Cancerul de limbă exact ca în poze reprezintă o tumoră rară, dar cu evoluție nefavorabilă și cu metastaze frecvente. Simptomele sunt nespecifice. Astfel, o persoană trece prin diverse modificări localizate la nivelul limbii, durere, mărirea ganglionilor limfatici și intoxicație. Tratamentul tumorii necesită o abordare cuprinzătoare.
Cancerul de limbă este o tumoră malignă rară care apare din celulele limbii. Boala aparține grupului de cancer oral. Incidența maximă a patologiei este observată la pacienții după vârsta de 60 de ani, bărbații având o probabilitate de 3 ori mai mare de a fi afectați decât femeile. Diagnosticul bolii depinde de tipul de celule care sunt afectate de procesul tumoral, de stadiul de oncopatologie, de intensitatea simptomelor și de prezența complicațiilor. Cu cât diagnosticul este pus mai devreme și terapia este începută mai devreme, cu atât mai mari sunt șansele de recuperare sau de remisiune permanentă pe care le are pacientul, așa că trebuie să fiți atenți chiar și la simptomele minore.
Simptomele provocate de cancer la limbă exact ca în poze. La ce să fii atent pentru a identifica boala la timp?
Examinarea regulată a suprafeței limbii și atenția la schimbările de pe limbă sunt esențiale pentru depistarea precoce a semnelor de cancer. Simptomele cancerului de limbă pot include pete roșii sau albe, o umflătură sau o excrescență și un ulcer mic. Un neoplasm malign se caracterizează printr-o existență prelungită, o creștere treptată a dimensiunii și lipsa asocierii cu o cauză specifică.
Pe măsură ce crește în dimensiune, cancerul poate provoca alte simptome. Printre cele mai frecvente se numără durere localizată care crește la înghițire, la mestecat, la vorbit, precum și sângerare din cauza unor răni care nu se vindecă pe limbă.
Multe persoane dezvoltă această formă de cancer însoțită de simptome precum scăderii sensibilității papilelor gustative, amorțeală în gură, respirație urât mirositoare și probleme de dicție din cauza incapacității de a mișca corect limba.
Semnele cancerului de limbă includ, de asemenea, mărirea ganglionilor limfatici regionali și dureri de ureche. Înghițirea alimentelor solide poate fi dificilă și pot apărea dificultăți de respirație și dureri în gât dacă cancerul rădăcinii limbii este avansat rapid. Există simptome de intoxicație: scăderea poftei de mâncare, transpirație excesivă, febră subfebrilă și pierdere în greutate fără un motiv aparent.
Clasificarea tumorii. Cele două tipuri de cancer
Există 2 tipuri de tumori în funcție de localizarea focarului primar. Cancerul corpului limbii, care este localizat în centru, de-a lungul suprafețelor inferioare sau laterale ale organului. De asemenea, există cancerul rădăcinii limbii. Acesta afectează treimea posterioară a organului, cu o evoluție nefavorabilă și o creștere rapidă, local distructivă.
Clasificarea se bazează pe forma malignității. Astfel, aceasta poate fi infiltrativă (focare cu creștere tisulară profundă), papilară (creșteri superficiale), ulcerativă (răni sângerânde). Carcinomul cu celule scuamoase este cel mai frecvent tip histologic, reprezentând 90% din toate cazurile, iar adenocarcinomul este, de asemenea, frecvent.
Metodele terapeutice sunt prescrise în funcție de forma și stadiul cancerului, de tipul histologic și de starea generală a pacientului. Pentru a scăpa în mod eficient de cancerul de limbă, se folosește o combinație de 3 tratamente principale.
Astfel, de cancer la limbă ca în poze puteți să scăpați prin radioterapie. Procedura este metoda de alegere pentru distrugerea celulelor canceroase în stadiile inițiale ale oncopatologiei. Boala poate fi ameliorată printr-o intervenție chirurgicală . Ori de câte ori este posibil, chirurgii oncologi efectuează excizia completă sau maximă a leziunii în cadrul țesutului sănătos. Ca orice formă de cancer, și cel de limbă poate fi tratat cu chimioterapia.