Prima pagină » Eveniment-Social » Bombă academică! Denunț pentru abuz în serviciu și șantaj împotriva profesorilor de la UMF Iași care nu primesc studenții nevaccinați la examene
Bombă academică! Denunț pentru abuz în serviciu și șantaj împotriva profesorilor de la UMF Iași care nu primesc studenții nevaccinați la examene

Bombă academică! Denunț pentru abuz în serviciu și șantaj împotriva profesorilor de la UMF Iași care nu primesc studenții nevaccinați la examene

04 iun. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

Denunț pentru abuz în serviciu și șantaj împotriva profesorilor de la UMF Iași care nu primesc studenții nevaccinați la examene. Liga Studenților (LS IAȘI) a depus un denunț pentru sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și șantaj de către cadrele didactice din instituție

Liga Studenților (LS IAȘI) a depus un denunț pentru sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și șantaj de către cadrele didactice din Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Gr. T. Popa” din Iași care au condiționat direct accesul studenților la examene de vaccinarea împotriva COVID-19. În momentul de față se exercită presiuni foarte mari asupra studenților UMF Iași care nu s-au vaccinat din considerente personale sau medicale (sarcină, alăptare, afecțiuni grave cu contraindicații, boli auto-imune etc.), existând o stare de temere permanentă în rândul tinerilor mediciniști, aceștia fiind amenințați că nu vor trece examenele sau că nu vor mai putea ajunge medici.

Senatul UMF Iași a decis că sunt primiți în examene doar studenții vaccinați împotriva COVID-19

Amintim faptul că UMF Iași a decis, printr-o hotărâre a Consiliului de Administrație (CA), din 12 mai 2021, că doar studenții vaccinați împotriva COVID-19, cei care dețin un test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte sau cei care prezintă o adeverință că au fost infectați de virus pot fi primiți în sesiunea de examene din vară. Peste 2.000 de studenți ai UMF Iași au semnat o petiție prin care cer conducerii instituției să abroge măsura, iar peste 2.600 (88 la sută dintre cei chestionați) s-au exprimat împotriva introducerii vaccinării și testării drept condiție de intrare în examen.

LS IAȘI a avertizat UMF Iași încă din data de 12 mai că va ataca în instanță hotărârea, având în vedere gravele încălcări ale legislației în vigoare. De atunci, s-au realizat demersuri constante pentru revocarea acestei decizii discriminatorii. Între timp, în data de 19 mai a fost înaintată de către LS IAȘI și cinci studenți o plângere prealabilă către UMF Iași prin care s-a solicitat revocarea deciziei Consiliului de Administrație nr. 516/12.05.2021. În data de 20 mai a fost depusă la Tribunal o acțiune de suspendare a deciziei anterior amintite. În elaborarea plângerii prealabile, a acțiunii în instanță și în susținerea acesteia, studenții au beneficiat de sprijinul unei Case de Avocatură.

Pe fondul acestor demersuri, UMF Iași a dat înapoi și a revenit cu o altă decizie

Pe fondul acestor demersuri, UMF Iași a dat înapoi și a revenit cu o altă decizie prin care asigura testarea gratuită a tuturor studenților. În dosarul de la Tribunal, dezbaterile au avut loc la termenul din data de 27 mai 2021, iar pronunțarea a avut loc vineri, 28 mai, soluția fiind, din păcate, cea de respingere a cererii de suspendare. Instanța a reținut că pe fondul introducerii testării gratuite nu ar mai exista o pagubă iminentă în sensul că studenții nu ar mai fi constrânși financiar, însă a ignorat total faptul că se creează o vădită discriminare între studenții nevaccinați (care sunt obligați să se testeze) și cei vaccinați (care nu au această obligație), despre cei din urmă existând prezumția falsă și nedovedită că nu ar transmite în niciun fel virusul.

Ministerul Sănătății susține în mod clar faptul că vaccinarea este un act voluntar și că orice formă de condiționare a accesului în universitate sau la examene și stagii este în afara cadrului legal. Totodată, nu s-a oferit nicio alternativă (sesiune specială) studenților care ajung să fie identificați ca pozitivi, aceștia fiind practic condamnați să meargă în sesiunea de restanțe sau chiar să repete anul.

Liga Studenților condamnă cu fermitate orice formă de confiscare politică a subiectului

De asemenea, LS IAȘI condamnă cu fermitate orice formă de confiscare politică a subiectului, considerând că asocierea unor personaje politice controversate cu protestul studenților de la UMF Iași nu face decât să îngreuneze situația acestora din urmă și să atragă asupra lor batjocura colegilor, presiuni pe linie academică și acuze total nefondate și nemeritate.

„Din păcate, UMF Iași îi constrânge pe studenți, recurgând la amenințări și șantaj pentru a avea o rată de vaccinare de 100 la sută, în contextul în care vaccinarea împotriva COVID-19 este un act voluntar, neexistând nicio normă care să impună obligativitatea lui sau care să dea vreunei universități dreptul să acționeze astfel, în totală depășire a atribuțiilor legale și cu încălcarea gravă a legislației în vigoare. De ani de zile există această presiune constantă asupra studenților UMF Iași care nu sunt lăsați să se exprime și să se asocieze liber în cadrul instituției, conducerea urmărind instituirea unui control draconic și a unui monopol al actualelor organizații studențești, care susțin de fiecare dată poziția oficială a rectoratului, în dauna studenților”, a declarat Iulian-Alfred Husac, vicepreședinte Liga Studenților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *