Local

Avertizarea medicilor ieșeni! Simptomele unei gripe severe pot ascunde o infecție cu tulpina Delta. Medic: „Cred că în mare măsură depinde de vârsta pacientului, de comorbidități și în general de modul de acțiune a organismului respectiv”

Publicat: 21 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Avertizarea medicilor ieșeni Simptomele unei gripe severe pot ascunde o infecție cu tulpina Delta. Medic Cred că în mare măsură depinde de vârsta pacientului de comorbidități și în general de modul de acțiune a organismului respectiv
Simptomele unei răceli severe pot ascunde o infecție cu noua tulpină Delta

Simptomele unei gripe severe pot ascunde o infecție cu tulpina Delta sau nu. Medicii trag un semnal de alarmă și susțin că simptomele tulpinei Delta sunt extrem de variate și uneori poate fi vorba doar despre o gripă severă. Aceștia atrag atenția că și pacienții imunizați împotriva COVID-19 pot face o formă severă a bolii dacă după vaccinare nu au dezvoltat anticorpi protectori

Medicii avertizează că județul Iași se apropie de valul 4 al pandemiei de Covid. Aceștia atrag atenția că orice răceală în perioada următoare poate fi cel mai probabil infecție cu tulpina Delta (indiană) care are un tablou clinic asemănător unei răceli severe. La tineri, COVID-19 Delta evoluează mai ales cu dureri de cap, dureri de gât, rinoree (curge nasul) și febră. Diferențierea între o răceală severă și infecția cu tulpina Delta se face doar prin secvențiere.

„Ne așteptăm deja la valul 4 al pandemiei. Dacă tulpina Delta este mult modificată față de celelalte în ceea ce privește modul în care se exprimă ca tablou clinic, este încă greu de spus. Să explic de ce este greu de spus, pentru că atunci când vorbim de infecția cu SARS-CoV-2, nu cred că putem pune cu exactitate anumite simptome, altele decât cele respiratorii, pe seama unei anumite tulpini. Cred că în mare măsură depinde de vârsta pacientului, de comorbidități și în general de modul de acțiune a organismului respectiv. Deci alte simptome, cum sunt cele cardiace, cele neurologice, cele care țin de pierdere de gust și miros, cele care țin de manifestări renale sunt legate nu de un anumit context al tulpinei care circulă”, a precizat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase Iași.

Și persoanele imunizate pot face o formă gravă COVID-19

Medicii infecționiști susțin că persoanele imunizate împotriva COVID-19 pot face o formă gravă a bolii. Este vorba despre pacienții care suferă de o boală clinică, iar în urma imunizării nu au dezvoltat anticorpi specifici. Se cunoaște deja faptul că noua tulpină Delta atacă în special pacienții nevaccinați, iar cei vaccinați sunt feriți de o formă severă a bolii.

„Ceea ce e sigur că se va întâmpla este faptul că tulpina Delta atacă în special persoanele nevaccinate, cele vaccinate nu vor face forme grave de boală, dar există persoane vaccinate care pot face forme severe de boală. Acestea sunt pacienții care în urma vaccinului nu au putut dezvolta anticorpi protectori, din diverse motive, cum ar fi o boală cronică, care nu lasă ca organismul să aibă o capacitate de apărare corespunzătoare, deci nu-i lasă capacitatea să producă anticorpi specifici, cum se întâmplă la organismele sănătoase”, a declarat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist la Spitalul de Boli Infecțioase Iași.

Peste 20 de noi cazuri de infectare în județul Iași, dar niciunul cu Delta

În ultimele 24 de ore au fost confirmate peste 20 de noi cazuri de infectare COVID-19 în județul Iași. Din cei 25 de pacienți, niciunul nu a fost idenficat cu noua tulpină Delta. De la debutul pandemiei și până ieri, 20 august 2021, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate 42.771 de cazuri. DSP Iași a înregistrat încă un deces în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese fiind 936. De pe 27 decembrie 2021, de la debutul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 desfășurată la nivelul județului Iași, și până ieri au fost efectuate 403.343 de vaccinări. Joi, 19 august 2021, au fost vaccinate 712 persoane, din numărul total, 303 doze fiind administrate cu serul Johnson & Johnson. Referitor la gradul de ocupare al paturilor, inclusiv paturi din secțiile ATI, din spitalele suport COVID-19, ieri, 20 august 2021, erau ocupate 56 de locuri din care 9 la ATI.

Adauga un comentariu