Diete si regimuri

Cafeaua ar putea încetini efectele îmbătrânirii

Publicat: 22 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cafeaua ar putea încetini efectele îmbătrânirii
Se crede că consumul regulat de cofeină este asociat cu o reducere a ratei inflamației responsabile pentru majoritatea bolilor cronice legate de vârstă.

Se crede că consumul regulat de cofeină este asociat cu o reducere a ratei inflamației responsabile pentru majoritatea bolilor cronice legate de vârstă. Dar cafeaua ar putea încetini chiar efectele îmbătrânirii! Iata de ce!

Inflamatia din organism este o funcție importantă a sistemului imunitar, deoarece ajută la combaterea infecțiilor și la eliminarea unor compuși toxici. Dar odată cu vârsta, acest proces devine mai dificil de reglat. Majoritatea bolilor cronice asociate îmbătrânirii, precum diabetul, anumite tipuri de cancer, boala Alzheimer, demența, osteoartrita și bolile cardiovasculare, sunt asociate cu inflamația. Soluția? Beti cafea în mod regulat, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Stanford din Statele Unite.

Echipa lui David Furman a declarat într-un studiu publicat de revista Nature Medicine că cofeina este capabilă să reducă inflamația și riscurile cardiovasculare. Oamenii de știință au analizat probe de sange de la aproximativ 100 de participanți de vârste diferite. Nu este surprinzător faptul că persoanele în vârstă au avut o rată mai mare de inflamație decât grupul mai tânăr.

Opreste răspunsul inflamator

Dar printre voluntarii seniori, cercetătorii au observat diferențe în gradul de inflamație. Cei cu o rată mai mică erau toți băutori obișnuiți de cafea. Această scădere se referă la o activitate inflamatorie specifică, legată de tensiunea arterială crescută și rigiditatea arterelor. Cofeina pare a fi capabilă să inhibe acest circuit și să oprească răspunsul inflamator, explică autorii studiului.

Cafeaua ar putea încetini efectele îmbătrânirii: Iată cele 6 beneficii ale cafelei pentru sănătate!

Cafeaua este bogată în antioxidanți

Cafeaua este cunoscută pentru conținutul său ridicat de antioxidanți, care sunt mai numeroși decât cei prezenti in fructe și legume. Sunt molecule puternice a căror funcție principală este de a inhiba daunele oxidative cauzate de radicalii liberi, responsabili de boli cronice și de îmbătrânirea prematură. În prima linie de antioxidanți din cafea, găsim faimosii polifenoli. Polifenolii din cafea au avantajul de a fi foarte bine asimilati de organism și au o putere antioxidantă foarte puternică.

Boabele mici de cafea conțin, de asemenea, mulți alți compuși: fibre, grăsimi, aminoacizi, potasiu, magneziu, calciu, sodiu și urme de fier, zinc și cupru. În ceea ce privește vitaminele, găsim B3 și B2, B5 și B6.

Cafeaua crește energia

Aceasta este poate una dintre cele mai cunoscute virtuți ale cafelei, deoarece vă permite să lucrați sau să studiați mai mult fără a suferi de oboseală. Consumul de cafeină ajută la întârzierea instalarii somnului.

Reduce riscul de diabet de tip 2

Se estimează că la nivel mondial există peste 300 de milioane de oameni care se luptă cu problemele diabetului de tip 2. Această boală cronică, care se caracterizează prin niveluri ridicate de zahăr din sânge, poate fi prevenită prin consumul de cafea deoarece este legata de nivelul scăzut de zahăr din sânge și insulină (aceștia sunt principalii factori de risc pentru diabetul de tip 2). În plus, conform studiului realizat de American Chemical Society, consumul regulat de cafea obișnuită sau cafea decofeinizată până la 4 cești pe zi scade între 23% și 50% riscul de a suferi de această patologie. Un studiu recent a arătat că o singură porție de cafea, care conține 100 mg de cofeină, poate afecta controlul glicemiei la bărbații sănătoși și supraponderali.

Cafeaua protejează ficatul

Cafeaua protejează colonul de cancer, precum și ficatul de ciroza. Cafeaua are efecte benefice pentru ficat. Efecte cu atât mai benefice când vine vorba de persoanele care abuzează de alcool. Există o prevenire relativă a cirozei alcoolice prin consumul de cafea.

Cafeaua crește senzația de bine

Institutul Național de Sănătate din Statele Unite a arătat într-un studiu că persoanele care beau cafea într-un mod moderat reduc cu 10% riscul de a suferi de depresie sau de a avea emoții negative.

Cafeaua ajută la menținerea sănătății creierului

Antioxidanții pe care îi conține și nutrienții săi esențiali reduc riscul de a dezvolta boli degenerative precum Alzheimer sau demență. În plus, cofeina îmbunătățește percepția vizuală și are un efect benefic asupra durerilor de cap.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Florida de Sud și Universitatea din Miami a constatat că persoanele în vârstă de 65 de ani care aveau cantități mai mari de cofeină în sânge au dezvoltat boala doi până la patru ani mai tarziu.

Adauga un comentariu