Actualitate

Zeci de saci de gunoi pe malul braţului Sulina. Reacţia ministrului Costel Alexe: „Este revoltător! Se pregătesc amenzi mari și usturătoare” – VIDEO

Publicat: 17 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Zeci de saci de gunoi pe malul braţului Sulina. Reacţia ministrului Costel Alexe Este revoltător Se pregătesc amenzi mari și usturătoare - VIDEO
Zeci de saci de gunoi pe malul braţului Sulina

Mai mulți cetățeni au transmis imagini de nedescris din Delta Dunării. Ministrul Mediului, Costel Alexe, a avut o reacție vis a vis de faptele persoanelor care au aruncat zeic de saci de gunoi la malul brațului Sulina.

Gunoi aruncat în Delta Dunării. Costel Alexe, ministrul Mediului, reacție

Costel Alexe, ministrul Mediului, Pădurilor și Apelor consideră „revoltătoare” imaginile ce ilustrează mormane de gunoaie aruncate pe malul Deltei Dunării. Oficialul a precizat că aceste situații se găsesc pe tot cuprinsul Deltei, din păcate. Ministrul susține că explicația este simplă, persoanele aruncă de lene sau din comoditate sacii de gunoi menajer direct din barcă. Aceștia nu se mai deplasează până la tomberoanele situate dincolo de mal, la câțiva metri depărtare.

Vinovați vor fi asupru sancționați contravențional, a promis Costel Alexe. Acesta a ținut să adauge că amenzile pentru cei care nu respectă mediul înconjurător și intră, de exemplu, cu mașinile în zone restricționate vor crește simțitor, în perioada imediat următoare.

„Din păcate, imaginile sunt revoltătoare, îmi doresc ca astfel de cazuri să nu mai avem nici pe cuprinsul Deltei, și nici în alte localități din țară”, a comentat duminică, la Digi24, ministrul Mediului, Costel Alexe.

Costel Alexe: „Cetățenii să facă minimul efort să pună sacii în containere”

Imaginile incredibile au fost suprinse în localitatea Crișan, la Mila 10. La câțiva metri distanță de unde sacii de gunoi menajer erau aruncați există o stație de transfer ce aparține Primăriei, a precizat ministrul Costel Alexe. Ieșeanul a adăugat că există un sistem de management integrat în responsabilitatea Consiliului Județean, care trebuie să se asigure că sunt operatori care au sarcina de a colecta deșeurile de pe cuprinsul Deltei și de a le duce la groapa de gunoi.

„Aș face mai multe apeluri publice”, a spus ministrul mediului. „În primul rând, către toate autoritățile locale – să înțeleagă că în acest context al pandemiei trebuie să fim mai atenți cu mediul înconjurător și astfel de depozitări de deșeuri să nu ajungă să fie focare de infecție. Autoritatea publică locală este cea care gestionează toate aceste deșeuri. Un al doilea apel public este către cetățeni, care atunci când duc resturile menajere sau deșeurile la pubele sau la platformele de depozitare să facă minimul efort de a pune acești saci cu deșeuri în containere. Din comoditate, din lene sau din alte motive, mulți preferă să le arunce, dacă este posibil, din barcă pe mal și poate nici nu mai ajung pe mal. Trebuie să fim mai atenți și să dăm dovadă de mai mult spirit civic”, a transmis Costel Alexe.

Ministrul tinde să creadă că acele gunoaie surprinse în filmare nu sunt acumulate din mai multe zile, ci s-au adunat într-o singură zi, deoarece cei care își desfășoară activitatea pe celălalt mal al brațului Sulina, în dreptul localității Crișan, aruncă sacii menajeri direct din barcă.

„Ar trebui să facă minimul efort ca toată lumea să respecte condițiile, legislația și să pună toți acești saci în containere”, a spus ministrul.

Se pregătesc amenzi „mari și usturătoare”

Costel Alexe a precizat că a avut o discuție cu prefectul județului Tulcea și cu guvernatorul Deltei Dunării și a cerut ca luni, 17 august 2020, să fie sancționați toți cei nu au respectat legislația și Delta Dunării.

„De activitatea conducerii de la ARBDD (Rezervația Biosferei Delta Dunării – n.r.) și inclusiv de activitatea domnului guvernator Munteanu sunt mulțumit”, a spus ministrul Alexe, întrebat și despre gunoaiele din zonele de plaje sălbatice, care apar după fiecare weekend.

„Evident că este loc de mult mai bine și în Delta Dunării, și pe întreg litoralul românesc, și în toate zonele montane ale României, unde turiștii trebuie să înțeleagă că anumite zone trebuie protejate și dacă tot au acces la ele, trebuie să le mențină curate și după ce au fost acolo și au plecat. În zone unde accesul auto este restricționat am văzut nenumărate mașini”, a menționat ministrul.

El a conchis că se pregătesc amenzi „usturătoare” pentru cei care, de pildă, merg cu mașina în zone nepermise. „Avem în acest moment o inițiativă a guvernatorului și a celor de la Apele Române Dobrogea Litoral să înăsprim sancțiunile și amenzile, să fie atât de mari și usturătoare, încât cei care își imaginează că pot să ajungă cu mașina, dacă s-ar putea, direct în apă de pe plajă să fie aspru pedepsiți”, a punctat ministrușl Costel Alexe.

Adauga un comentariu