Titlurile zilei

Controversatul afacerist Viorel Blăjuț, executat pentru că a uitat să plătească un împrumut de 5 milioane euro. Au fost puse ca garanție terenurile Red Hospital, Red Clinic și Iasisting

Publicat: 21 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Controversatul afacerist Viorel Blăjuț executat pentru că a uitat să plătească un împrumut de 5 milioane euro. Au fost puse ca garanție terenurile Red Hospital Red Clinic și Iasisting
Iasisting SRL, principala companie controlată de afaceristul Viorel Blăjuț, este executată silit pentru că nu a achitat integral un împrumut de 5 milioane euro.

Iasisting SRL, principala companie controlată de controversatul om de afaceri Viorel Blăjuț, este acuzată că nu a achitat integral un împrumut de 5 milioane de euro. Piraeus Bank a notificat autoritățile de faptul că firmele deținute de Viorel Blăjuț figurează cu o sumă de 2,8 milioane euro, reprezentând ratele neachitate, dobânzile și comisioanele aferente, fiind deschise mai multe procese pentru recuperarea banilor. Creditul a fost garantat cu terenurile și imobilele care aparțin celor mai importante societăți aflate în administrarea omului de afaceri: Iasisting, Romsting, Red Hospital, Red Clinic sau Red Plazza

Probleme serioase pentru Iasisting SRL, principala companie controlată de controversatul om de afaceri Viorel Blăjuț, din cauza unui împrumut de 5 milioane de euro realizat în urmă cu mai mulți ani. Pentru că nu a primit banii la timp, Piraeus Bank (fosta Banca Carpatica) a decis reluarea proceselor de executare silită și a înaintat mai multe dosare în instanță pentru recuperarea unei sume de aproape 2,8 milioane de euro.

„Piraeus Bank solicită reluarea executării silite pentru sumele restante în termen de 15 zile de la primirea notificării 20.08.2019, suma totală de 2.839.216 euro reprezentând ratele neachitate, dobânzile și comisioanele aferente la 17.02.2020”, se arată în solicitarea făcută de Piraeus Bank SA.

Piraeus Bank a împrumutat firmele lui Viorel Blăjuț cu 5 milioane de euro

Reprezentanții Iasisting SRL au contestat în instanță demersurile de executare silită și au susținut faptul că cei de la Piraeus Bank nu ar fi comunicat nicio somație de plată cu privire la data scadenței ratelor în așa fel încât acestea să fie plătite la timp.

„Piraeus Bank SA și Piraeus Bank – Sucursala Iași nu și-au respectat obligațiile contractuale prevăzute în convenția de credit, anexele și actele adiționale, întrucât nu au comunicat contestatoarei nicio somație pentru achitarea la termenul limită de declarare a scadenței anticipate sau retragerii creditului, pentru a da posibilitatea acesteia de a soluționa amiabil situația conflictuală, pornind o executare silită vădit nelegală”, au arătat reprezentanții Iasisting SRL.

De cealaltă parte, oficialii Piraeus Bank au susținut faptul că s-a ajuns la demararea executării silite pe motiv că Iasisting SRL nu și-a îndeplinit obligațiile din contract, neachitând ratele la termen.

„Dacă erau îndeplinite obligațiile contractuale, nu ar fi procedat la demararea executării silite, întrucât cel mai mare prejudiciu îl suferă banca într-o asemenea situație. În condițiile în care intimata a acordat debitoarei principale Iasisting SRL credit în valoare de 5.000.000 euro, este clar că obiectivul intimatei este de a-și primi banii împrumutați împreună cu dobânda și comisioanele prevăzute în contractul de credit”, au arătat avocații Piraeus Bank SA.

Împrumut garantat cu imobilele Iasisting SRL, Red Hospital sau Red Clinic

Pentru a scăpa de plată, conducerea Iasisting a cerut judecătoilor să dispună anularea executării silite, a adreselor de înființare a popririlor, precum și a tuturor actelor de executare întocmite de Piraeus Bank SA și Piraeus Bank SA – Sucursala Iași.

Războiul dintre cele două părți a început în baza titlurilor executorii reprezentate de contractul de credit 5 din 14.07.2011, la care s-au adăugat numeroase acte adiționale. De-a lungul timpului, firmele controlate de Viorel Blăjuț au realizat mai multe împrumuturi de la aceeași bancă comercială. Pentru împrumuturile realizate au fost încheiate și contractul de garanție reală mobiliară din 14.07.2011 și contractele de ipotecă mobiliară din 24.04.2013.
Practic, pentru a obține împrumuturile, Viorel Blăjuț a pus garanție imobilele celor mai importante societăți ale sale, și anume Iasisting SRL, Red Hospital, Red Clinic, Red Plazza sau Romsting.

Suma pentru care Piraeus Bank a solicitat inițial începerea executării silite a fost de 697.379 euro, 4.549.818 euro și 164.209 lei. Cu banii împrumutați, Viorel Blăjuț a refinanțat un alt credit către Piraeus Bank SA și a achitat mai multe împrumuturi către alte bănci comerciale precum Garanti Bank sau CEC Bank. Contactat telefonic pentru a comenta această situație, Viorel Blăjuț s-a arătat extrem de deranjat.

„V-am spus să nu mă mai sunați”, a spus omul de afaceri Viorel Blăjuț.

Adauga un comentariu