Actualitate

Bogdan Aurescu, despre discursul lui Viktor Orban: „Este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României”

Publicat: 25 iul. 2022
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Bogdan Aurescu despre discursul lui Viktor Orban Este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României
Ministrul Afacerilor Externe de la București a ținut să sublinieze că România nu este de acord cu discursul premierului de la Budapesta

Într-un interviu acordat în exclusivitate site-ului Digi24.ro, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, dezaprobă declarațiile făcute de premierul Ungariei, Viktor Orban, la Universitatea de vară de la Tușnad, care a atacat UE pentru implicarea în războiul din Ucraina, a făcut afirmații revoltătoare despre amestecul raselor în Europa din cauza imigrației și a subliniat relația privilegiată pe care o are cu Vladimir Putin.

„Este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României”, a spus ministrul Afacerilor Externe de la București, care a ținut să sublinieze că România nu este de acord cu discursul premierului de la Budapesta. Aurescu a remarcat însă faptul că, potrivit unei promisiuni pe care a primit-o de la omologul său ungar, demnitarii prezenți la Tușnad nu au abordat teme sensibile pentru opinia publică din România, cum ar fi obținerea autonomiei de către maghiarii din Harghita și Covasna.

În acest weekend am urmărit cu toții declarațiile anti-UE și pro-ruse făcute de către Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, în contextul participării la Tabăra de Vară de la Tușnad. Cu puțin timp înainte de eveniment, ați avut consultări cu omologul dvs. ungar în cadrul cărora ați punctat așteptările României. Cum evaluați conduita oficialilor ungari la finalul acestui eveniment?

Răspunsul lui Bogdan Aurescu

Bogdan Aurescu: Da, am fost foarte atenți la toate declarațiile oficialilor ungari de rang înalt care s-au aflat în România, în vizită privată, pentru a participa la evenimentul de la Tușnad.
În cadrul recentei vizite la București a ministrului de externe ungar Péter Szijjártó la 12 iulie 2022, am anticipat acest moment și am pus pe masă, în discuție, în mod direct, vizitele private în România ale oficialilor ungari, inclusiv în contextul prezenței acestora la tabăra de vară de la Tușnad. Cu această ocazie, am subliniat ferm și clar necesitatea și importanța menținerii discursului public al oficialilor ungari în logica și spiritul Parteneriatului Strategic bilateral din 2002, de la adoptarea căreia se împlinesc anul acesta două decenii, și ale Tratatului de bună vecinătate româno-ungar din 1996.

Am avertizat și am insistat pentru manifestarea unei atitudini responsabile din partea oficialilor ungari aflați în vizită privată în România. Cu acel prilej, ministrul Szijjártó mi-a oferit asigurări că oficialii ungari care vor participa la evenimentele de la Tușnad vor avea în vedere aceste repere și vor manifesta o atitudine responsabilă față de relația bilaterală. Mi-a spus atunci că este în interesul Ungariei ca relația bilaterală să nu fie afectată.

Bun, ceea ce am putut constata la final este că partea ungară a respectat această parte a înțelegerii noastre, în sensul că discursul public al oficialilor ungari, inclusiv discursul principal de sâmbătă al premierului Orban, nu a fost provocator la adresa României, nefiind abordate sau menționate, în special, chestiuni sensibile pentru noi, cum ar fi așa-zisa autonomie pe criteriul etnic sau acordarea de drepturi colective pentru persoanele aparținând minorităților naționale.

Astfel, solicitările ce au ținut strict de relația bilaterală cu România au fost avute în vedere, nu a fost nimic provocator în mod direct în relație cu România, ceea ce e diferit față de alte ediții ale acestui eveniment.

Dar a existat o serie de declarații provocatoare la adresa UE, la solidaritatea europeană, la sancțiunile împotriva Rusiei, declarații sfidătoare la adresa valorilor occidentale. Cum evaluați aceste declarații făcute pe teritoriul României?

Bogdan Aurescu: Este adevărat. Și este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României, în contextul global complex pe care trebuie să îl înfruntăm cu toții, mai ales că pozițiile noastre oficiale sunt diferite de aceste teze. E clar că nu putem fi de acord cu ele. Nu mai spun de declarațiile privind rasele, care nu sunt acceptabile.

În același timp, discursul premierului Orban de sâmbătă nu a adus nimic fundamental nou, sunt aceleași concepții pe care le-am văzut deja în poziționările oficialilor ungari, doar că au fost puse împreună, iar unele au fost elaborate mai pe larg. Plus alte considerente de politică internă ungară.

Desigur, fiecare stat își definește pozițiile pe teme internaționale așa cum consideră, dar, după cum este bine știut, România nu împărtășește aceste opinii inadecvate, de care ne delimităm în mod clar, pentru că ele afectează solidaritatea europeană privind acțiunea în sprijinul Ucrainei. România a susținut și susține necondiționat suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, mai ales în actualul context. De asemenea, am sprijinit și sprijinim, în orice modalități conforme dreptului internațional, eforturile acestui stat de a face față agresiunii Rusiei.

Este clar că Ucraina este victimă a agresiunii ilegale a Rusiei, care este agresorul, iar Ucraina trebuie sprijinită să reziste și să câștige. Sancțiunile decise de UE, SUA și alți parteneri internaționali sunt necesare și utile, România a sprijinit și continuă să sprijine consolidarea regimului european și internațional de sancțiuni împotriva Rusiei, care își produc deja efectele. Iar aceste efecte vor fi resimțite de Rusia și mai mult în lunile următoare, pentru că este nevoie de un anumit interval de timp ca ele să acționeze. A fost și este o abordare corectă din partea comunității internaționale democratice.

De asemenea, suntem consecvenți și fermi ca stat membru al UE, aliat NATO și partener strategic al SUA, și, prin urmare, suntem vocali și extrem de activi în promovarea și consolidarea valorilor democratice, a statului de drept, a ordinii mondiale bazate pe reguli, a respectării dreptului internațional.

Comentarii
Adauga un comentariu