Actualitate

Avertismentul medicului Virgil Musta: „Dacă nu se iau măsuri, vom pierde bătălia cu virusul”

Publicat: 06 oct. 2020
Virgil Musta cu mască
Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara

Medicul Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a lansat un avertisment astăzi în legătură cu numărul mare de cazuri noi de infectări. Virgil Musta susține că sistemul medical este aproape de momentul în care medicii vor fi nevoiți să decidă pe cine tratează și pe cine nu.

Reacția lui Virgil Musta vine în ziua în care România a înregistrat un dublu record al pandemiei. 73 oameni au murit într-o zi, iar 608 pacienți sunt internați la Terapie Intensivă. Peste 9% dintre testele efectuate în ultimele 24 ore au fost pozitive, asta înseamnă 2.121 de noi infectări.

„O consecință firească a cazurilor care cresc permanent în ultimele săptămâni și această creștere duce și la creșterea cazurilor din terapie intensivă și consecutiv a deceselor. Din păcate, datorită numărului foarte mare de pacienți infectați, boala ajunge și la cei cu comorbidități importante. Comorbidități care evoluează sever și necesită intervenție în secțiile de terapie intensivă”, a declarat Virgil Musta.

Virgil Musta: „Paharul s-a umplut“

Șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara susține nu știe ce se va face în continuare în condițiile în care secțiile de ATI sunt pline.

„Este motivul pentru care aceste secții sunt pline, pentru care un pacient internat în ATI nu poate fi externat la o săptămână, două, ci aici data medie e de peste 3-4 săptămâni, ocupând locurile și iată că suntem undeva la capătul locurilor disponibile. Cum am spus, paharul s-a umplut. Nu știm ce facem în continuare, se încearcă să se găsească soluții, dar este un moment dificil pentru sistemul nostru de sănătate și pentru populație pentru că, vedeți, consecințele sunt foarte tragice, un număr foarte mare de decese”, a precizat Virgil Musta.

Secțiile de ATI sunt la nivel maxim

Medicul susține că spitalele sunt deja pline în multe zone ale țării.

„Primim solicitări de internare a pacienților, nu mai avem loc pe ATI, încercăm să direcționam acești pacienți pe secțiile de terapie intensivă ale spitalelor suport, unde mai sunt 1-2 locuri, nu mai multe, iar pacienții care nu necesită terapie intensivă îi preluăm tot așa. Dacă necesită oxigen, avem o dificultate majoră, pentru că nu mai avem locuri pe secție acolo, putem prelua numai forme mai ușoare și direcționăm totul unde mai găsim câte un loc. Zilnic încercăm să externăm pacienții care pot cât de cât să fie externați și să meargă în izolare la domiciliu ca imediat să ocupăm acel pat cu un pacient mai grav”, a menționat Virgil Musta.

Sistemul medical, aproape de colaps

Șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara avertizează că sistemul de sănătate este aproape de momentul când spitalele sunt pline și medicii vor trebui să decidă pe cine tratează.

„Încă nu am fost puși în situație, dar suntem foarte aproape. Eu știu, această situație o cunoasc doar înainte de revoluție când pacienții cu hemodializă cronică, datorită faptului că nu existau suficiente aparate, nu puteau beneficia toți și se făcea un triaj în funcție de vârstă, de riscuri, era ceva îngrozitor, niciodată nu am vrut să fiu în situația medicilor care făceau acest triaj și suntem foarte aporape de a fi în această situație”, a adăugat Virgil Musta.

Adauga un comentariu