Local

Averea fostului primar al Iașului, Gheorghe Nichita, rămâne sub sechestru. Decizia, luată de judecători în dosarul „Amanta” – GALERIE FOTO / VIDEO

Publicat: 24 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Averea fostului primar al Iașului Gheorghe Nichita rămâne sub sechestru. Decizia luată de judecători în dosarul Amanta - GALERIE FOTO  VIDEO
Fostul primar al Iașului, Gheorghe Nichita, a sperat că va scăpa de sechestrul aplicat de magistrați în dosarul intitulat generic "Amanta"

Judecătorii au decis că averea fostului primar al Iașului, Gheorghe Nichita, rămâne sub sechestru. Asta, la ultimul termen al dosarului intitulat generic „Amanta”. Amintim că, în cadrul dosarului, Nichita este acuzat că ar fi folosit resursele Poliției Locale pentru a o urmări pe prietena sa, Adina Samson

Averea fostului primar al Iașului, Gheorghe Nichita, rămâne sub sechestru. Hotărârea a fost luată recent de magistrați. Astfel, la ultimul termen al dosarului intitulat generic „Amanta” judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au menținut măsurile asiguratorii din cazul lui Nichita.

„Instanța menţine măsurile asigurătorii dispuse prin ordonanţa nr. 57/P/2015 din data de 29 septembrie 2015 prin care s-a instituit măsura sechestrului asupra bunurilor imobile şi mobile aflate în proprietatea inculpatului Nichita Gheorghe, până la concurenţa sumei de 105.239,43 lei, în vederea reparării prejudiciului produs Poliţiei Locale a Municipiului Iaşi, respectiv imobile-teren situat în intravilanul extins, teren situat în intravilanul extins deţinut în proprietate, cu o suprafaţă de 1.666 mp conform actelor de proprietate şi 1.483 mp conform măsurătorilor cadastrale, amplasat în tarlaua 162, parcela 6557/2, categoria de folosinţă „livadă”, înscris în cartea funciară a Municipiului Iaşi, teren deţinut în proprietate, cu o suprafaţă de 600 mp, categoria de folosinţă „fâneaţă”, înscris în cartea funciară a oraşului Gura Humorului”, au afirmat magistrații ieșeni.

Averea fostului primar al Iașului, Gheorghe Nichita, rămâne sub sechestru

Astfel, averea fostului primar al Iașului, Gheorghe Nichita, rămâne sub sechestru, dar și cea a lui Liviu Mihai Hliboceanu. Mai mult, magistrații au menținut sechestrul asupra unor sume de bani din conturile celor doi. De remarcat este faptul că decizia nu e definitivă, aceasta putând fi contestată. De asemenea, la ultimul termen, judecătorii au respins cererile de schimbare ale încadrării juridice formulate de Gheorghe Nichita. Mai mult, magistrații ieșeni au amânat dosarul „Amanta” pentru data de 7 martie 2022. Amintim că, la prima instanță, fostul primar al Iașului, Gheorghe Nichita, a fost condamnat la 5 ani și 2 luni pușcărie. Acesta este acuzat de instigare la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în formă continuată; instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice și instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În același dosar, instanța l-a condamnat pe Liviu Mihai Hliboceanu, fostul șef al Poliției Locale Iași, la 4 ani și 5 luni de temniță. De asemenea, Tribunalul Iași i-a obligat pe cei doi să îi plătească Poliției Locale a Municipiului Iași suma de 105.239 de lei cu titlu de despăgubiri civile.

Cum a izbucnit scandalul din dosarul „Amanta”

Așadar, în dosarul „Amanta”, Gheorghe Nichita este acuzat că și-ar fi determinat subalternii de la Poliția Locală să o urmărească pe fosta sa prietenă, Adina Samson, operațiunile desfășurându-se din bani publici. Pe lista inculpaților s-a aflat și fostul șef al Serviciului de Urbanism de la Poliția Locală, Ștefan Avârvarei, care a recunoscut faptele și a fost condamnat la 2 ani și 2 luni de închisoare cu suspendare. Alături de Liviu Hliboceanu, Ștefan Avârvarei a fost acuzat de DNA că, la îndemnul lui Nichita, ar fi determinat mai mulți polițiști locali să o urmărească pe Adina Samson, prin comiterea infracțiunilor Nichita obținând pentru sine foloase nepatrimoniale.

„În perioada 30 ianuarie-16 aprilie 2015, inculpatul Gheorghe Nichita i-a determinat pe inculpații Liviu Mihai Hliboceanu și Ștefan Avârvarei, funcționari publici în cadrul Poliției Locale Iași, să efectueze verificări în baze de date care conțin informații ce nu sunt destinate publicității, iar, ulterior, să folosească informațiile astfel obținute și să permită accesul unor persoane neautorizate la aceste informații, pentru a obține personal foloase nepatrimoniale necuvenite”, au spus anchetatorii. Acum, în urma deciziei luate recent de judecători, averea fostului primar al Iașului, Gheorghe Nichita, rămâne sub sechestru.




Adauga un comentariu