Local

Autorizațiile de mediu care au expirat în perioada stării de urgență se prelungesc cu 90 de zile

Publicat: 19 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Autorizațiile de mediu care au expirat în perioada stării de urgență se prelungesc cu 90 de zile
Galea Temneanu este directorul executiv al APM

Agenția pentru Protecția Mediului Iași aduce la cunoștință operatorilor economici, care își desfășoară activitatea în baza autorizației de mediu care pe perioada stării de alertă a expirat, se va prelungi valabilitatea cu 90 de zile.

Timpul de prelungire a valabilității autorizației de mediu prevede faptul că în acest timp, antreprenorii ieșeni care vor să-și desfășoare activitatea în condiții legale vor solicita la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași emiterea altei autorizații sau vize anuale.

„Agenţia pentru Protecţia Mediului Iaşi aduce la cunoștință operatorilor economici care îşi desfășoară activitatea în baza Autorizației de mediu / Autorizației integrate de mediu, următoarele: în cazul în care Autorizaţia / Autorizaţia integrată de mediu și-a pierdut valabilitatea pe perioada stării de alertă, sunt aplicabile prevederile Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID 19, cu modificările și completările ulterioare, art. 4, alin.5: se prelungeşte valabilitatea pentru o perioada de 90 zile de la încetarea stării de alertă, respectiv până la 07.06.2022,  timp în care titularul va solicita la APM Iaşi emiterea unei noi autorizaţii sau viza anuală, după caz. Actele necesare solicitării se găsesc pe site-ul APM Iaşi”, declară directorul executiv al APM Iași, Galea Temneanu.

o poza cu APM Iasi
Solicitările pentru autorizația de mediu se pot depune și fizic în cadrul APM

Pentru viza anuală, ieșenii trebuie să depună actele cu minium 60 de zile înainte de emiterea autorizației de mediu care a expirat

o persoana la un birou
Galea Temneanu anunță că autorizațiile de mediu expirate pe perioada stării de alertă, vor mai putea fi folosite timp de 90 de zile

Potrivit specialiștilor din cadrul APM Iași, ieșenii trebuie să depună actele cu minium 60 de zile înainte de emiterea autorizației naționale.

„Pentru aplicarea vizei anuale, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 1150/2020 privind procedura de aplicare a vizei anuale a autorizației de mediu și autorizației integrate de mediu, titularii autorizaţiei/autorizaţiei integrate de mediu  vor depune solicitarea la APM Iaşi, cu minim 60 de zile înainte de ziua şi luna corespunzătoare zilei şi lunii în care autorizaţia de mediu a fost emisă, însoţită de documentele necesare, respectiv: cererea conform modelului prevăzut în anexa nr. 1 la actul normativ; raportul anual de mediu şi/sau raportările menţionate în actele de reglementare, după caz; declaraţia pe propria răspundere că desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii pentru care a fost emisă autorizaţia/autorizaţia integrată de mediu şi că nu au intervenit modificări de fond care să afecteze condiţiile stabilite prin autorizaţie, conform modelului prevăzut în anexa nr. 2  din Ordinul 1150/2020 și dovada achitării tarifului aferent (100/300 lei în funcţie de natura autorizaţiei de mediu – simplă sau integrată)”, adaugă specialiștii în mediu.

Solicitările pentru viza anuală se pot depune și fizic la sediul Agenției pentru Protecție a mediului sau în format electronic pe adresa de email.

o cerere pentru autorizatie
Pentru eliberarea autorizațiilor de mediu trebuie să se completeze o cerere online sau la sediul APM

Poluarea în Iași a crescut substanțial în ultima vreme

 o masa cu niste autorizatii de mediu
Potrivit specialiștilor din cadrul APM Iași, ieșenii care doresc o viză anuală trebuie să depună actele cu minium 60 de zile înainte de emiterea autorizației naționale.

În ultimele zile, Iașul s-a confruntat cu câteva valuri de poluare masivă. Senzorii APM Iași au înregistrat cele mai mari valori de poluare din ultimii ani, în doar 24 de ore. Acestea se regăsesc în stratul smog care este așezat peste Tomești.

„Reamintesc, că acum câteva zile au fost înregistrate valori extreme la PM2.5, CO2, O3 și NO. Unele valori sunt cele mai mari din acest an. Ele s-au regăsit în stratul smog care este așezat peste Tomești”, a menționat unul dintre specialiștii în mediu.

Cu toate că trăim între poluanți, ultimele zile pentru cetățenii ieșeni au fost peste limita normal. Mai mult decât atât, acești poluanți afectează foarte mult oamenii. Cei mai vizați sunt persoanele care suferă de astm sau alte boli respiratorii.

Adauga un comentariu