Boli si tratamente

Boala Parkinson: scrisul tau de mana o poate trada. La ce sa fii atent

Publicat: 19 nov. 2019

Boala Parkinson este o afectiune neurologica progresiva. Nu exista tratament de vindecare, insa depistarea semnelor de avertizare timpurie poate ajuta la incetinirea bolii. Un semn timpuriu la care trebuie sa fiti atenti este modificarea scrisului de mana.

Boala Parkinson este cauzata de pierderea celulelor nervoase intr-o parte a creierului numita substantia nigra (substanta neagra), o mica regiune din creier. Asta duce la reducerea dopaminei in creier. Dopamina joaca un rol vital in reglarea miscarii organismului, astfel incat pierderea acestei substante chimice poate cauza probleme de miscare.

Pe masura ce starea progreseaza, simptomele bolii Parkinson se pot agrava si poate deveni din ce in ce mai dificil sa desfasori activitati de zi cu zi fara ajutor. De aceea este important sa recunoastem semnele de avertizare timpurie pentru a mentine calitatea vietii cat mai mult timp posibil.

Boala Parkinson si scrisul de mana

Un avertisment timpuriu il reprezinta schimbarile care apar in scrisul de mana. Persoanelor cu Parkinson le este mai greu sa scrie si scrisul lor de mana poate fi mai mic. Potrivit Fundatiei Parkinson, scrierea de mana mica si inghesuita se numeste micrografie si, pe langa faptul ca literele sunt in general mici si aglomerate, inaltimea cuvintelor ar putea scadea pe masura ce continuati sa scrieti.

Micrografia este cauzata de aceleasi procese din creier care duc la alte simptome de miscare ale bolii. In plus, aceste simptome – incetinirea miscarii, tremurul, rigiditatea – toate pot ingreuna scrierea.

Dupa cum explica reprezentantii Fundatiei Parkinson, medicamentele pentru combaterea simptomelor miscarii pot ameliora usor micrografia. Puteti sa incercati si cateva strategii. De exemplu, scrieti o pagina in fiecare zi. Folositi un stilou cu greutate sau un stilou cu o prindere groasa. Scrieti in momentul in care medicatia functioneaza cel mai bine.Faceti pauze dupa cum este necesar. Daca scrisul de mana devine prea dificil pentru dvs. incercati sa tastati.

Cum incetinim simptomele bolii Parkinson

Daca afectiunea este diagnosticata in stadiile incipiente, putem interveni in stilul de viata pentru a incetini progresia afectiunii. Exercitiile fizice joaca un rol esential. Ele ajuta persoanele cu Parkinson sa-si gestioneze si sa intarzie simptomele.

Un studiu publicat JAMA Neurology arunca o lumina asupra tipului de exercitiu. Conform cercetarilor conduse de oamenii de stiinta de la Northwestern Medicine si de la Universitatea din Denver, exercitiile fizice de mare intensitate sunt sigure pentru bolnavii de Parkinson in stadiu incipient si scad agravarea simptomelor motorii. Acestea trebuie efectuate de trei ori pe saptamana. Dupa cum noteaza raportul, anterior se credea ca exercitiile fizice de mare intensitate erau prea stresante fizic pentru acesti bolnavi.

Studiul clinic randomizat a cuprins 128 de participanti cu varste cuprinse intre 40 si 80 de ani. Participantii inscrisi la studiul privind exercitiul fizic in boala Parkinson se aflau intr-un stadiu incipient al bolii. Ei nu au luat medicamente Parkinson. In felul acesta, cercetatorii s-au asigurat ca rezultatele studiului au fost legate de exercitiu, fara a fi influentate de medicatie.

Tipuri de exercitii benefice

Participantii au fost impartiti in trei grupuri. Un grup a fost antrenat pe exercitii de intensitate ridicata, altul pe exercitii moderate. Al treilea grup nu a fost implicat in niciun antrenament fizic. Simptomele grupului cu exercitii de intensitate ridicata nu s-au agravat comparativ cu celelalte grupuri. „Daca aveti boala Parkinson si doriti sa amanati evolutia simptomelor, ar trebui sa exersati de trei ori pe saptamana. Ritmul cardiac sa fie intre 80 si 85%. Este atat de simplu”, a declarat co-autorul studiului Daniel Corcos. Acesta este profesor de terapie fizica si stiintele miscarii umane de la Universitatea Northwestern Feinberg School of Medicine.

Conform Fundatiei Parkinson, pentru a ajuta la gestionarea simptomelor Parkinson, ar trebui sa incorporati in planul dvs. de fitness urmatoarele tipuri de activitate fizica: exercitii de flexibilitate (intindere), activitate aeroba, antrenament de rezistenta. Aceste elemente sunt incluse in multe tipuri de exercitii. Intre acestea includem: ciclism, alergare, Tai chi, yoga, Pilates, dans, antrenament cu greutati, qi gong, etc.loading...

Adauga un comentariu