Bebelușul născut prematur la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, sâmbătă, 31 august 2024, este, în continuare, în stare gravă. Nașterea a avut loc în condiții de urgență, din cauza tumorii cerebrale de care suferă mama sa, iar patologia tumorală a fost un factor semnificativ în starea de sănătate a fătului. Deși mama este stabilă în acest moment, fetița continuă să dezvolte complicații.
Bebelușul născut prematur la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași este în stare gravă
Mama copilului este Alina, o tânără de 37 de ani, însărcinată în 29 de săptămâni. Aceasta a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, unde medicii au descoperit că femeia are o tumoră cerebrală agresivă. Acest lucru a impus intervenție chirurgicală urgentă de cezariană.
„Echipa de aici, pentru că primează viața și starea de sănătate a mamei, s-a deplasat la Spitalul de Neurochirurgie, iar acolo, operația de cezariană a fost efectuată de dr. Daniela Roxana Matasariu, medic primar obstetrică-ginecologie. A fost preluat de dr. Carmen Grecu, medic primar Neonatologie, și adus la noi”, a declarat Anca Bivoleanu, șeful Secției Clinice Neonatologie II și purtătorul de cuvânt al Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie „Cuza Vodă” din Iași.
În primele 24 de ore de viață, bebelușul a beneficiat de ventilație noninvazivă. Starea acestuia a fost, încă de la început, foarte fragilă, iar medicii au fost nevoiți să îl intubeze. În ciuda eforturilor depuse de echipa medicală, copilul continuă să sufere diverse complicații. Faptul că mama a suferit în timpul sarcinii o patologie tumorală a fost încă un factor important.
„Patologia maternă influențează copilul în mare măsură, iar, în acest caz, mama este bolnavă de cancer. Astfel, patologia maternă și-a spus cuvântul, iar nou-născutul nu a răspuns la tratament. L-am intubat, este pe ventilație cu frecvență înaltă. De regulă, un plămân nepregătit nu prea îți răspunde, iar noi l-am forțat să funcționeze. A făcut hemoragie pulmonară și hemoragie intraventriculară”, a completat purtătorul de cuvânt de la Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie „Cuza Vodă” din Iași.
Deși este tratată și monitorizată atent, fetița continuă să dezvolte complicații
Starea fetiței este foarte gravă, iar șansele de viață ale acesteia sunt incerte. Bebelușul are nevoie de diverse intervenții și de un tratament riguros.
„Este, în continuare, în curs de stabilizare. A beneficiat de administrare și de sânge, și de plasmă. Este tratată conform protocolului, sunt folosite toate resursele terapeutice. Beneficiază și de antibioterapie. În situația de față, este în stare gravă, dar stabilă. Tot ce putem face aici, se face. Nu este dificil de tratat un astfel de caz, important este să răspundă la tratament”, a declarat dr. Anca Bivoleanu.
Miercuri, 4 septembrie 2024, bebelușul a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” Iași, pe Secția Clinică de Chirurgie Pediatrică, în urma unei complicații. Acesta va fi transportat înapoi la Spitalul Clinic de Obstetrică – Ginecologie „Cuza Vodă”, abia după ce starea sa va fi din nou stabilă.
Alina, mama copilul, este conștientă în acest moment și urmează să fie supusă unor investigații, iar mai apoi, operată pentru ca tumora să-i fie extirpată. Fetița sa a fost botezată luni, 2 septembrie 2024, primind numele Eva Maria. Alina și soțul său, Mihai, mai au un copil sănătos acasă, în vârstă de doar patru ani.
Bebelușul născut prematur de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași este, în continuare, în stare gravă. Fetița va rămâne intubată. Este incert cum va reacționa Eva Maria la tratament și cum va evolua atât starea ei, cât și a mamei.