Prima pagină » Sanatate » Boron pentru articulații. Ce efecte are acest mineral asupra artritei și sănătății oaselor
Boron pentru articulații. Ce efecte are acest mineral asupra artritei și sănătății oaselor

Boron pentru articulații. Ce efecte are acest mineral asupra artritei și sănătății oaselor

01 nov. 2023, 12:32,
BZI.ro, în Sanatate

Cercetările sugerează că borul ar putea fi o soluție eficientă de a trata simptomele artritei reumatoide și osteoartritei. Borul este un mineral care se găsește în mod natural în multe plante și alimente, în apele minerale vulcanice și în depozitele minerale din întreaga lume. Deși profesioniștii din domeniul sănătății nu recomandă în prezent boronul ca nutrient esențial, acesta este disponibil sub formă de supliment. De obicei, regăsim bor (boron) pentru articulații sub formă de capsule de 3 miligrame.

Printre alimentele bogate de bor se află sucul de prune, avocado, stafidele, piersicile, sucul de struguri, merele și perele. Majoritatea oamenilor își iau aportul necesar de bor din cafea, lapte, mere, fasole și cartofi. Vegetarienii au de obicei o dietă deosebit de bogată în boron, deoarece consumă în mod obișnuit mai multe alimente pe bază de plante.

Tratament cu boron pentru articulații

Borul joacă un rol important în reducerea enzimelor care cauzează o reacție inflamatorie, reducând durerea și rigiditatea articulațiilor cauzate de artrită. Borul are proprietăți antiinflamatorii care pot ajută la ameliorarea simptomelor artritei. Un studiu din 2015 despre beneficiile boronului a constatat că un aport mai mare de boron (3-10 mg pe zi) a fost asociat cu mai puține cazuri de osteoartrită, reducând numărul de cazuri cu până la 60%. Studiul a mai constatat că persoanele cu osteoartrită aveau în organism concentrații mai scăzute de bor decât persoanele fără osteoartrită. Un studiu din 2018 a constatat că persoanele cu artrită reumatoidă aveau, de asemenea, niveluri mai scăzute de bor.

Persoanele cu sănătate deficitară a oaselor ar putea dori să discute cu un medic despre utilizarea suplimentelor de bor pentru a-și restabili rezervele de calciu și magneziu. Suplimentele ajută la reducerea cantității de bor pe care corpul o elimină prin urină. Studiul din 2018 a evidențiat, de asemenea, modul în care borul poate susține sănătatea oaselor în general, în special la femeile cu osteoporoză aflate la postmenopauză, prin reducerea pierderii de minerale esențiale și creșterea nivelurilor de calciu și vitamina D.

Ce alte beneficii pentru sănătate poate avea

În afară de beneficiile sale pentru artrită și sănătatea oaselor, borul ar putea avea mai multe efecte pozitive asupra altor afecțiuni de sănătate. De exemplu, aplicarea acidului boric în interiorul vaginului poate ajuta la tratarea infecțiilor cu candida, în special atunci când alte tratamente au eșuat.

Cercetătorii studiază, de asemenea, borul ca tratament potențial pentru tumori maligne ale creierului și alte forme de cancer. Terapia cu captură de neutroni de bor furnizează o formă de bor direct în tumori înainte de a le expune la neutroni termici. Potrivit studiilor, un aport scăzut de boron poate crește riscul de cancer pulmonar, cancer de prostată și cancer cervical. Prin urmare, creșterea aportului de bor poate fi asociată cu reducerea riscului de cancer, deși confirmarea acestui lucru ar necesita mai multe studii clinice.

Există numeroase alte suplimente care pot ameliora simptomele artritei, inclusiv durerile articulare, rigiditatea și inflamația. Turmericul/curcumaua reduce durerea și articulațiile umflate la persoanele cu artrită reumatoidă și osteoartrită. Uleiul de pește poate bloca procesele inflamatorii din corp și poate crește mivelul de substanțe chimice antiinflamatorii. De asemenea, poate reduce rigiditatea și durerea articulară. Ghimbirul poate reduce procesele inflamatorii și durerile asociate cu artrita.

Un studiu din 2020, care s-a desfășurat pe parcursul unui deceniu, a constatat că ghimbirul administrat oral sau topic este un tratament promițător pentru durerea cronică. Borul este un mineral care se găseste în mod natural în plante și alimente, și este disponibil și ca supliment alimentar. Borul poate ajuta la ameliorarea simptomelor și durerilor asociate cu artrita, de aceea mulți medici prescriu suplimente cu boron pentru articulații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *