Economic Local

Bani de la UE pentru ieșenii care dețin ferme. Investesc fonduri europene în utilaje agricole performante

Publicat: 30 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bani de la UE pentru ieșenii care dețin ferme. Investesc fonduri europene în utilaje agricole performante
Ieșenii primesc noi fonduri europene

Fermierii din Iași primesc bani de la UE pentru achiziția de utilaje agricole noi. Noi liste cu beneficiari au fost publicate pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR)

Ieșenii investesc fonduri europene în modernizarea exploatațiilor agricole. Noi liste cu beneficiarii din Iași au fost publicate pe site-ul AFIR. Fermierii vor cheltui jumătate de milion de euro pentru achiziția de utilaje agricole noi. Astfel, Claudia Munteanu, din comuna Costuleni, va investi 74.000 de euro în exploatația agricolă. Aceeași sumă va fi investită de Andrei Popa, fermier din Iași, care va cheltui tot 74.000 de euro pentru achiziția unui utilaj agricol nou.

Tinerii fermieri investesc 74.000 de euro în modernizarea exploatației agricole din mai multe comune din Iași. Alte proiecte finanțate cu fonduri europene, care au fost aprobate de AFIR sunt cele pentru dezvoltarea unui lanț integrat în ceea ce privește producția și promovarea din cadrul fermei. Astfel, proiectul depus în cadrul submăsurii 16.4 – Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul agricol – de Asociația „La Băcănie” va fi finanțat cu 49.000 de euro. Banii vor fi folosiți pentru realizarea unui lanț de aprovizionare și desfacere, dar și pentru integrarea acestuia cu piața locală. În ultimii ani a crescut numărul ieșenilor care primesc fonduri europene pentru a schimba utilajele agricole vechi cu altele noi.

Tinerii fermieri primesc bani de la UE pentru dezvoltarea afacerilor

În această perioadă, tinerii fermieri au semnat contractele de finanțare pentru obținerea fondurilor europene în cadrul submăsurii 6.2 – Instalarea tinerilor fermieri. Aceștia au depus cereri de finanțare, în valoare de 40.000 până la 70.000 de euro, pentru dezvoltarea unor afaceri din mediul rural. Ieșenii trebuie să parcurgă mai multe etape pentru a obține banii europeni.

După ce semnează documentul, AFIR virează prima tranșă din suma totală, respectiv 75 la sută. Dacă aceștia îndeplinesc clauzele asumate în planul de afaceri, în ceea ce privește dezvoltarea fermei, în maxim 3 ani, primesc și a doua tranșă din suma aprobată la finanțare.

Ieșenii mai pot accesa fonduri europene pentru livezi

Ieșenii care vor să investească în livezi pot accesa între 100.000 și 1,5 milioane de euro, fonduri europene. Sesiunea de primire a solicitărilor de finanțare în submăsura 4.1a – Investiții în exploatații pomicole – se desfășoară până pe 12 decembrie 2022. Instituția pune la dispoziția potențialilor beneficiari din sectorul pomicol finanțări în valoare de 48 de milioane de euro.

Fondurile europene alocate sunt împărțite în trei componente, după cum urmează: 30,5 milioane de euro sunt disponibile pentru înființare, extindere, modernizare plantație, inclusiv condiționare și marketing (componente secundare). Pentru înființarea, extinderea și modernizarea pepinierelor, inclusiv condiționare și marketing (componente secundare), sunt alocate 7,5 milioane de euro în această sesiune.

De asemenea, alte 10 milioane de euro sunt puse la dispoziția solicitanților pentru achiziția utilajelor de recoltare (modernizarea exploatației). Ieșenii au solicitat până acum, în cadrul acestei submăsuri, fonduri europene în valoare de jumătate de milion de euro.

Adauga un comentariu