Local

Bătălia finală pentru funcții în PNL. Mărturia incredibilă a unui primar liberal de la Iași după scandalul de la Congres. „Ne-am dus la mama naibii”

Publicat: 27 sept. 2021
Congresul Partidului Național Liberal desfășurat în perioada 25-26 septembrie 2021 la Complexul Romexpo din București
PNL a fost amendat cu 10.000 de lei pentru organizarea Congresului de sâmbătă, la care au participat peste 5000 de persoane, a anunțat marți în cadrul comisiei de anchetă din Parlament șeful Poliției Capitalei, Bogdan Berechet

Organizația județeană PNL Iași a prins un post în noul Birou Politic Național al partidului. Alegerile interne din PNL au făcut ca filiala să fie reprezentată de deputatul Alexandru Muraru, ales vicepreședinte al formațiunii. Delegații de la Iași prezenți la Congresul PNL și-au împărțit însă voturile pentru conducerea partidului. Un delegat de la Iași s-a arătat nemulțumit de cum a decurs întreg congresul

PNL și-a desemnat la finalul săptămânii trecute o nouă structură de conducere. Actualul premier, Florin Cîțu, a devenit președintele partidului, după ce l-a învins pe contracandidatul său, Ludovic Orban, cel care a condus PNL până la acest Congres. În sală au fost aproape 5.000 de persoane, delegați din întreaga țară. Printre aceștia au fost și 147 de persoane din județul Iași, delegații ale organizației județene a PNL. Liberalii ieșeni au fost însă împărțiți între Florin Cîțu și Ludovic Orban. Conform unor reprezentanți ai filialei județene la congres, votul delegaților de la Iași a fost împărțit 50-50 între cei doi candidați la șefia partidului.

Organizația PNL Iași vrea un fotoliu ministerial în Guvern

Alexandru Muraru, președintele organizației județene a PNL Iași, a candidat pentru funcția de vicepreședinte la nivel național. Alexandru Muraru va deveni vicepreședinte pe domeniul cultură, culte și minorități. Acesta a menționat că organizația pe care o conduce vrea să obțină măcar un portofoliu ministerial în Guvernul condus în prezent de Florin Cîțu.

„Avem nevoie de reprezentare ministerială pentru Iași. PNL Iași este una dintre cele mai puternice organizații din țară, atât ca număr de aleși locali, cât și ca număr de voturi obținute. Obiectivul este să oferim profesioniști în funcțiile ministeriale, pentru domenii importante la nivel național. În acest sens, o prioritate pentru mine va fi ca Iașul să aibă, în Guvern, cel puțin un ministru cu un portofoliu important”, a transmis Alexandru Muraru, președintele organizației PNL Iași.

Doi candidați de la Iași în conducerea partidului

În afara lui Alexandru Muraru, pentru un post de vicepreședinte a mai candidat și deputatul de Pașcani Sorin Năcuță. Acesta a făcut însă parte din echipa lui Ludovic Orban și nu a mai reușit ulterior să se impună. De asemenea, pentru un post de membru în Biroul Executiv a candiat și Lucian Rusu, fost secretar de stat în Guvernul Orban.

„A fost un set de alegeri la care Iașul a fost împărțit, jumătate au mers cu Cîțu, iar jumătate cu Orban. Nimeni nu s-a manifestat altfel, nu s-a luat parte la huiduieli. De altfel, cei care au huiduit nici nu erau delegați. Sperăm să fie bine, mai ales că acum avem reprezentativitate în Biroul Național”, a spus unul dintre delegații ieșeni prezenți la Congresul PNL.

Declarația incredibilă a unui primar PNL prezent la congresul de la Romexpo

Un primar PNL din Iași, Paul Mursa (comuna Plugari), s-a arătat nemulțumit de organizarea Congresului și de abordarea echipei lui Cîțu.

„Despre ziua de 24 septembrie: dialog tată-fiică, după ce am păcălit-o și am plecat pe furiș la București, la celebrul Congres: «Iar te-ai dus la mama naibii?!» (nu știu de unde a împrumatat «alintul»), îmi spune Sarah. Și cam așa a fost. N-am să spun decât că a fost o „onoare” să fim certați de marele pnl-ist, fost psd-ist Vâlceanu, poleit în mare liberal azi. De Emil Boc, care oricât de bun primar e, a uitat că a tăiat în carne vie cât a fost premier, dar speră la prezidențialele din 2024. De Flutur, căruia i-am transmis direct cam tot ce am avut de spus.

Despre un Congres în care atmosfera a fost fix ca pe stadion, cu multe nereguli în desemnarea delegaților în prea multe organizații și cu o #echipacastigatoare în care numai suflul nou nu se simte, îmi e greu să vorbesc… dar fix ca-n sport, întotdeauna există un câștigător, chiar dacă nu-i cel preferat. Da, Sarah, ai avut dreptate. Ne-am dus la mama naibii (nu doar la București, la congres) și tare mi-e că unii s-au dus cu atâta voioșie, încât drumul de întoarcere va fi tare greu de găsit”, a spus Paul Mursa, primarul PNL al comunei Plugari.

Detalii din alegerile pentru conducerea PNL

Florin Cîțu a devenit noul președinte al PNL în urma Congresului desfășurat în Capitală. Florin Cîțu a câștigat șefia PNL cu 60,2 la sută din voturi, în timp ce Ludovic Orban a luat 39.7 procente. Actualul premier, Florin Cîțu, a primit 2.878 de voturi, iar Ludovic Orban a fost votat de 1.898 de delegați. Au fost consemnate și 72 de voturi nule. Congresul s-a desfășurat însă cu scandal, după ce mai multe persoane l-au huiduit pe Florin Cîțu în timpul discursului. La Congres a fost prezent și președintele Klaus Iohannis. După desfășurarea alegerilor, Florin Cîțu a spus că PNL nu se va scinda.

„PNL va fi mai unit, veți vedea o altă atmosferă. PNL o să fie un partid unit, vom utiliza toate resursele împotriva adversarului nostru, PSD”, a spus Florin Cîțu după încheierea votului de la Congresul PNL.

Comentarii
Adauga un comentariu