Local

Bloc cu locuințe colective lângă Facultatea de Teologie din Iași! Investitorul Gheorghe Achelăriței forțează o afacere de milioane. Arhitecții au avizat investiția – FOTO

Publicat: 30 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bloc cu locuințe colective lângă Facultatea de Teologie din Iași Investitorul Gheorghe Achelăriței forțează o afacere de milioane. Arhitecții au avizat investiția - FOTO
În zona centrală a municipiului Iași va fi construit un nou bloc de locuințe colective. Proprietarul terenului susține că investiția va fi asigurată de mai mulți asociați

Proprietarul unui teren din zona ultracentrală a Iașului propune o investiție în apropierea Facultății de Teologie Ortodoxă. Clădirea ar urma să aibă 4 niveluri. Inițiatorul planului Urbanistic zonal susține că pune la dispoziție doar terenul, urmând ca asociații să se ocupe efectiv de investiție

O nouă investiție imobiliară este anunțată în zona ultracentrală a Iașului, chiar în apropierea Facultății de Teologie Ortodoxă, pe strada Iordachi Lozonschi, nr.10A. Investitorul Gheorghe Achelăriței, în vârstă de 71 de ani, deține o suprafață de teren de 552 de metri pătrați, amplasament situat chiar lângă domiciliul personal de pe strada Cloșca. Conform unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) lansat în consultare publică, beneficiarul dorește să construiască un bloc de locuințe colective în zona protejată a orașului.

Conform documentației, este propus un regim de înălțime de D+P+3E, cu un procent de ocupare a terenului de 41 la sută, coeficient de utilizare a terenului de 1.85. Rezultă o suprafață desfășurată a viitoarei clădiri de 1.021 metri pătrați. Contactat telefonic, Gheorghe Achelăriței a precizat că nu se ocupă de proiect, ci fiul acestuia, Andrei. „Sunt avize de la Cultură, nu știam că a fost pus pe site-ul Primăriei. Pot să spun doar că eu am asociați care vor să investească, eu vin doar cu terenul”, a declarat Andrei Bogdan Achelăriței. În trecut, terenul era propus pentru edificarea unei parcări private. În același areal, s-au realizat descoperiri arheologice importante.

Accesul auto și pietonal pot fi asigurate doar cu acordul Primăriei Iași

Investitorul trebuie să asigure și un număr de locuri de parcare pentru viitoarele apartamente. În demisolul clădiri vor fi amenajate 5 locuri de parcare, 2 locuri de parcare pe teren proprietate și alte 5 locuri de parcare pe un teren învecinat ce aparține unuia din beneficiari. Conform PUZ, ar urma să fie concesionată și o suprafață de teren aflată în proprietatea municipalității, pentru asigurarea accesului auto și pietonal.

„Toate clădirile vor fi racordate la rețelele edilitare existente și se vor căuta soluții pentru a suplini lipsa unor rețele. Se va acorda o atenție specială problemelor vizuale ridicare de transportul energiei. Nu se admit firide de gaze naturale sau tablouri electrice decât în zonele anexe, inaccesibile publicului larg și numai în nișe. Lucrările de îmbunătățire, extindere sau mărire de capacitate a rețelelor edilitare, dacă este cazul, se vor realiza de către investitor”, se arată în documentația procedurii.

Pe data de 26.02.2020, proiectul a primit și un aviz de oportunitate din partea comisiei formată din arhitecți.

În aceeași zonă, patronul hotelului „Il Primo” vrea să construiască un bloc cu apartamente în regim hotelier

Nu departe de terenul lui Gheorghe Achelăriței se află o proprietate de 1.153 de metri pătrați, pe strada Crișan, nr.10, actuala G.M. Cantacuzino. Aici, intenționează să investească Ionuț Cătălin Mihai, patronul hotelului „Il Primo”, de pe strada Fericirii. Afaceristul a cumpărat terenul de la societatea M Chim SRL, cu tot cu un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat în primăvara anului 2020. Terenul se află la intersecția străzilor G.M. Cantacuzino – Iordachi Lozonschi, pe o zonă de versant.

Conform documentației aprobate, Ionuț Mihai trebuie să respecte următorii indicatorii urbanistici: S+D+P+3E, procent de ocupare a terenului (POT) – 60 la sută, coeficient de utilizare a terenului – 0.96, spații verzi minimum 15 la sută. Parcarea ar urma să fie amenajată în subsolul clădirii. Clădirea va avea o suprafață desfășurată de 1.106 metri pătrați. Proiectul are nevoie și de avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice. Beneficiarul proiectului intenționează să acceseze fonduri europene pentru construirea unui impobil cu apartamente ce vor fi închiriate în regim hotelier. În edițiile trecute ale „BZI” a fost prezentat cazul lui Valentin Teleman, care folosea apartamentele proprietarilor din Iași pentru a obține câștiguri rapide.

Adauga un comentariu