Prima pagină » Titlurile zilei » Bijuteriile ținute la secret de șefii de la CFR Iași. Ceasuri de lux și piese de colecție extrem de rare, departe de ochii curioșilor. Iată dovada – GALERIE FOTO (Exclusiv)

Bijuteriile ținute la secret de șefii de la CFR Iași. Ceasuri de lux și piese de colecție extrem de rare, departe de ochii curioșilor. Iată dovada – GALERIE FOTO (Exclusiv)

21 dec. 2021, 02:00,
George Popa în Titlurile zilei

În cadrul Clubului CFR Iași, un comitet de inițiativă dorește înființarea unui centru muzeal al locomotivelor. Acest centru va fi subordonat muzeului CFR București. Până acum, piesele vechi au fost adunate, de la diferiți oameni dispuși să le doneze, la clubul CFR de pe Râpa Galbenă. Zeci de piese vechi așteaptă într-o cameră a clubului să fie expuse, însă muzeul nu a fost încă înființat. Conform directorului clubului CFR Iași, muzeul ar putea fi deschis în clădirea Morii Bălaia, imobil care se află în apropierea zonei Podu de Piatră

În una dintre camerele Clubului CFR Iași de pe Râpa Galbenă zac zeci de piese de muzeu bine întreținute. Acestea au fost donate de-a lungul timpului de către CFR sau de foștii angajați ai Căilor Ferate Române (CFR). Unele piese au fost trimise chiar de la București sub forma unei donații, către Clubul CFR Iași. De exemplu, de la București au fost trimise la Iași un robinet mecanic și mai multe regulatoare de presiune.

„De departe cea mai valoroasă piesă din această cameră este ceasul de buzunar. Poate vă întrebați de ce. Dacă vă uitați mai atent, acesta este inscripționat cu «CFR», însă nu cu Căile Ferate Române, ci cu Căile Ferate Regale, așa cum se numea CFR-ul cu mulți ani în urmă. Pe lângă acesta, mai avem și o cutie de valori în care erau transportați banii pe timpuri. Aceasta se închidea cu două chei. Avem și un pupitru dintr-o centrală a CFR-ului, costumații pentru angajați, plachete, clești de perforat bilete folosite de controlori și multe altele”, a declarat Paul Zamfir, directorul clubului CFR Iași.

Cel mai nou muzeu din Iași a fost deschis anul acesta.

Ce activități se desfășurau la Clubul CFR

În trecut, înainte de 1990, Clubul CFR organiza multe activități și avea două fanfare și un cor foarte apreciat, de 80 de persoane.

„Am avut un cor de 80 de persoane. Corul a fost format, la acea vreme, doar din angajați CFR. A fost un cor foarte apreciat atât în țară, cât și peste hotare. Țin minte cum plecam toți cu trenul și cum toți ne conduceau și ne urau succes pe peronul gării în momentul în care trenul pleca. Mă întrebam la vremea aia de ce trebuie un cor atât de mare, de ce nu poate să fie format doar din 40 de persoane, de exemplu. După aceea mi-am dat seama că, pe vremea aceea, nu existau amplificatoare sonore și, tocmai din acest motiv, era nevoie de atât de mulți oameni pentru a te face auzit”, a mai povestit directorul clubului CFR Iași.

De asemenea, clubul CFR a avut mereu o trupă de teatru.

„Am avut și o formație de teatru foarte apreciată aici, în club. Aveam foarte multe ateliere în cadrul CFR care ne ajutau cu decorurile sau costumele pentru piesele de teatru pe care urma să le punem în scenă. Țin minte că, în momentele de glorie ale Clubului, aveam peste 600 de oameni care veneau aici pentru diverse activități”, a adăugat directorul Paul Zamfir.

Un tânăr din Iași se antrenează la Clubul Sportiv CFR de 6 ori pe săptămână, iar acesta a ajuns campion național la sportul pe care îl practică.

După 1990, clubul nu a mai fost atât de apreciat

Clubul CFR Iași a rezistat 96 de ani, rămânând singurul club CFR din România. Cu toate acestea, interesul pentru activitățile clubului a scăzut în rândul ieșenilor.

„După anul 1990, interesul pentru activitățile Clubului CFR a scăzut drastic. Am ajuns ca, de la 600 de beneficiari, să avem doar 80. În prezent, din cauza pandemiei de Covid-19, am fost nevoiți să închidem mai multe cercuri, cum ar fi cel de dans sau Cenaclul «George Topîrceanu». În prezent desfășurăm doar cercul de chitară, cercul de pictură și desen și cercul de pian. La aceste cercuri se poate înscrie oricine, de la copii, până la adulți. Prețul este de aproximativ 150 de lei pe lună pentru fiecare cerc în parte. Acum sperăm doar că o să puteam să ducem tradiția clubului mai departe și să organizăm pe data de 27 decembrie 2021 un mic recital de pian. La acest recital vor participa cei 13 copii înscriși la cercul de pian și vor fi invitate rudele acestora. Trebuie să respectăm, totuși, normele impuse de pandemie”, a mai povestit Paul Zamfir (82 de ani), directorul clubului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`