Titlurile zilei

Blestem pentru copiii din comuna ieșeană Strunga! Au fost mutați în prăznicar după ce vechea grădiniță a fost demolată pentru a face loc unei clădiri noi. Pomenirea morților în fața copiilor

Publicat: 17 sept. 2020
Copiii din comuna Strunga sunt obligați să facă orele în prăznicar după ce vechea grădiniță a fost demolată, iar noua clădire întârzie să fie ridicată
Grădinița Crivești din comuna Strunga, județul Iași, este construită într-o groapă, iar copii fac orele în prăznicarul din localitate

Copiii din comuna ieșeană Strunga au ajuns să facă grădinița în prăznicarul unde localnicii fac pomenirea morților. După ce vechea grădiniță, dar și școala din localitatea Crivești au fost închise și demolate pentru a face loc altei clădiri noi, autoritățile din Primăria Strunga au decis ca lecțiile să se facă în alte locații. În vreme ce elevii au fost dispersați în alte școli la distanțe de peste 5 km, copiii de grădiniță au fost îngrămădiți în prăznicarul unde localnicii fac pomenirea morților

O situație de-a dreptul șocantă se întâlnește în comuna Strunga din județul Iași. Școala și grădinița din localitatea Crivești au fost închise și demolate pentru a face loc unei noi clădiri, iar din acest motiv, autoritățile din Primăria Strunga au fost nevoite să mute copiii în alte locații. Așa s-a ajuns ca, în urmă cu aproape 4 ani, elevii din Școala Gimnazială Strunga să fie mutați în alte unități de învățământ aflate la peste 5 km distanță, iar copiii de la Grădinița cu program normal Crivești au fost mutați în prăznicarul din localitate.
Ieșenii sunt revoltați de această situație, având în vedere faptul că lucrările la Școala Gimnazială Crivești din comuna Strunga au fost începute de acum aproape 4 ani, fără ca aceasta să fie finalizată.

„Elevii de la școala din Crivești au fost mutați acum patru ani, iar cei de la grădiniță în urmă cu doi ani. Primărița Mariana Lazăr a spus că face școală și grădiniță nouă, dar de atunci e numai șantier, iar pe lângă asta și proiectul este greșit. Pe elevi i-a trimis să învețe la 5-6 km distanță, îi obligă să vină la capătul satului să îi ia cu microbuzul pentru că mașina nu intră în sat. Cei de la grădiniță au fost băgați de doi ani în prăznicar, acolo unde oamenii din sat făceau praznicele și pomenirea morților. Este ceva ieșit din comun, nu cred că se mai găsește în toată lumea asta o situație la fel în care copiii de grădiniță să facă orele într-o clădire pentru morți”, a spus revoltat un ieșean care locuiște în Crivești, comuna Strunga din județul Iași.

Grădinița din Crivești, comuna Strunga, este construită într-o groapă

Pe panoul informativ pus în curtea Școlii Gimnaziale Crivești, localnicii sunt informați despre proiectul „Demolare și construire grădiniță cu program normal, sat Crivești, comuna Strunga, județul Iași, care are ca dată de finalizare a lucrărilor 29.07.2020 (vezi foto)”. Deși termenul de execuție a lucrărilor a fost stabilit la 12 luni începând cu 29.07.2019, acestea nu sunt nici pe departe finalizate, clădirea fiind încă într-un stadiu incipient.
Una dintre marile probleme cu care se confruntă autoritățile locale este și faptul că proiectul pentru ridicarea noului corp al școlii și grădiniței din Crivești ar fi fost greșit. Practic, noua clădire a fost construită într-o groapă adâncă de aproape un metru, iar construcția a fost înălțată de la nivelul temeliei fostei clădiri demolate. În această situație, ferestrele școlii sunt la același nivel cu strada pe care circulă mașinile.

„Proiectul este pe PNDL 2, iar în funcție de banii care se dau de la minister va fi gata și lucrarea. Dacă vă uitați bine, clădirea este adusă la cota din partea din vale. Până la urmă eu nu sunt specialist. Contracandidații mei au spus multe, dar când se va termina clădirea veți vedea. Nu eu sunt specialistul, de asta plătim un proiectant. În baza hotărârii 41 din 25.09.2018 am dat în administrare imobilul. Cei de grădiniță sunt în sala respectivă, este clădirea fostului magazin care aparține primăriei, înainte o foloseau oamenii să facă masa, să zic, la un praznic. Nu este o cameră mortuară. Făcând grădinița am considerat că am făcut un lucru bun, dar sunt gurile rele. Până la urmă, oamenii decid dacă e bine sau nu „, a spus Mariana Lazăr, primarul comunei Strunga din județul Iași.

Cafe-bar care funcționează în curtea Școlii Gimnaziale Crivești

Un mare scandal a fost stârnit în urmă cu mai mulți ani în zona școlii-grădiniței Crivești din cauza unui cafe-bar care funcționează în curtea unității de învățământ. Este vorba despre societatea Măriuca SRL, care aparține familiei Stoleriu din comuna Strunga și care este afiliată ALDE. Aici se servesc băuturi alcoolice și au fost servite în paralel cu activitatea școlară, deși barul se află în curtea unității de învățământ. Chiar dacă terenul pentru spațiul respectiv a fost concesionat de la Primăria Strunga pe o anumită poziție, în locul unui chioșc instalat perpendicular pe drumul principal au fost construite o temelie și un magazin în paralel cu strada principală. De precizat faptul că, în situația concesiunilor este nepermisă turnarea de temelii betonate. Se pare că această problemă a cauzat mai multe scandaluri în cadrul Primăriei Strunga și s-a ajuns chiar la amenințări cu întreruperea unor contracte.

„E treaba lui… da, noi am concesionat… sigur că da… De ce nu vă uitați la celălalt care nu are autorizație de funcționare… nu știu care. Cred că grădinița va fi gata până la finalul anului”, a mai spus Mariana Lazăr, primarul comunei Strunga.

Comentarii
 • Este sinistru si ingrozitor ! Daca nu sunt opriti urmatoarea locatie va fi cimitirul !Unii copii oricat de mici ar fi, manifesta fobie fata de aceste locuri . Nu vor uita pentru ca unii poate au participat la evenimente triste in familia lor .Cred ca Parlamentul UE o sa gaseasca solutii rapide pentru a se construi gradinata sau cresa .Unde sunt antreprenorii din zona ,unde sunt cei „DA DREAPTA”?

 • De ce vă place doar să aruncați cu noroi? Eu trec mai mereu pe acolo, intradevar, nu este asfaltat, dar ,construcția este aproape gata, are acoperișul pus. Urmează să se facă diferența, important este că, acești copilași, au unde să î-si desfășoare activitatea, nu sunt lăsați de izbeliște. Să criticam, este la îndemâna oricui, niciodată nu am știut să ne vedem grinda, am văzut mereu paiul.

 • De ce vă place doar să aruncați cu noroi? Eu trec mai mereu pe acolo, intradevar, nu este asfaltat, dar ,construcția este aproape gata, are acoperișul pus. Urmează să se facă diferența, important este că, acești copilași, au unde să î-si desfășoare activitatea, nu sunt lăsați de izbeliște. Să criticam, este la îndemâna oricui, niciodată nu am știut să ne vedem grinda, am văzut mereu paiul. De foarte mulți ani, copiii din Crivesti fac naveta la Strunga la școală, pt că ministerul educației, nu a vrut să aprobe și este oarecum normal, ca într-o clasă să fie 2 elevi, într-alta 5, au fost ani când era un singur copil în acea clasă și atunci cei de la inspectorat, au decis să meargă la Școala Strunga, aici nu tine de primărie și nici de primar, tine de Ministerul Educației. Dar cum spuneam, este mai ușor de a arunca pisica în grădina vecinului, decât să îi dăm de mâncare.

 • Fiind an electoral fiecare vrea sa tie de ciolan crezind ca v a ajunge in frunte si v a face mai multe .Dar daca stam bine si ne gindim cind se ajunge in frunte nimeni nu face nimic . De ce ? Nu sunt fonduri . Doar promisiuni . Toate la timpul lor . Daca s a inceput o sa se termine . Cita rautate mai aveti !! Copii care au de invatat invata oriunde . Terminati cu lauda voi viitori politicieni .!Cind porunceste domnul o sa fie gata ! Acum patru ani , doi ani nu ati vazut ? De ce vedeti acum ? Sa faceti rau unor oameni ! Roata se intoarce ! Vai , vai oare cind o sa fiti mai buni ???

 • Tu cel care ai firma de constructie in Strunga . Nu te lua dupa Tomita si lasa lumea in pace . Vrei sa ajungi in functie de conducere demonstreaza ca esti bun , nu apela la jigniri . Daca tu ai fi jignit de cineva ti ar conveni ? Crezi ca tu ai face mai multe si ai indrepta proiectul ? Daca scoala s a inceput o sa se termine . Tu crezi ca o scoala se face ca un cavou in 4 zile ? Inca Dna primar a facut ceva in comparatie cu altii . Ce Dzeu ne place sa denigram oamenii in halul asta . Te iei dupa Tomita un om care se judeca cu toata lumea ca nui mai ajunge pamintul ?Tu ce nu ai ? Ce ti lipseste ? Ciolanul ? Iti folosesti si copii doar sa cistigi niste voturi la Crivesti . Se vede ca esti invidios razbunindute pe niste oameni care au facut ceva pt Comuna . Ai firma nu se stie cind roata se intoarce . Voi sunteti corecti ? Iti va veni si tie rindul . Roata se intoarce nu trebuie sa uiti . Te a informat ginerele tau ca sta linga scoala ? Altceva nu aveti de facut decit sa va razbunati . Ati fost vazuti cind filmati . Sa va fie rusine .

 • Toarăși, vă rog să vă băgați mințile-n cap. E românia euro-atlantică, mileniul III, reformată, regulată și frizată de bravi cârmaci, în frunte cu anticomonistul feroce, de-i zice Petrov. Ce adică că s-au băgat elevii la prăznicar, să zică merci că nu i-a băgat în vreun cavou, că doar biserica + învățământul = love, nu-i așa ? La naiba cu știința, viitorul țării e potcapul și cădelnița. Așa că merge, între un pic de algebră, chimie și istorie și un pic de veșnica pomenire, zgâlțâind colive cu lumânări. Amin ! De la isj se va spune, firește, că ”procesul de învățământ”, în minunatul județ Iași ”se desfășoară în condiții optime”. Inclusiv la prăznicar.

 • Auzi ce zice, cică le-a făcut un favor. Anume că NU e camera mortuară, ci e locul unde se mănâncă pomana, adică lângă locul cu pricina. Asta da grijă față de tânăra generație !

 • Numai sa improscati cu venin sunteti buni.
  Nu- i luati in seama doamna primar! Ati facut tot ce a fost mai bun pentru comuna noastra. Nemultumiti si instigatori vor fi mereu. Rusine ziaristilor de 2 bani care publica numai aberatii.

 • Of cita rautate . Cita invidie pt a ajunge la conducere .De ce trebuie pt o candidatura sa va jigniti .? Nu sunteti constient domnule Serban ca marti ati fost vazut cu ginerele dv si cu masina de la ziar faceati poze . Daca stiati ca scoala e inceputa de mult si stiati si de proiect de ce nu ati deschis discutia mai devreme ci acum in prag de alegeri .Ce credeati ca daca ati pus o intro lumina proasta pe Dna primar , ai cistigat alegerile gata ? Daca erai bun nu procedai asa . Ce ti a facut Dna ? Ce ti a facut Stoleru ? Rusine pt tine sa actionezi asa crezind ca vei cistiga voturi . Acesti oameni nu merita asa ceva . Tu te ai analizat Domnule Serban cine esti ? Te ai gindit ca si tu am inteles ca ai o firma de constructii . Te ai gindit ca poate si pt tine se v a gasi nasul la lucrarile pe care le faci ? Tu ai auzit ca pe unde ai lucrat nimeni nu i multumit de lucrarile facute ? Numai ginerele tau se framinta ca nu a iesit o lucrare la Habasesti , la Strunga ce ai stricat lumea repara cu altii , la Fedeleseni la fel . Faci toate astea pt voturi ca se vede clar ca nuti merge si esti in stare sa te folosesti de orice . Doamna primar . Ce ar merita si el ? Anuntati si dv ITM ul , Inspectoratul de constructii , Fiscul , ca el se crede cineva . Ai pozat peretele scolii de la spate si spui ca scoala e cu spatele la drum ? Cind o fi gata o sa vezi ce frumoasa v a fi . Sau ai tu un proiect care sta in picioare ? Poate esti si proiectant ? Ce rusine !. Ce campanie ! Ce cultura ! Din partide fac parte oameni . Fiecare voteaza cu cine vrea . Stii tu ce voteaza omul in cabina ? Fii om nu denigra o fiinta nevinovata . Nu va lasati Dna Primar .

 • Rusine sa faci asa campanie . Scoala nu e finalizata . Urma alege . Credeti ca altii vor pune bani din buzunar sa faca o cladire bibelou ? Ce daca s a facut citeva praznice ? A intrat un preot , a tinut o slujba ! Nu s au tinut morti . Cita rautate . Ba din contra unde Dzeu e v a fi har . Se v a finaliza cu bine .Decit analfabeti mai bine asa .

 • Florina Pe cea dreapta, cat ne mai pricepem si noi scoala nu trebuia demolata.Era o constructie solida si care facea fata efectivelor de copii din Crivesti.Trebuia o reparatie capitala,se consumau bani mai putini si esea o constructie mai calitativa si mai solida.Cine a hotarat demolarea vechii constructii?De ce?Ca sa se iroseasca niste bani aiurea,sa mai dea bine la fraeri ca se mai face ceva in Crivesti si sa mai aiba ceva de lucru nea Gica Lupu.De fapt el este abonat cu multe alte lucrari pe care le-a prestat la Primaria Strunga de aceeasi calitate cu gardul de la parc.Cine poate spune cate lucrari a prestat numai el si calitatea ramane de vazut.Cand va ploua la Crivesti apa de pe strada va intra in scoala ca temelia este sub nivelul soselei.Economie de materiale,comisioane,bun constructor.De fapt tot el a executat si cabana de la iazul detinut ilegal de Sorinel.Poate se vor trezi romanii in ultimul ceas.Nu este campanie electorala este o realitate care trebuie recunoscuta acum si nu mai tarziu.Dumnezeu sa va lumineze mintile.Amin.

 • Anonimule nu mai comenta aiurea. Oricum esti din clica lui Serban
  Normal ca o sa votam PSD si 80% di comuna o va face. Ceilalti votati cu cine doriti( violatori, puscariasi etc)

 • Florin Tu Marie,pana la urma tot PSD-ul o sa te violeze si o sa ramaneti prosti la fel.Mai vezi ce se intampla si-n tara.Dar poate ai uitat ca cei 80% de care vorbesti au un candidat penal cu doua condamnari si va urma a treia cu executare.Regrete Marie, dar sa nu inteleg ca esti amanta.

Adauga un comentariu