International

Barbados va deveni republică. Ţara nu mai vrea să fie condusă de regină Elisabeta a II-a

Publicat: 17 sept. 2020
Barbados va deveni republica
Barbados va deveni republică. Ţara nu mai vrea să fie condusă de regină Elisabeta a II-a

Barbados va deveni republica în 2021. Ţara insulară din Caraibe vrea să o înlăture pe regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii din funcţia de şef al statului. Ideea de a deveni republica nu este nouă, planul autorităţilor fiind discutat de mai multe ori în trecut.

Barbados vrea să o înlăture pe regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii din funcţia de şef al statului şi să devină republică, a anunţat guvernul ţării insulare din Caraibe, reînviind un plan discutat de mai multe ori în trecut, relatează miercuri Reuters

Barbados va deveni republică. Ţara nu mai vrea să fie condusă de regină Elisabeta a II-a

“A venit timpul să ne lăsăm pe deplin în urma trecutul colonial”, a declarat guvernatorul general al Barbados, Sandra Mason, rostind un discurs în numele prim-ministrului ţării Mia Mottley.

“Barbadienii îşi doresc un şef de stat barbadian. Aceasta este declaraţia supremă de încredere, cine suntem şi ce suntem în stare să realizăm. Prin urmare, Barbadosul va face următorul pas logic către suveranitatea deplină şi va deveni republica până sărbătorim cea de-a 55-a aniversare a independenţei noastre”, au declarat autorităţile locale.

Această aniversare are loc în noiembrie anul viitor.

Palatul Buckingham a declarat că problema este a populaţiei din Barbados. Foreing Office-ul a spus că decizia trebuie să o ia Barbados.

“Barbados şi Marea Britanie sunt unite în istoria noastră comună, cultură, limba şi multe altele. Avem un parteneriat durabil şi vom continua să lucrăm cu ei împreună cu toţi partenerii noştri apreciaţi din Caraibe”, a declarat o purtătoare de cuvânt a ministerului de externe britanic.

Barbados va deveni republică. Guvernatorul din Barbados este numit de regină

În prezent, guvernatorul general al Barbados este numit de regină la sfatul prim-ministrului insulei. Guvernatorul general reprezintă regina la evenimente oficiale, precum deschiderea parlamentului statului, ocazia cu care Mason a rostit marţi discursul.

Marea Britanie a jucat un rol cheie în istoria Barbados, care a fost transformat de traficul de sclavi din Atlantic. Insula a fost revendicata pentru Anglia în 1625 când căpitanul Henry Powell a debarcat acolo.

Ea a fost repede colonizată şi a rămas în mâinile britanicilor timp de secole, spre deosebire de alte insule din Caraibe pentru care s-au luptat spaniolii, britanicii, olandezii, francezii şi americanii. Introducerea sclavilor africani pentru a lucra pe plantaţiile de trestie de zahăr au adus o bogăţie fabuloasă clasei conducătoare albe.

Populaţia de astăzi, sub 300.000 de locuitori, este majoritar de descendenta africană. Unele legături culturale cu Marea Britanie sunt încă evidente: oraşe cu nume precum Hastings şi străzi că Liverpool Lane, în timp ce cricketul este un sport foarte popular.

Marea Britanie găzduieşte o comunitate numeroasă de descendenţi barbadieni.

Adauga un comentariu