Biagio Scrofani, italianul stabilit la Iași de aproape două decenii, cu afaceri în agricultură, are probleme cu forța de muncă. Producătorul de legume spune că nu se aștepta la o criză a angajaților și în ferma sa, dar că recolta din acest an a fost una bogată și abia a făcut față cererii din partea clienților
Agricultorul italian stabilit la Iași în urmă cu 18 ani se confruntă cu o situație neașteptată: criza forței de muncă. Producătorul din comuna Strunga spune că persoanele care îl ajutau în plantație aproape tot anul au plecat în străinătate.
„Vorbeam la începutul anului de problema cu forța de muncă la alți producători. Acum e și la mine problema asta. Vor să plece să muncească în străinătate, dar mulți spun când se întorc că sunt costuri mari acolo și nu mai sunt mulțumiți. Pleacă unii, vin alții, formez alte echipe, alte generații. Problema e că pierdem timpul așa. Eu lucrez cu 5 persoane, dar mai am nevoie de alți angajați, mai ales când e plin sezon, la recoltat ceapa, roșiile”, susține Biagio Scrofani.
Biagio Scrofani, producător de usturoi: „Ne-au ajutat să vindem producția rețelele de socializare”
Producătorul spune că anul acesta a avut un an foarte bun ca producție, însă a fost mai dificil din cauza lipsei oamenilor care să îl ajute la cules roșiile sau usturoiul. În schimb, este mulțumit de faptul că a vândut toate legumele.
„Anul acesta a fost foarte bun și de aceea am avut foarte mulți clienți. Ne-au ajutat și rețelele de socializare, pentru că am postat fotografii cu producția. Noi suntem și genul de persoane care vorbim cu clienții, eu și Vali (n.r.- Valerica) suntem cei care vrem să avem contact cu clientul. Clienți avem de peste tot, din Moldova. Ne susțin foarte mult. Lumea vrea să vadă tarlaua, să știe ce cumpără. Pun preț pe calitate și nu pe aspect. S-au plictisit că atunci când merg la piață găsesc mulți producători, dar nu toți sunt de fapt producători și oamenii s-au mai prins de păcăleală”, mai spune Biagio Scrofani, producător din Strunga.
Producătorul din Iași spune că în acest an a observat că nu mai sunt căutate legumele și fructele perfecte
Fermierul exploatează 1,5 hectare cu usturoi și spune că momentan nu vrea să mărească suprafața.
„Nu e o suprafață mare, pentru că atât ne permitem momentan și nu vreau să mă extind, pentru că așa e mai bine pentru noi, acum. Am vândut producția de usturoi. Am avut un client care a cumpărat usturoiul de la noi, din ultima recoltă, și mi-a spus că nu îl interesează că nu e frumos și aspectuos. A zis că îl ustură pe stomac de la usturoi, deci e de calitate bună. Clientul nu mai vrea perfecțiunea din supermarketuri. La campania de pepeni am avut un succes neașteptat pentru că i-am vândut rapid. Clienții ne mai căutau după ce am terminat toată recolta. Noi am cultivat o suprafață de 1 hectar, cu pepeni”, mai spune Biagio Scrofani, italianul fermier a cărui poveste a fost prezentată într-o ediție „BZI”.
Producătorii de usturoi din Iași trebuie să aducă documentele justificative vânzării până la finalul lunii noiembrie 2021
Producătorul din Strunga este unul dintre beneficiarii programului „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției la usturoi”. În anul 2021 a crescut interesul ieșenilor pentru obținerea acestui ajutor de la bugetul de stat. Cei 30 de producători care au depus cererile, în acest an, trebuie să aducă și documentele justificative vânzării producției până la data de 29 noiembrie 2021. Valoarea sprijinului financiar este de 13.950 lei/ha/beneficiar/an, care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/ha/beneficiar/an și se asigură din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pe anul 2021. Suprafața minimă cultivată pentru beneficiarii eligibili este de 3.000 de metri pătrați și trebuie valorificată o cantitate de minimum 3.000 kg/ha.