National

Bombă ecologică în judeţul Braşov. Mirosul tonelor de gunoaie, greu de suportat de localnici

Publicat: 18 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bombă ecologică în judeţul Braşov. Mirosul tonelor de gunoaie greu de suportat de localnici
Bombă ecologică în judeţul Braşov

Tonele de gunoi din județul Brașov au creat un dezastru ecologic. Zecile de tone de gunoaie plutesc pe apa de la barajul Dridif. Ploile torențiale din ultimele luni au făcut ca toate deşeurile din râul Olt să se adune în baraj.

O bombă ecologică în județul Brașov. Tone de gunoi pe râul Olt

Bomba ecologică din județul Brașov poate fi observat în imaginea dezolantă de la barajul Dridif, de pe râul Olt. Responsabilii nu s-au deranjat să adune deșeurile acumulate de ploile torențiale. Abia după ce problema a fost semnalată de mass media, autorităţile au anunţat că au fost luate câteva măsuri, dar doar de avertizare.

Tone de gunoaie adunate din amonte s-au blocat în baraj Dridif, iar mirosul este greu de suportat se plâng localnicii. Fauna şi vegetaţia din zonă sunt amenințate de mormanele de gunoaie.

Reprezentanții Serviciului de Gospodărire a Apelor Braşov susțin că Hidroelectrica trebuie să adune gunoaiele.

”În urma controlului a dispus igienizarea lacului, îndepărtarea acelor plutitori și a acelor peturi într-o perioadă de 30 de zile. Dacă nu reușesc în 30 de zile riscă amenzi de la 35.000 la 40.000 de lei”, a spus Mihai Uţa, director Serviciul de Gospodărie a apelor Braşov.

Dacă problema nu se va rezolva rapid, această porţiune de pe râul Olt riscă să devină un focar de infecţie, nu doar pentru vieţuitoarele din apă, ci şi pentru localnicii care încă mai pescuiesc în zonă.

Zeci de saci de gunoi pe malul braţului Sulina

Mai mulți cetățeni au transmis imagini de nedescris din Delta Dunării. Ministrul Mediului, Costel Alexe, a avut o reacție vis a vis de faptele persoanelor care au aruncat zeic de saci de gunoi la malul brațului Sulina.

Costel Alexe, ministrul Mediului, Pădurilor și Apelor consideră „revoltătoare” imaginile ce ilustrează mormane de gunoaie aruncate pe malul Deltei Dunării. Oficialul a precizat că aceste situații se găsesc pe tot cuprinsul Deltei, din păcate. Ministrul susține că explicația este simplă, persoanele aruncă de lene sau din comoditate sacii de gunoi menajer direct din barcă. Aceștia nu se mai deplasează până la tomberoanele situate dincolo de mal, la câțiva metri depărtare.

Vinovați vor fi asupru sancționați contravențional, a promis Costel Alexe. Acesta a ținut să adauge că amenzile pentru cei care nu respectă mediul înconjurător și intră, de exemplu, cu mașinile în zone restricționate vor crește simțitor, în perioada imediat următoare.

„Din păcate, imaginile sunt revoltătoare, îmi doresc ca astfel de cazuri să nu mai avem nici pe cuprinsul Deltei, și nici în alte localități din țară”, a comentat duminică, la Digi24, ministrul Mediului, Costel Alexe.

Costel Alexe: „Cetățenii să facă minimul efort să pună sacii în containere”

Imaginile incredibile au fost suprinse în localitatea Crișan, la Mila 10. La câțiva metri distanță de unde sacii de gunoi menajer erau aruncați există o stație de transfer ce aparține Primăriei, a precizat ministrul Costel Alexe. Ieșeanul a adăugat că există un sistem de management integrat în responsabilitatea Consiliului Județean, care trebuie să se asigure că sunt operatori care au sarcina de a colecta deșeurile de pe cuprinsul Deltei și de a le duce la groapa de gunoi.

„Aș face mai multe apeluri publice”, a spus ministrul mediului. „În primul rând, către toate autoritățile locale – să înțeleagă că în acest context al pandemiei trebuie să fim mai atenți cu mediul înconjurător și astfel de depozitări de deșeuri să nu ajungă să fie focare de infecție. Autoritatea publică locală este cea care gestionează toate aceste deșeuri. Un al doilea apel public este către cetățeni, care atunci când duc resturile menajere sau deșeurile la pubele sau la platformele de depozitare să facă minimul efort de a pune acești saci cu deșeuri în containere. Din comoditate, din lene sau din alte motive, mulți preferă să le arunce, dacă este posibil, din barcă pe mal și poate nici nu mai ajung pe mal. Trebuie să fim mai atenți și să dăm dovadă de mai mult spirit civic”, a transmis Costel Alexe.

Adauga un comentariu