Local

Beatrice Rancea nu se lasă! Managerul suspendat al Operei Naționale Române Iași a contestat controlul judiciar! Magistrații ieșeni vor decide mâine dacă mențin sau nu măsura preventivă în cazul acesteia!

Publicat: 04 mart. 2021
Beatrice Rancea, managerul Operei Naționale Române din Iași
Beatrice Rancea speră să scape de controlul judiciar sub care a fost pusă de către procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Iași

Managerul suspendat din funcție al Operei ieșene a contestat în instanță controlul judiciar sub care a fost plasată de anchetatori. Beatrice Rancea speră ca judecătorii Tribunalului Iași să îi înlăture obligațiile impuse de procurori. Amintim că oamenii legii au luat această măsură preventivă în cazul ei după perchezițiile efectuate la sediul Operei ieșene

După ce a scăpat de o eventuală propunere de arestare preventivă din partea anchetatorilor, Beatrice Rancea nu se lasă și ține neapărat să scape și de controlul judiciar. Managerul suspendat din funcție al Operei Naționale Române Iași (ONRI) a depus ieri, prin avocat, o contestație la Tribunalul Județean.

Urmează ca, mâine, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași să decidă dacă balerina va rămâne sau nu sub control judiciar. Și Iațâc Aligheri Alin a contestat măsura controlului judiciar. Tribunalul Iași va lua o decizie în data de 8 martie.

Ce spun procurorii DIICOT Iași despre jaful de la Operă

Procurorii DIICOT au descins recent la sediul Operei ieșene. Aceștia au ridicat saci cu documente, dar au și dus la audieri mai multe persoane, printre care și pe managerul suspendat din funcție al ONRI, Beatrice Rancea, precum și pe Alighieri Iațâc. Oamenii legii afirmă că Beatrice Rancea a contribuit la măsluirea unor acte de cazare într-un hotel din Iași.

Anchetatorii au dispus începerea urmăririi penale pe 30 iunie 2020, cu privire la infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat și delapidare cu consecințe deosebit de grave. După doar 2 luni, Parchetul de pe lângă Tribunalul București și-a declinat competența de soluționare a unei alte sesizări, venită din partea Corpului de Control al Primului Ministru.

„În sesizarea înaintată de Corpul de Control al Primului Ministru se arată aspecte din activitatea managerială a lui Beatrice Rancea în perioada mai 2016 – decembrie 2017, în care aceasta a deținut funcția de manager interimar al Operei Naționale București. Printr-o ordonanță, a fost începută urmărirea penală pentru abuz în serviciu și deturnare de fonduri”, afirmă procurorii DIICOT Iași.

„A fost constituit un grup infracțional organizat”

Anchetatorii au adăugat că, din 2014 pănă în prezent, a fost constituit un grup infracțional organizat, care a acționat alternativ, în municipiile Iași și București.

„Membrii grupului au acționat cu scopul de a obține sume mari de bani, provenind din subvenții și alocări de la bugetul de stat, în speță de la bugetul Ministerului Culturii. Caracteristica particulară a acestor subvenții este dată de alocarea lor de Ministerul Culturii către instituțiile subordonate în baza unui contract de management încheiat în urma unui concurs de proiecte.

Prin proiectul de management, dincolo de obiectivele culturale de atins, managerul care prezintă proiectul trebuie să stabilească «o estimare a resurselor financiare ce ar trebui alocate de autoritate». În acest fel, cuantumul subvențiilor pe care Opera Națională București și ONRI le primesc reprezintă, în fapt, o negociere directă între manager și Ministerul Culturii”, au subliniat anchetatorii.

Opera din București cere înapoi banii de la Beatrice Rancea

Reporterii „BZI” v-au prezentat recent faptul că Opera din București a și dat-o în judecată pe Beatrice Rancea. Reprezentanții Operei Naționale București (ONB) le cer judecătorilor să o oblige pe balerină la plata unor despăgubiri în valoare totală de aproape 10.000 de euro.
Magistrații din cadrul Judecătoriei Sectorului 1 București au decis să-și decline competența de soluționare a procesului în favoarea Tribunalului din Capitală.

„Sunt îndeplinite condițiile privind răspunderea contractuală, pârâta putănd preîntâmpina producerea prejudiciului instituției pe care o conduce. În urma verificării efectuate de Curtea de Conturi, s-a statuat că au fost încălcate dispozițiile legale și obligațiile contractului de management din 4 august 2016”, au precizat reprezentanții ONB în fața instanței.

Comentarii
 • Balerina n-are simtul masurii.Daca 10 ani si-a batut joc de toata lumea,de institutiile statului,crede ca poate merge asa la infinit.

 • Da, dle Victor, poate. Ceea ce mă șochează, este dubla măsură cu care trateazabbzi-ul, aceeași problema, furt al banului public după bunul plac, dar practicat de doua persoane. Una este Rancea, pe care o bombardează cu articole defaimatoare și alta este Stratulat pe care o protejeaza ștergând mesajele pline de adevăruri dureroase. In timp ce Rancea nu a făcut altceva decât să fure din banul public, Stratulat mai adaugă și distrugerea patrimoniului național, unele din bunuri fiind clasate în categoria tezaur. Situația și starea de rău pe care o impune Stratulat , din neglijenta, din rea voință și din infatuare, se numește delict contra patrimoniului național, iar lipsa de reacție și ascunderea acestor acte va face complici. In Codul Penal din 2004, art. 417, alin. 4, ……împiedicarea luării unor măsuri de conservare sau de salvare a unui astfel de bun (clasat) … se pedepsește cu închisoare stricta de la 2 la 7 ani. Eu mă intreb Dna Stratulat, jurista pe care o țineți în activitate cu salariu și pensie nu v-a avertizat de acest lucru, sau nu vă pasa!? In memoria colegilor mei din vremurile trecute, care au depus efort, multă dăruire și pasiune în realizarea acestor inestimabile colecții de o importanță deosebită pentru patrimoniul cultural național, va cer sa vă depuneți demisia de onoare, dacă aveți onoare.

 • Ce contestație futu-a gura de jidauca, cioara, libidinoasa, care a furat din patrimoniul cultural al Iașului, și canta de la ușa,,,,,,,la bug cioaroo, sau în cel mai fericit caz împușcată în cap

 • Oameni buni, eu sunt de acord cu Contestatia la aceasta masura, „De ce in libertate ? ” MESERIASA trebuie sa primeasca PUTIN AREST PREVENTIV, SE PARE CA II PLAC CATUSELE, este mai cu ADRENALINA, SA PRIMEASCA CATUSE SI PE TOBOSARUL – SEF PARTIDA SEX in CELULA, sa nu se plictiseasca.
  PUTORILE DE STANDARDUL EI, nu au LIMITA SI BUN SIMT, de aceea daca are Calitatile si Competentele care au recomandat-o MANAGER SI POLITICIAN PNL-ist, isi permite sa sfideze cu tupeul ei pe oricine. Oameni buni, daca are in plus si EXPERIENTA, este de ” PUS INTRE RAME ” pe un TERMEN DEFINIT in ANI. Speram sa i se accepte contestatia si sa primeasca pentru ACOMODARE, 30 zile la BULAU, TIMP SUFICIENT SA INCEAPA SA ISI SCRIE MEMORIILE – CUPRINSUL cel putin.
  Tupeu Maxim, ma gandesc ca a trecut in Contestatie printre altele, ca este o VICTIMA si ca EA SE JURA CA NU FURA si CA A FACUT DONATII CATRE EA, MAREA ARTISTA de la HOTEL LIDO BUCURESTI, asa cum a SCOLIT-O SI PROMOVAT-O MA-SA.

 • Ia dat kostel de sculeni cum se transformă ciordelile(șpaga) în sponsorizări care nu încalcă legea corupției (ciordeli)ci ci a fost o mică sponsorizare

 • UN OM CARE A FACUT MULT PENTRU OPERA IESEANA , IN ACEASTA TARA NU SE MERITA SA FACI NIMIC INTR-O FUNCTIE DE CONDUCERE IMI AMINTESC CUM ERA LA OPERA IN URMA CU 10 ANI PANA A VENI RANCEA . SALILE DE SPECTACOL GOALE .PREMIERE NU EXISTAU …ETC A DEPUS MULT SUFLET, CA UNII APROPIATI SA I SAPE LOCUL. AM INCREDERE IN JUSTITIE!

 • Fan al operei din Iași,care trebui sa-ti aduci aminte cum era Opera din Iași acum 30 de ani, cu Daniel Blaj, David Ohanesian, Lucia Tibuleac, Nelly Miricioiu, Viorica Cortex s.a. insa dorința la a ridica o nulitate la rangul de salvator, va face sa mințiți și să omiteți realitatea. Pentru tine, fan ordinar al ONRI, hai siktir

 • UN OM CARE A FACUT MULT PENTRU OPERA IESEANA . SA NE AMINTIM CUM ERA IN URMA CU 10 ANI ,PANA A VENI RANCEA. SALILE GOALE, PREMIERE NU ERAU … ETC . NU SE MERITA SA DEPUI SUFLET INTR O FUNCTIE DE CONDUCERE. AM INCREDERE IN JUSTITIE!

 • Unii confunda lucrurile.Apreciez lucrurile bune facute de cineva,dar nu-l iert pentru ca fura.Sigur ea nu putea fura singura,de aceea mai apar unii care ii tin partea.

 • Ce tupeu la aceasta individa care adistrus multe,f.mulktedestine!Locul acesteia nu e in societatealaturi desemeni ,ci in cu totul alta parte!Oare nu s/a gandit ca totulse va afla data si cava fi supusa rigorilor legii?Poate ca dansa se considera mai presus de lege si aparata de mafioti! Din cate am citit dansa a distrus multe cariere,inclusiv laBucuresti siar trebui ca cel ce a promovat/o sa fie trasla raspunere.Cum e posibil ca de 10 ani sa/ti bati joc de colegii tai si,sa mai si FURI si totusi sa nu patesti nimc?Sa se afle cine a protejat/o in cei 10 ani si sa raspunda alaturi de dansa.Rusine sa/i fie.Luati aminte si voi ALEXE tablagiulsi CHIRICA scodita,caci seapropie sfarsitul. Balaban Gheorghe Barlad PS. Aud ca si laPalatul Culturii su t multe hotii si nereguli ce ar trebuiluate la puricat si sa se faca ordine peste tot.

 • pt. Fan al Operei din Iasi, esti un mare imbecil. Unde ai vazut tu sali goale? cat despre Rancea, sa ai un spectacol mo data la doua, trei luni, si asta cu nume aduse din strainiatate de care nu a auzit nimeni, trebuie sa fi un mare incult ca apreciezi asa ceva. Buget foarte mare pentru niste babaciuni ofilite ruse, balerine schiloade chineze si costume Doina Levinta ramase de la Opera din Bucuresti. Hai pa, fraiere

Adauga un comentariu