Titlurile zilei

Bâlbâială la Urbanismul din primărie! Blocul unui patron din Iași a trecut ca prin brânză. Vecinii se revoltă: „Este o golănie” – FOTO

Publicat: 20 ian. 2020

Patronul unui local de pe Al. Lăpușneanu vrea să ridice un bloc cu cinci etaje pe un teren de doar 481 metri pătrați. Zona este foarte aglomerată, mașinile circulând pe mai multe sensuri unice. În noiembrie anul trecut, proiectul a trecut imediat în Comisia de Urbanism. Culmea, proiectul a intrat în dezbatere publică abia după aproape două luni de la aprobare. Vecinii nu au fost lămuriți, nu li s-a cerut acordul. Beneficiarul se bate pe burtă, așteptând votul din Consiliul Local și autorizația de construire. Observațiile locuitorilor din zonă nu au contat pentru factorii decizionali. Contactat telefonic, Bănceanu a declarat că se află în străinătate

Gafă sau rea-voință în Primăria Iași?! În luna noiembrie a anului trecut, membrii Comisiei de Urbanism au avizat un proiect imobiliar pe o suprafață de 481 metri pătrați, situată pe Aleea Decebal nr.17. Beneficiarul este societatea In Front Associates SRL, controlată de către Răzvan Ștefan Bănceanu. Teoretic, afaceristul aștepta și avizul Consiliului Local, urmând să primească și autorizația de construire. Însă, procesul de avizare nu a fost respectat. Comisia de Urbanism a avizat proiectul fără ca Planul Urbanistic Zonal să fie supus dezbaterii publice. Dovada este dată chiar de proiectul de hotărâre aparținând In Front Associates SRL publicat pentru dezbaterea publică, pe data de 17 ianuarie 2020. Au trecut mai bine de două luni pentru ca funcționarii să-și dea seama că nu s-au respectat pașii legali. Reprezentanții primăriei au transmis un răspuns din care reiese că proiectul a fost supus dezbaterii publice a doua oară pentru că a suferit modificări. Fals! Indicatorii urbanistici din ianuarie sunt aceiași din noiembrie anul trecut: înălțimea maximă -18 m, POT – 40 la sută, CUT – 2,5 mp, spații verzi – 15 la sută, regim de înălțime S+P+5E.

Nu există un panou de informare

În proiectul de hotărâre, municipalitatea invocă o dezbatere publică petrecută pe data de 30 octombrie 2019. Dezbaterea era programată doar pentru 30 de minute. Conform legii, perioada de consultare și informare a populației este de 25 de zile. Asta înseamnă că pe proprietatea beneficiarului trebuia montat un panou cu imagini care să arate intenția dezvoltatorilor. Reporterii BZI nu au găsit acest panou nici în noiembrie anul trecut, nici în cursul zilei de ieri. Contactat telefonic, Bănceanu a amânat transmiterea unui punct de vedere.

„Eu sunt plecat din țară. Putem lăsa pe săptămâna viitoare?”, a precizat afaceristul.

Vecinii fac front comun

În luna octombrie, locatarii de pe aleea Decebal s-au prezentat la primărie pentru a cere explicații. Reprezentanții municipalității le-au transmis că nu se pot opune proiectului, fiind vorba de o proprietate privată.

„Nu a vorbit nimeni cu noi. Am cerut explicații la primărie și ni s-a spus că este vorba de o proprietate privată și că nu pot interzice. Le-am spus că pe terenul respectiv se regăsesc utilitățile de la blocurilre X5 și X6 care se conectează cu cele de la grădiniță. Cum și-a dat acordul Apavital? Nouă nu ne-a cerut nimeni acordul. Am cerut să se facă o expertiză de șantier, despre cum se va face circulația în zonă. Este o aglomerație de nedescris dimineața. Clar este o golănie. Terenul este mic și nu este propice pentru un bloc. Terenul este minuscul. Nu se pretează așa ceva acolo, nu trebuie să fii specialist ca să-ți dai seama”, a declarat Gabriel Babir, președintele Asociației de Proprietari din Aleea Decebal.

Cine este Bănceanu

Răzvan Ștefan Bănceanu, în vârstă de 44 de ani, a venit la Iași în 2017, când a deschis pe strada Alexandru Lăpușneanu localul Cinema Bistro. Născut în Vaslui, la acea dată figura cu domiciliul în București. La un moment dat a fost subiectul unei dezbateri la nivel central. În 2000, Bănceanu a făcut scandal când Primăria Capitalei a început lucrările de modernizare la pasajul Mărășești. Bănceanu susținea că o parte din stradă îi aparține. Au trecut nouă ani de atunci, iar afaceristul a avut câștig de cauză în instanță. După ce a făcut puțină zarvă cu un buldozer, conflictul s-a mutat din nou în instanță. În 2015 primește o nouă sentință favorabilă. De data asta trebuia să primească și bani, pentru o perioadă de 6 ani. În total urma să primească în rate peste 250.000 de euro.

Comentarii
  • La VALEA LUPULUI EXISTA clanul mafiot format din primarul PSD MIHAILUC,angajatul primariei CARP JUNIOR,….INSPECTOR SEF JUDETEAN ,Dr …etc.RADU LUPASTEANU de la INSPECTORATUL DE SMENURI IN CONSTRUCTII….,finantati de TANASE GHE ET COMP. In fapt locuitorii din zona de interes a lui tanase ghe,trebuie sa suporte abuzurile acestuia in forma continuata,cu COLABORAREA si sub protectia institutiilor statului .Ultimul tun este autorizatia de construirea a… 4 (PATRU) blocuri pe un teren ,intre case ce au inaltimea maxima de 7m,situat intre strada I CREANGA si strada Lalelelor,deoarece pe terenul cu pricina conform PUG ,SE POATE CONSTRUI DAR,,,, NU CE VREA TANASE in planul de situatie depus la documentatia de autorizare ,NU ESTE MENTIONATA ADRESA SI NICI VECINII REALI.autorizatia s-a eliberat pentru un tren situat pe strada..LUMINII !!!!!

  • ….si da ,la VALEA LUPULUI tanase,a inceput constructia primelor 2 blocuri din cele 4 inscrise in autorizatie,dar nu pe strada Luminii ci intre case…. pe terenul dintre str I Creanga si str Lalelelor….,sesizat cu privire la modul ilegal de emitere a autorizatiei 224/…2017, inspectorul sef ISC IASI, dr .lupasteanu ,trimite un raspuns formal, numai bun de adormit copii,CONFIRMIND ASTFEL CA NU RESPECTA PROCEDURA DE CONTROL AL STATULUI LA AUTORITATILE ADMINISTRATIEI PUBLICE LOCALE…..POATE CA VEDE SI AUDE CINEVA … MAI SPERAM INTR-O ROMANIE NORMALA FARA MAFIOTI?

  • Denunturi la DNA. Plangeri penale impotriva persoanelor. Juniorul schimba o masina la 6 luni. Numai manevre la Valea Lupului. Si astia nu patesc nimic pentru ca nimeni nu se leaga de ei. ISC ? A fost bine uns si acolo. Deci, DNA. Iasi, Bucuresti. Presa. Presiune in media.

  • Dar de unde il cunosti tu nevivilizatule. Cum te referi la un om pe care il stii mumai din presa de scandal. De aceea la Iasi nu merge nimic. Toate se fac cu intarziere datorita dulcelui somn de aici si traficului pe masura. Cine are o proprietate nu poate razbate legal decat dupa ani. Clanurile interlope in schimb prospera. Asta e maternitate. Mai usor si mai cu bun simt.

Adauga un comentariu