficat, unde se fixează și se maturizează. Apoi, începe să se deplaseze prin intermediul fluxului sanguin și infectează globulele roșii. Astfel că, la doar 2-3 zile de la mușcătura de țânțar, persoana purtătoare a parazitului are primele simptome, reprezentate de febră mare și frisoane.

Un pacient de origine nigeriană, suspect de malarie, a fost transferat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Iași

Spitalul de Boli Infectioase Iasi
În urma investigațiilor clinice și paraclinice, diagnosticul de malarie a fost exclus

Pacientul suspect de malarie a fost internat inițial la Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț, iar în data de 22 mai 2023 a fost transferat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.

„Un pacient în vârstă de 20 de ani, de origine nigeriană, vaccinat anti SARS-CoV-2, a fost internat în perioada 19.05.2023 – 22.05.2023 la Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț, pentru febră (temperatura maximă = 40 de grade Celsius), mialgii, dureri abdominale, tranzit intestinal accelerat (3-4 scaune apoase la 24 de ore), cefalee. Debutul acestor simptome a avut loc joi, 19 mai 2023. Pacientul a fost transferat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva» Iași, cu suspiciunea de malarie. Trebuie menționat că pacientul a prezentat simptome similare și în urmă cu o săptămână.

De asemenea, a declarat că în ianuarie 2022 a urmat terapie profilactică antimalarie. Pe parcursul internării în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva» Iași, în urma investigațiilor clinice și paraclinice, se decelează: sindrom inflamator, trombocitopie (Tr = 74.000/mmc). Radiografia toracică relevă existența unei pneumonii interstițiale. Se exclude diagnosticul de malarie”, a transmis dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.

Dr. Florin Roșu: „Complicațiile malariei sunt grave”

o imagine cu un tantar
Malaria este o boală infecțioasă provocată de parazitul Plasmodium, transmisă de la o persoană la alta prin intermediul înțepăturilor de țânțar Anopheles

În luna august a anului 2022, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași a fost internat un bărbat de 41 de ani, diagnosticat cu malarie. Acesta revenise din Camerun la sfârșitul lunii iulie și prezenta simptome asemănătoare unei viroze respiratorii, astfel că s-a adresat medicului de familie care i-a prescris tratament simptomatic. Pentru că starea de sănătate nu i s-a îmbunătățit, bărbatul s-a prezentat la Spitalul Municipal Paşcani, unde a fost supus unui tratament pe care l-a urmat în regim de spitalizare.

„În cursul zilei 18 august 2022, pacientul a fost admis prin transfer la spitalul nostru. Prezenta cefalee intensă, febră 38,8 grade Celsius şi mialgii. Ne-a comunicat că a avut şi peste 40 de grade Celsius când au apărut primele simptome. I-a povestit medicului de gardă că a revenit de curând dintr-o zonă endemică, aşa că i s-au prelevat de urgenţă analize în cadrul laboratorului de analize medicale al spitalului, pentru malarie.

Rezultatul a fost pozitiv. Pacientul se află sub tratament, este stabil hemodinamic, i se administrează perfuzii de reechilibrare hidro-electrolitică şi este monitorizat de echipa medicală. Putem spune că a venit la timp la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase «Sf. Parascheva», deoarece complicaţiile malariei sunt grave”, declara atunci dr. Florin Roşu.

Adauga un comentariu