Titlurile zilei

Bunicul fetelor arse în incendiul de la Trifești, dezvăluiri șocante despre moartea nepoatei! ”A găsit o sticlă cu benzină, a turnat pe ele și le-a dat foc” – FOTO

Publicat: 05 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Bunicul fetelor arse în incendiul de la Trifești dezvăluiri șocante despre moartea nepoatei A găsit o sticlă cu benzină a turnat pe ele și le-a dat foc - FOTO
Apar noi detalii despre incendiul de la Trifești, după ce una dintre fete a murit la Spitalul ”Sf. Maria”, Iași

Vasile Mânzat, bunicul fetelor arse în incendiul de la Trifești, a făcut dezvăluiri șocante după ce una dintre nepoatele sale și-a pierdut viața. Acesta a povestit că sora mai mare, care le avea în grijă, le-a dat foc intenționat, după ce a aruncat benzină pe ele

Apar noi detalii despre chinul prin care au trecut cele două fetițe de 3 și 4 ani din localitatea Vladomira, Trifești, care au ars în incendiu. Bunicul acestora, Vasile Mânzat, a povestit la mai bine de o lună de la incident ce a descoperit după plecarea pompierilor.

”Erau singure acasă, fetele cele două mici și aia mai mare, de 12 ani. Le-am lăsat să stea la mine, că nu aveau unde, deoarece părinții lor erau în divorț, mama lor era plecată la Iași pentru a obține custodia fetei mai mari. Ele sunt surori vitrege, mama e aceeași, adică fiica mea, dar tații sunt diferiți. Nu e adevărat, cum s-a spus la început, că de la calorifer a pornit incendiul. În casă mirosea peste tot a benzină. Fata de 12 ani era cu ele în casă, ele dormeau pe pat și ea a găsit o sticlă cu niște benzină prin curte și a turnat pe ele și le-a dat foc. Noi tăiasem niște lemne prin curte și a rămas pe fundul unei sticle benzină, pe care ea a folosit-o. A fost cu adevărat o nenorocire: pe una dintre fete deja am înmormântat-o. Nu ne explicăm ce a fost în capul ei, de a făcut așa ceva, dar probabil din cauza furiei și a supărărilor acumulate din cauza neînțelegerilor în familie, s-a răzbunat așa pe ele”, a declarat Vasile Mânzat, bunicul fetelor.

Copilele din incendiul de la Trifești puteau fi salvate

Bunicul fetelor arse spune că această tragedie putea fi evitată dacă sora lor mai mare, care, inițial, a fost considerată salvatoarea lor, le scotea mai devreme din flăcări, după ce le-a dat foc. Întrebată de familie de ce a făcut acest gest inexplicabil, aceasta s-a speriat și a spus că nu a turnat ea benzină.

”Mare păcat! Acum fiica mea, mama lor, riscă să facă pușcărie. Când noi am întrebat-o de ce a făcut asta, de ce le-a dat foc, a spus doar că benzina cădea din tavan pe ele. După ce s-a terminat tot și am început să strângem…, peste tot, pe covoare, pe pat și pe hainele fetelor era peste tot benzină. Erau șanse să scape cu viață, dar nu era nimeni cu ele. După ce le-a dat foc în somn, a stat acolo, lângă ele, până a văzut că situația se înrăutățește. A mers și a strigat la vecin și el a reușit să le scoată, dar erau deja arse. Și ea putea să le scoată din flăcări, să nu se ajungă aici, dar probabil nu a vrut. Ne rugăm acum ca cealaltă să scape cu viață”, a spus Vasile Mânzat, bunicul fetelor.

Copila de 4 ani a murit pe data de 26 februarie 2022

Una dintre cele două fete arse în incendiul din satul Vladomira, comuna Trifești, Iași, care a izbucnit pe data de 9 februarie 2022, a murit la două săptămâni de internare în secția ATI a Spitalului ”Sf. Maria” din Iași. Aceasta prezenta arsură pe 45 la sută din suprafața corpului, dar cele mai grave arsuri care i-au pus viața în pericol, au fost arsurile căilor respiratorii. Sora ei mai mică se află în continuare în stare foarte gravă în secția ATI, intubată și ventilată mecanic. Medicii din Clinica Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului pentru Copii ”Sf. Maria”, Iași se confruntă frecvent cu pacienți care ajung în stare extrem de gravă din cauza arsurilor. Zece la sută dintre copiii internați în această secție sunt cazuri grave, la fel cum au fost și cele două minore din incendiul de la Vladomira, comuna Trifești, județul Iași. Polițiștii au deschis și un dosar penal pentru ucidere din culpă.

”În cauză, se continuă cercetările sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă și distrugere, pentru stabilirea întregii situații de fapt și luarea măsurilor legale ce se impun”, a precizat Ioana Bâlea, purtătorul de cuvânt la Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași.

Sfaturi în caz de arsuri minore

Medicii îi sfătuiesc pe părinți cum să acționeze în cazul în care copilul lor suferă o arsură minoră acasă. Primul pas pe care trebuie să îl urmeze, după ce sună la 112, este de a acoperi suprafața arsă cu soluții curate, reci, dar cu mare atenție, fără să provoace un șoc hipotermic minorului.

”Primul lucru care trebuie făcut în cazul accidentelor prin obiecte sau lichide fierbinți este de a aplica soluții curate, reci, pe suprafața de arsură, dar cu atenție, ca această suprafață de răcire să nu fie foarte mare, să nu fie mai mult de 20 la sută, pentru că poate să indice un șoc hipotermic copilului. După care, copilul trebuie să fie învelit într-un cearșaf curat, în vederea așteptării ambulanței”, a precizat dr. Sidonia Susanu, medic primar în Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului pentru Copii ”Sf. Maria”, Iași.

Aceste sfaturi sunt benefice pentru a preveni o tragedie cum a fost cea în care cele două fete au ars în incendiul de la Trifești.

Adauga un comentariu