Boli si tratamente

Lipsa somnului: 11 efecte asupra stării de spirit și sănătății

Publicat: 08 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lipsa somnului 11 efecte asupra stării de spirit și sănătății
Boli cauzate de lipsa somnului

Boli cauzate de lipsa somnului. Dincolo de senzația de oboseală, nopțile prea scurte au consecințe grave pe termen mediu și lung. Privarea de somn ne face nervoși, anxioși, mai puțin concentrați. Și asta nu este totul: duce la un risc crescut de boli, precum diabetul sau obezitatea.

Suntem mai putin rezistenti la infectii

Privarea cronică de somn slăbește sistemul imunitar, promovând astfel contaminarea bacteriană sau virală, spune Dr. Marc Rey, neurolog, președintele Institutului Național al Somnului și Vigilenței. De asemenea, este deosebit de important să vă gestionați bine somnul în timpul unei epidemii.

Nu ne putem concentra

Știm asta: somnul ajută la memorare. În schimb, lipsa somnului poate provoca o ușoară scădere a masei creierului și scăderea funcțiilor cognitive (concentrare, memorie).

Suntem mai pofticiosi

Mai puțin cunoscut, lipsa de somn poate duce la diverse pofte alimentare. Motivul ? Când ne lipsește somnul, mâncăm mai mult pentru a recupera pierderea de calorii legata de lipsa somnului. În ziua următoare vor fi consumate încă 200 de kilocalorii.

Boli cauzate de lipsa somnului. Mancam nesanatos

Cu cât suntem mai obosiți, cu atât ne vom îndrepta către alimente confortabile. Problema este că sunt adesea mai grase și foarte dulci. În plus, lipsa somnului promovează somnolența, ceea ce îngreunează activitatea fizică și favorizează gustarile.

Inima este afectata

Nopțile prea scurte au efecte asupra sănătății pe termen lung. În special, pe riscuri cardiovasculare. Trezirea sau adormirea la ore prea variabile crește riscul de infarct și accident vascular cerebral, potrivit unui studiu (martie 2020) publicat în Journal of the American College of Cardiology.

Apetitul crese

La nivel hormonal, reducerea timpului de somn scade leptina (produsă de celulele grase, care induce sațietate și crește cheltuielile de energie) și crește ghrelinul (secretat de stomac, care stimulează pofta de mancare si reduce cheltuielile locomotorii). Rezultat: apetitul crește.

Boli cauzate de lipsa somnului. Creste riscul de cancer

Lipsa de somn afecteaza sistemul imunitar, care în sine joacă un rol în eliminarea celulelor canceroase anormale. Prin urmare, oboseala ar putea, pe termen lung, să favorizeze dezvoltarea patologiilor tumorale, chiar dacă în mod evident nu este un factor de risc strict vorbind.

Suntem depresivi

Potrivit unui studiu coordonat de Universitatea din Pennsylvania, lipsa somnului ne-ar oferi o stare psihica proasta. Oamenii de știință au observat că participanții la studiu care nu dormeau aveau mai multe dificultăți în identificarea expresiilor faciale fericite – pe de altă parte, nu aveau nicio problemă în recunoașterea fețelor neutre sau triste.

Boli cauzate de lipsa somnului. Creste riscul de obezitate

În ultimii ani, aproximativ treizeci de studii epidemiologice transversale și longitudinale efectuate în șapte țări și pe populații mari au arătat o legătură între somn scurt (mai puțin de 6 ore in 24 ore) și creșterea indicelui masa corporală (IMC), atât la adulți, cât și la copii.

Risc crescut de diabet

Studiile clinice și epidemiologice indică faptul că timpul de somn scurt sau slab ar putea afecta metabolismul glicemiei și poate crește riscul de diabet, indiferent de modificarea IMC.

Afecteaza pielea

Lipsa somnului are efecte imediate asupra pielii: cearcane, cosuri datorită faptului că pielea nu are timpul necesar pentru a se regenera.

Adauga un comentariu