Titlurile zilei

Mii de ieșeni care locuiesc în apartamentele administrate de INAAP trăiesc un calvar în propriile case. „Murim de frig, tremurăm, ne dor toate oasele”

Publicat: 04 nov. 2020
Mii de ieșeni care locuiesc în apartamentele administrate de INAAP Service nu beneficiază de încălzire din sistemul centralizat
Ieșenii care locuiesc în apartamentele administrate de INAAP nu au căldură din sistem centralizat din cauza datoriilor

Numeroase familii din Iași cu copii și bătrâni care locuiesc în apartamentele administrate de INAAP Service îngheață în propriile locuințe. Deși furnizorul local de energie a demarat deja sezonul de termoficare în tot orașul încă de la finalul lunii noiembrie, din cauza datoriilor înregistrate de asociațiile de proprietari administrate de INAAP, aceștia nu primesc căldură în calorifere. „Murim de frig în casă pentru că INAAP nu a plătit datoriile la Veolia și noi nu avem căldură din cauza lor”, se plâng ieșenii administrați de INAAP Service

Sezonul de încălzire a fost demarat de furnizorul local de energie încă de la finalul lunii noiembrie 2020 în tot orașul, însă cu toate acestea mii de ieșeni care locuiesc în apartamentele administrate de INAAP Service îngheață în propriile case. Se întâmplă în cazul mai multor blocuri de locuințe de pe raza orașului Iași a căror asociații de propreitari sunt administrate de compania privată desprinsă din vechiul INAAP și care figurează cu restanțe ridicate către furnizorii de utilități.
Într-o astfel de situație se află familiile care locuiesc în blocul de pe bulevardul Țuțora 11C din municipiul Iași.

„Blocul nostru este administrat de INAAP și suntem singurii din zona aceasta care nu au încă căldură. Cei de la INAAP ne-au spus că sunt datorii la Veolia, iar din acest motiv nu avem încălzire. Dar majoritatea suntem cu plata la zi, iar dacă mai sunt rău-platnici, este vorba despre cazuri izolate. Chiar și așa, dacă ar fi o persoană care nu și-a plătit facturile la încălzire, nu se poate ca tot blocul să suferim de frig din acest motiv. Cei de la INAAP trebuiau să aibă grijă ca la venirea sezonului rece să fie aceste lucruri puse la punct, am ajuns într-o situație revoltătoare. Pe de altă parte nici nu putem să ne punem centrale individuale de apartament pentru că nu sunt permise debranșările”, acuză ieșenii care locuiesc pe bulevardul Țuțora 11 C.

Mii de ieșeni administrați de INAAP Service stau de două săptămâni fără căldură în apartamente

După temperaturile scăzute înregistrate în mai multe nopți consecutive și previziunile meteorologice, Veolia Energie Iași a pornit sezonul de încălzire 2020-2021 în zilele de marți și miercuri, respectiv 20-21 octombrie. Măsura a fost luată deoarece temperatura medie exterioară în intervalul orar 20:00-6:00, timp de trei zile consecutive, a fost mai mică de zece grade Celsius, iar ieșenii racordați la sistemul centralizat de termoficare înghețau deja în locuințe. Nu același lucru s-a întâmplat și în cazul a mii de ieșeni care locuiesc în apartamentele administrate de INAAP Service, așa cum este și situația blocului cămin CFR din zona Păcurari, acolo unde peste 100 de familii, cu copii de doar câteva luni și bătrâni bolnavi, îngheață de frig.

„Murim de frig în casă pentru că INAAP nu a plătit datoriile la Veolia și noi nu avem căldură din cauza lor. Murim de frig, tremurăm, ne dor toate oasele. Știm că cei de la INAAP nu mai au licență, dar chiar au ajuns să-și bată joc de toate familiile din bloc? În primele zile ne-au spus că nu avem căldură din cauza datoriilor, oamenii au mai plătit, și ne-au amânat până pe 1 noiembrie.

De atunci, administratorul de la INAAP nici măcar nu mai răspunde la telefon, dar în schimb au lipit afișe la toate etajele prin care ni se cere să plătim facturile. Majoritatea suntem cu plata întreținerii la zi, dar știm că INAAP are mari probleme cu datoriile și nici măcar nu mai au licență de 2-3 ani, dar cu toate astea încă ne administrează și ne fac doar probleme. Noi am strâns chiar o listă de semnături prin care să ne transferăm la Termo-Service, dar cu toate acestea nu s-a făcut nimic”, au acuzat ieșenii care locuiesc în blocul CFR din zona Păcurari.

Aceleași situații se găsesc și în zone precum Tătărași, Bularga sau Nicolina-CUG.

„Persoanele care nu au căldură trebuie să sune la furnizorul de agent termic și să se intereseze exact din ce motiv”, explică Ioan Ciobanu, șef Serviciu Asociații Proprietari

Autoritățile locale explică faptul că astfel de situații se găsesc în special în cazul asociațiilor de proprietari din Iași care înregistrează datorii ridicate către furnizorii de utilități. Asociațiile de proprietari respective figurează cu datorii ridicate către operatorul de termoficare Veolia, iar conform contractului încheiat între cele două părți, operatorul are dreptul să nu înceapă furnizarea până ce nu încasează sumele restante. Este vorba în special despre asociații de proprietari unde nu s-au făcut încasări, iar în cazul asociațiilor administrate de INAAP sunt multe situații în care încasările de la proprietari sunt foarte mici și se fac în ritm lent. Persoanele care nu au căldură trebuie să sune la Veolia și să se intereseze exact din ce motiv nu se furnizează încă căldură” , a declarat Ioan Ciobanu, șef Serviciu Asociații Proprietari din cadrul Primăriei Iași.

„Trebuie să încasăm să putem plăti furnizorii de utilități”, spun cei de la INAAP Service SRL

Reprezentanții INAAP Service SRL susțin faptul că este necesară plata tuturor restanțelor la zi, cu tot cu penalități de întârziere, pentru ca Veolia să deschidă căldura în blocurile respective.

„S-a ajuns în această situație din cauza datoriilor acumulate la întreținere de locatari. Veolia vrea toată plata la zi cu tot cu penalități ca să dea drumul la căldură, dar dacă nu încasăm banii de la oameni, nu avem de unde plăti. În tot orașul este același lucru, nu administratorul plătește facturile la utilități, ci asociația de proprietari. Locatarul este conștient doar pe un anumit segment, plătește curentul și gazul, dar uită să plătească și întreținerea, iar astfel apare un blocaj.

Am vorbit cu cei de la Veolia să plătim eșalonat, dar nu vor. Urmarea ar fi și mai dură, oamenii își vor trage țevi de gaz și centrale dacă nu se dă drumul la căldură. Mulți spun că INAAP nu plătește, noi nu suntem bancă, ci firmă de administrare, suntem intermediari și trebuie să încasăm să putem plăti furnizorii de utilități”, a explicat Paul Tabaranu, administrator în cadrul INAAP Service SRL.

INAAP Service SRL a fost înființată în anul 2016 în vreme ce INAAP SRL a intrat în procedura insolvenței din cauza datoriilor și a pierdut inclusiv licența de administrare. Cele două companii sunt controlate indirect de Dumitru Gârtan, care mai deține inclusiv Multicont Service SRL. Dumitru Gârtan a fost trimis în judecată de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași pentru intrarea în insolvență a companiei. INAAP Service este administrată în acte de o bătrână de aproape 75 de ani, pe nume Alexandrina Glinschi, și figurează cu un singur angajat.

Comentarii
 • Corect.
  Asa va trebuie.
  Si mai stati la discutie daca sa va puneti centrala ?
  Fraieri de oameni.
  1. Denuntarea contractului de furnizare.
  2. Taiat teava si montat centrala.
  Sau mergeti la Bucuresti, ca da Nicusor Dan caldura la tot cartierul.
  PS. Bravo ala care ai firma de administrare. Asa se face treaba, turma tace si inghite.

 • Da prost e ieșeanul, se lasă fraierit de aia de la veolia in loc sași tragă gaz. Baaa oaie, aia de la veolia te jupuieste mai rău ca covidul. Ardei in țeava. Și puneți-vă centrale . E ieftin și ai camdlyra când vrei tu

 • Tare idiot sa fii și sa nu-ți pui centrala pe gaz sa ia caldura și apa calda când și cât vrei și sa stai sa te milogești de alții pe banii de 3 ori mai mulți.

 • În primul rînd nu i legal ce fac,în fiecare an în luna octombrie ei presează oamenii ce rusinos cîtă bătaie de joc,dragi ieșeni faceti un efort si instalația central sa i dezfintam pe acești furnizori care ne rîd in nas,dumneavoastra acasa aveti caldura de la Veolia ?domnule director?

 • mint oamenii ca sa aiba clienti …cauta o firma de montat centrala anunti asociatia ca te-ai debransat si pa la revedere mai mult de o teava de trece prin casa nu pot factura iar tu ai caldura !

 • Unde-i independenta energetica clamata de veolia pulii,independenta se numeste atunci cand ai caldura si apa calda cand vrei tu si de cati bani ai,toate acestea ti le ofera o centrala de apartament.

 • Decat sa dea explicatii de genul asta ”astfel de situații se găsesc în special în cazul asociațiilor de proprietari din Iași care înregistrează datorii ridicate către furnizorii de utilități”, mai bine ar explica cum de INAAP mai functioneaza fara autorizatie data de Primarie in contextul cad prevederile sun clare:
  ”Persoanele juridice specializate NEAUTORIZATE li se INTERZICE SA DESFASOARE ACTIVITATI DE ADMINISTRARE IMOBILE, conform art 32 alin 2 din HCL 299/30.09.2015
  Deci cu alte cuvinte in contextul cand INAAP nu are autorizare de functionare data de comisia de atestare al carei presedinte este Ionica Ciobanu, cine este vinovat ca din anul 2015 INAAP functioneaza ilegal, fura locatarii pe care ii administrea si isi bate joc de ei, acesta poarta un singur nume IONICA CIOBANU.
  Poate primarul ii face evaluarea acestui troglodit care a nenorocit numeroase familii din Iasi ce au fost scoase din casele lor deoarece unii administratori au facut ce au vrut umfland listele la intretinere cum este si cazul INAAP sau celebrul caz din cartierul AL. cel Bun unde la o asociatie administratora a furat 16 miliarde de lei iar Ciobanu nu a facut nimic.

 • Te poti deconecta de la Veolia fara acceptul lor. Semnezi contract cu o firma autorizata ce instaleaza centrale, apoi anunti asociatia si poi pe cei de la Veolia. Nu va lasati pacaliti de autorizatie pentru ca nu este necesara. Av. Cozma

 • Nimeni nu-i verifica pe cei debransati ! Multi, poate majoritatea , din cei debransati fura apa calda . O platesc cei ramasi bransati la sistemul centralizat ca „pierderi”. Unde este ELSACO , acei cu centrale platesc la incalzire pentru tevi 16 lei , 20 lei, sau chiar 80 lei ( 80 pentru doua tevi de 2 toli x 2,5m), iar unde este mostenitoarea lui ZENNER, acei cu centrale platesc 0,35 bani. Toate „conducerile ” asociatiilor din Iasi, doresc debransarea , pentru ca atunci, la acelasi comision, nu mai au probleme cu gazul, cu apa calada, cu incalzirea, cu ajutoarele pt. incalzire. Se vor debransa tot mai multi , de nevoie, iar Volia si primaria stau bouche-bée.

 • Erata : 0,35 lei, nu bani.
  Trebuie inceputa o actiune de sigilare a tuturor prizelor de apa calda a celor debransati. Au demontat apometrul, dar au ramas pe robinet, cu un dop de forma , pe care-l dau jos si cu un niplu si un racord de dus – fac dus.

Adauga un comentariu