Titlurile zilei

Averea verde a Iașului, furată cu legea în mână! Prejudicii uriașe, provocate de hoții de lemne în păduri care nu sunt păzite de nimeni

Publicat: 23 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Averea verde a Iașului furată cu legea în mână Prejudicii uriașe provocate de hoții de lemne în păduri care nu sunt păzite de nimeni

La nivelul județului Iași, au fost sesizate tăieri ilegale pe suprafețe impresionante. Inspectorii Gărzii Forestiere au confiscat anul trecut material lemnos în valoare de peste 300 de mii de lei, pe raza județului Iași. În vreme ce majoritatea fondului forestier aparține statului, privații care dețin aproape 15 mii ha de pădure nu asigură nici pe jumătate din această suprafață paza arborilor. Faptul că pădurarii vor fi dotați cu arme de foc va schimba mult din ce se petrece în pădurile județului, în trecut aceștia neavând apărare în fața hoților de lemne

Pădurile din județul Iași sunt tăiate încetul cu încetul, iar împăduririle nu acoperă nici pe departe dispariția arborilor și tăierile ilegale. Pe parcursul anului 2019, Inspectoratul Teritorial al Gărzii Forestiere Suceava – Biroul Gărzii Forestiere Județean Iași a sesizat faptul că au fost tăiați ilegal arbori în valoare de 301.386 lei, din pădurile județului. Este vorba despre un volum de aproape 318 mc de arbori tăiați ilegal. Inspectorii Gărzii Forestiere au confiscat astfel, în urma acțiunilor realizate, 74 mc de material lemnos în fizic, 72 mc material lemnos valoric. De precizat faptul că iarna aceasta au fost confiscați și 29 de pomi de Crăciun pe raza județului Iași.

Statul deține aprope două treimi din pădurile județului Iași

Reprezentanții Gărzii Forestiere au precizat faptul că o mare problemă la nivelul județului Iași este faptul că nu este asigurată paza și administrarea pădurilor în multe zone. Din totalul suprafeței de fond forestier de pe raza județului Iași, care este de 97.950 ha, în prezent proprietatea publică a statului este de aproximativ 67 la sută. Asta înseamnă aproape 66.255 ha aflate în proprietatea statului, în vreme ce persoanele juridice dețin aproximativ 15 mii ha, adică aproape 15 la sută din totalul de fond forestier de pe raza județului.

„Unitățile administrativ-teritoriale dețin 1.338 ha, din care 255 ha fără contracte de administrare, pentru care Biroul Gărzii Forestiere Județean Iași a încheiat procese-verbale de constatare și sancționare a contravenției silvice. Persoanele fizice dețin aproximativ 15 mii ha, dintre care aproximativ 45 la sută fără contracte de pază și administrare”, a explicat Mihai Gășpărel, inspector șef al Gărzii Forestiere Suceava.

Jumătate din proprietari nu asigură paza arborilor

Faptul că paza pădurilor nu este asigurată la nivelul județului Iași reprezintă principala problemă care duce la tăierile ilegale. Din anul 2017 și până la data de 31.12.2019 s-au încheiat acte de constatare (conf. art. 16 din Lg.nr. 46/2008) pentru suprafața de 1.040 ha din aproximativ 7 mii ha. Cele mai dese cazuri de tăieri ilegale au fost sesizate în zona Pașcani, Țibana sau Răducăneni.
De precizat faptul că Direcția Silvică Iași administrează o suprafață de fond forestier de 65.729 ha. Tăieri ilegale de lemne au fost sesizate inclusiv la Ocolul Silvic Bisericesc Iași.

Pădurarii vor fi dotați cu pistoale pentru apărare

Anul trecut au avut loc mai multe incidente nefericite în care au fost implicați pădurarii și hoții de lemne. Un caz șocant a fost când unul dintre cei mai vechi angajaț ai Ocolului Silvic Pașcani a fost găsit mort la marginea unei păduri. Pădurarul, în vârstă de 50 de ani, era salariat al Ocolului Silvic Pașcani din anul 1999. Acesta a fost găsit fără suflare într-o baltă de sânge după ce a fost omorât în bătaie de hoții de lemne. Cantonul silvic aflat în paza pădurarului găsit mort are o suprafață de 536 hectare, cea mai mare parte din pădure fiind proprietate a statului, o mică parte aflându-se în proprietatea privată a persoanelor fizice.

Anul acesta, toți pădurarii din țară vor primi arme după ce vor trece toate testele impuse în această situație. Primele arme au fost deja achiziționate. În prezent, în Iași, sunt dotați cu arme letale 90 de angajați.

„S-au făcut modificări la statutul personalului silvic, iar noi am făcut demersuri să achiziționăm arme pentru angajații care lucrează la paza fondului forestier. O parte din personal a primit deja arme, fiind vorba de 90 de bucăți. Este vorba despre pistoale de 9 mm”, au explicat reprezentanții Direcției Silvice Iași.

Adauga un comentariu