Titlurile zilei

Bolnavă maltratată în Spitalul „Sf. Sava” din Iași, deținut de afaceristul Viorel Blăjuț. Familia s-a îngrozit și a externat-o de urgență când a găsit-o plină de vânătăi pe corp și inconștientă – FOTO

Publicat: 13 aug. 2020

O femeie bolnavă din Iași acuză că a fost maltratată în timp ce era internată la Sitalul „Sf. Sava” din Iași, deținut de afaceristul Viorel Blăjuț. Aparținătorii bătrânei în vârstă de 85 de ani povestesc că aceasta a fost bătută și legată de pat în repetate rânduri de angajații spitalului care trebuiau să îi facă zilele mai ușoare în ultimul stadiu al vieții. „Când am fost la ea, am găsit-o lovită, plină de vânătăi și bătută. Cei de la spital au spus că bunica a căzut, dar se cunosc urmele pe piele cum a fost legată și strânsă de pat”, au povestit rudele Mariei Dascălu.

O femeie bolnavă din Iași a fost maltratată în timp de era internată la secția de Îngrijiri paliative a Spitalului „Sf. Sava” din Iași , deținut de omul de afaceri Viorel Blăjuț. În vârstă de 85 de ani, ieșeanca Maria Dascălu din localitatea Scânteia a suferit un accident cerebral la începutul lunii iulie 2020. Pentru că nu-și mai putea purta singură de grijă și pentru că avea nevoie de ajutor specializat, nemaifiind lucidă, rudele femeii au decis să o interneze pe aceasta la Spitalul „Sf. Sava” din Iași. După nici trei săptămâni, nepoții care au venit în vizită la Maria Dascălu aproape că nu o mai recunoșteau pe aceasta.

„Bunica mea a avut un accident cerebral și pentru că avea nevoie de ajutor de specialitate am internat-o la secția de Îngrijiri paliative a Spitalului „Sf. Sava”. Internarea a fost făcută pe data de 24 iulie, iar timp de 20 de zile nu am mai reușit să mergem la ea în vizită din cauza Pandemiei COVID-19, asta a fost situația în această perioadă. Astăzi (12 august 2020), când am fost la ea, am găsit-o lovită, plină de vânătăi și bătută. Cei de la spital au spus că bătrâna a căzut, dar nu a căzut, are multiple vânătăi și se cunosc urmele pe piele, juliturile care s-au făcut când a fost legată și strânsă de pat”, a povestit Sergiu Grosu, nepotul Mariei Dascălu.

Rudele pacientei internate la spitalul „Sf. Sava” din Iași: „Era foarte murdară și bătută când am găsit-o”

Îngroziți de situația în care au găsit-o pe bunica lor, nepoții Mariei Dascălu au cerut socoteală personalului din cadrul spitalului „Sf. Sava”, care au ridicat din umeri și au spus pur și simplu că bătrâna s-a lovit singură, s-a împiedicat și a căzut. Deși reprezentanții spitalului „Sf. Sava” au insistat ca femeia să mai rămână internată încă 10 zile, rudele acesteia s-au grăbit să o ia acasă pentru a o supraveghea personal.

„Era foarte murdară și bătută când am găsit-o și am spus să o luăm mai repede acasă. Am dus-o pe picioarele ei, dar înapoi am luat-o în brațe. Pentru că este un spital privat, am plătit integral noi, familia, pentru tot. A costat 2.400 lei pentru 20 de zile de internare. Ei au insistat să o mai țină încă 10 zile internată și voiau alți 1.000 de lei. Pe lângă asta, le-am mai plătit și transportul ambulanței 360 lei și testul Covid, 290 de lei”, a mai spus ieșeanul Sergiu Grosu.

Tratament violent pentru pacienta internată în spitalul deținut de afaceristul Viorel Blăjuț

Rudele Mariei Dascălu sunt hotărâte să facă demersurile pentru ca oamenii legii să facă o anchetă în această situație.

„Mâine dimineață vom merge la Institutul de Medicină Legală și vom face demersurile pentru a se face lumină în acest caz”, au mai spus rudele Mariei Dascălu.

Îngrijirea paliativă reprezintă îngrijirea totală și activă a pacienților a căror boală nu mai răspunde la tratamentul obișnuit, controlul durerii și a altor simptome. Principalul scop al îngrijirilor paliative este acela de a asigura o cât mai bună calitate a vieții pentru bolnavi și pentru familiile acestora. Ieșeanca Maria Dascălu s-a ales însă cu un tratament violent din partea celor care ar fi trebuit să o protejeze, iar asta pe banii plătiți de familia femeii.

Conducerea spitalului „Sf. Sava” a refuzat să comenteze situația pacientei externate cu vânătăi

În mod ironic, spitalul „Sf. Sava” din strada Mitropolit Varlaam este prezentat oficial în felul următor:

„Facilitățile noastre trec dincolo de confortul fizic al pacientului. Ne îngrijim de sănătatea psihică, emoțională și spirituală a acestuia, dar și a familiei sale. Din acest motiv, oferim posibilitatea de internare pe o perioadă nelimitată de timp și menținerea unei strânse legături cu familia pe tot parcursul internării”, se arată în descrierea făcută pe site-ul oficial al spitalului.

Întrebat despre situația pacientei externate plină de vânătăi, directorul spitalului „Sf. Sava”, Iulia Samoilă, a cerut reporterilor BZI trimiterea întrebărilor pe e-mail pentru a oferi un răspuns oficial. Până la închiderea ediției, reprezentanții spitalului „Sf. Sava”, deținut de omul de afaceri Viorel Blăjuț, nu au oferit un punct de vedere referitor la pacienta plină de vânătăi, care a fost externat în cursul zilei de 12 august 2020.

Comentarii
 • As dori și eu sa știu cum se lasă în perioada asta sa vizitezi un pacient când eu din Luna lui martie nu imi mai da voie nimeni sa îmi vad tatăl la secția de paliative??? Într-adevăr nu recomand nici eu acest spital!

 • Cand un etaj e prevazut cu 14 paturi si tu dupa fuga de bani mai bagi 2 sau inca 3 paturi (total de 16,17 pacienti ATENTIE pacienti de ingrijiri paliative care sunt in mare proportie dependenti de cei de langa ei )asta pt ca iti permiti ca esti mana in mana cu instititiile statului si orpsesti o singura asistenta si o infirmieră pe acel etaj 12h dupa 24 de h inca 12 h ca mai apoi dupa nici 12h sa fii chemată la o fortare de alte 12 h asta se alege praful ,lipsa de odihna de respect fata de semeni de angajat duce aici.

 • Conform legii ar trebui sa aiba un etaj tampon adica liber pentru a se putea igieniza corespunzator fiecare etaj…dar nici nu se pune vorba….DSP-ul stie asta.. k doar s-au facut controale trimestriale acolo…….in concluzie banii fac legea

 • Domnilor, fiecare pumn si palma costa! Te bate cineva gratis? Apoi si asta e munca, iti trebuie energie, trebuie sa mananci inainte sa „casapesti” un batran fara aparare si bolnav. Oricum cu cat il bati mai tare cu cat sta mai mult internat si castigi mai mult. Nu-i dai cat sa-l casapesti de tot, ii dai cat sa-l tii 1 luna, 2,3. Apoi cand vor sa-l preia acasa, ii mai dai… ca sa-l primeasca vanat si sa-l aduca inapoi la „reparat”. Asta e marketing – afacere, dai unde trebuie si clientul are nevoie sa revina la tine. Bineinteles comentariul este un pamflet! Nu face referire direct sau indirect la cazul de fata, puteti sa il tratati ca o gluma!

 • Familia poate da in judecata spitalul pt malpraxis, abuz si neglijenta. Plus ca in fiecare salon si coridor, chiar si in sala de tratament sunt camere video. Se pot cere inregistrarile video ca dovada.

 • Cum se intra in spital,in conditiile in care nu iti da voie nici macar sa intri la receptie Sa platesti????din luna martie nu avem acces la vizita!sunt reguli pt toti sau facem ce vrem noi???

 • Nu recomand acest spital,cand am avut-o internata pe soacra mea acolo ,i-au grabit sfarsitul si nici macar nu au anuntat decesul ,am aflat a doua zi ,cand am trecut pe acolo.Josnic ce se intampla..

 • Sunt inumani, neprofesionisti, de la medici pana la asistente, infirmiere. Pacientii care se pot deplasa, nu au voie la baie, sunt obligati sa faca in pampers, nu-i hraneste, nu le da apa, sta mancarea la capul pacientului ore bune. Batranii sunt brutalizati, tipa la ei, este lagar de exterminare. Am dus-o pe mama pe picioarele ei, dupa 4 zile de internare, au facut-o leguma. Nu au lasat-o la baie, au legat-o de pat. Este iadul pe pamant acest spital.

 • Medici dezinteresati, la sectia paleative astepti ore bune sa stai de vorba cu medicul curant, iar cand iti arata fisa si intrebi ce inseamna acest diagnostic, raspunde simplu „de unde sa stiu, intrebati dr psihiatru”. Asta s-a intamplat in februarie anul acesta. Este inuman ce se intampla acolo, acest spital trebuie inchis. Nu va internati persoanele dragi acolo.

 • Domnule Cepoi,
  Tatal meu, fost detinut politic, a fost inchis 7 ani si 8 luni la Salcea, Balta Brailei. Comunistii l-au supus la chinuri de moarte, dar doctorii de astazi au reusit sa-l ucida, la spitalul Sf Sava, spital apartinand lui Blajut. Presa ieseana si cea nationala au scris de multe ori despre despre atrocitatile „medicale” comise pacientilor internati. „Bolnavă maltratată în Spitalul „Sf. Sava” din Iași, deținut de afaceristul Viorel Blăjuț. Familia s-a îngrozit și a externat-o de urgență când a găsit-o plină de vânătăi pe corp și inconștientă – FOTO” . Tatal meu a fost internat la acest spital. Nu avea probleme de sanatate care sa-i aduca moartea. Cei care l-au internat in acest Auschwitz s-au saturat sa ii mai dea o lingura de mancare. Niste criminali. A fost testat pentru Covid si a fost negativ. La nicio saptamana a murit in chinuri groaznice; marturie este fotografia din scriu. Personalul medical din acest spital este responsabil de moartea tatalui meu, dar si familia Fetcu care l-a internat in acest lagar nazist. Nu mai locuiesc in Romania de mult timp. Sunt cetatean canadian si american. Raman jurnalist si voi lupta pentru aflarea celor care l-au omorat si ii voi pedepsi. Astept raspuns de la DNA (caz de coruptie si crima). Astept raspuns de la presedintele Romaniei. Sincer, nu am nicio speranta de la aceste institutii. Am luat legatura cu realizatorii emisiunii „60 de minute” de la televiziunea australiana. Am fost sunat si urmeaza realizarea emisiunii. Ce s-a intamplat cu tatal meu este o „copie” a mortii parintilor celor doua jurnaliste intr-un spital din Australia (88 si respectiv 85 de ani – ucisi cu buna stiinta).
  Domnule Cepoi, ne cunoastem de mult timp si cred ca veti demara o ancheta la acest spital. Pentru a elimina orice indoiala a „priceperii” mele in medicina, va comunic ca sotia mea este cotata ca „cel mai bun medic internist” din Texas si cazul acesta este de crima.
  Ticu Isari

Adauga un comentariu