Actualitate

Avertismentul medicului Alexandru Rafila: „Zonele turistice sunt surse posibile pentru răspândirea infecției“

Publicat: 02 iul. 2020
Alexandru Rafila la birou
Alexandru Rafila a declarat că numai timpul va demonstra dacă noile măsuri restrictive își vor face efectul

Avertismentul medicului Alexandru Rafila! Membrul Comitetului Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţiilexandru lansează un avertisment în legătură cu menținerea unei distanțe de 1,5 metri între persoane. Medicul Alexandru Rafila susține că masca este necesară și în aer liber atunci când nu se poate păstra distanța socială.

„În general, zonele turistice sunt niște surse posibile pentru răspândirea infecției, mai ales dacă se desfășoară un turism mai puțin organizat. Acolo era ceva mai puțin organizat. Nu erau zone de alimentație publică, hoteluri, era pur și simplu o foarte mare aglomerație în aer liber”, a spus Alexandru Rafila.

Avertismentul medicului Alexandru Rafila:

Medicul Alexandru Rafila adăugă că este necesară purtarea măștii în aer liber deoarece virusul se poate transmite și în aer liber dacă distanța este mult prea mică.

„Noi spunem că masca se folosește în spații închise sau în mijloace de transport. Dacă în aer liber este o foarte mare aglomerație, iar acea distanță minimă de un metru și jumătate în mod evident nu este respectată, atunci și spațiul acesta liber devine propice pentru transmiterea bolii. Cred că nu erau foarte multe persoane într-o astfel de situație – care ar fi utilizat masca”, a explicat medicul Alexandru Rafila.

Conform medicului, o atitudine mai fermă din partea autorităților care să împiedice aglomerațiile mari de oameni poate fi luată. Rafila susține că a fost stabilit un număr de persoane care pot să stea împreună.

„Dacă discutăm de 5, 6 persoane, iar acolo sunt 600… Vă dați seama că s-ar putea încerca convingerea oamenilor, că nu trebuie să intrăm în zona măsurilor coercitive. Dacă avem suficientă abilitate cred că există posibilitatea să îi convingem pe oameni să se depărteze și să evite aglomerația excesivă”, a precizat Rafila.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie susține că fiecare ar trebui să respecte regulilele, fără să vină cineva și să ne impună asta.

Cred că o contribuție foarte importantă la numărul de cazuri o constituie relaxarea comportamentului fiecăruia dintre noi. Dacă vedem că numărul de cazuri este în creștere, ar trebui măcar în al 12-lea să ne revenim și să îi îndeamnăm și pe alții să respete regulile în spații inchise, să evităm aglomerația. Cred că e momentul să înțelegem că nu ar trebui să ne impună nimeni nimic și să facem totul din proprie inițiativă”, a adăugat Alexandru Rafila.

COVID-19 nu este afectat de temperaturike ridicate

Reprezentantul României la OMS a spus că această creștere alarmantă a numărului de cazuri a început de la 15 iunie, ceea ce înseamnă că ipoteza de a dispărea virusul la temperature mari nu mai este valabilă. Alexandru Rafila este speriat de evoluția nefericită care ar putea avea loc vizavi de dublarea sau triplarea numărului de cazuri, rezultând blocarea terapiilor intensive, ultima șansă pentru pacienții în stare gravă.

„Creșterea evidentă a numărului de cazuri a fost pe 15 iunie. Toată discuția legată de transmisibilitate a căzut în ceea ce privește scăderile numărului de cazuri la temperaturi mari. Sper să nu ajungem la o dublare, triplare a numărului de cazuri. Dacă ajungem acolo, se blochează secțiile de terapie intensivă“, a menționat Alexandru.

Adauga un comentariu