Prima pagină » Local » Când încep lucrările la SRU Iași. S-au stabilit condițiile de furnizare a utilităților pentru cel mai mare spital din regiunea Moldovei

Când încep lucrările la SRU Iași. S-au stabilit condițiile de furnizare a utilităților pentru cel mai mare spital din regiunea Moldovei

02 nov. 2022, 12:18, 4 ,
Adnana Gafton, în Local

În data de 01 noiembrie 2022 reprezentanții Primăriei Iași împreună cu arhitectul șef al municipalității, coordonatorul din Ministerul Sănătății, proiectantul pentru utilități și reprezentanții Termoservice, CTP Iași, furnizorii de energie, gaze naturale și apă au stabilit care va fi traseul și condițiile de furnizare a utilităților și când vor începe lucrările pentru Spitalul Regional de Urgență Iași.

Îmbunătățirea calității vieții prin oferirea unor servicii medicale de calitate este principalul obiectiv în implementarea proiectului Spitalul Regional de Urgență (SRU) Iași. Se dorește îmbunătățirea stării de sănătate a populației județului Iași, dar și a întregii regiuni de nord-est a țării. SRU Iași va deservi întreaga regiune a Moldovei. Implementarea rapidă a proiectului și stabilirea tuturor etapelor în demararea acestuia sunt aspecte ce fac parte din ordinea de zi a primăriei Iași

Condițiile de furnizare a utilităților în spital au fost stabilite

În ședința de lucru din data de 01 noiembrie 2022 s-au stabilit condițiile de furnizare a utilităților, căile de acces și traseul de alimentare al SRU Iași.

Reprezentanții municipalității împreună cu coordonatorul din Ministerul Sănătății pentru SRU Iași, proiectantul pentru utilități, arhitectul șef al municipalității, directorul Direcției Patrimoniu  și reprezentanții Termoservice, CTP Iași, furnizorii de energie electrică, gaze și cei de apă și canal au discutat și au stabilit aspecte importante ce vizează condițiile de furnizare și traseul utilităților pentru SRU Iași. Căile de acces ce vizează spitalul au fost stabilite tot în ședința de lucru din data de 01 noiembrie 2022.

„În cadrul ședinței s-au stabilit condițiile de furnizare a utilităților, traseul de alimentare a SRU, precum și căile de acces. Primăria Iași în grafic cu realizarea responsabilității în vederea construirii SRU Iași“, precizează Petru Movilă, city manager Iași.

Valoarea totală a proiectului este de 2.379.575.202,02 lei, din care valoarea totală eligibilă684.906.513,63 lei, din care valoarea total nerambursabilă FEDR: 223.320.500,00 leivaloarea eligibilă nerambursabilă din bugetul de stat: 458.296.407,65 lei.

„Este cel mai mare proiect de infrastructură de sănătate la nivelul orașului Iași dar și a întregii regiuni a Moldovei. Totodată, este cel mai avansat proiect dintre cele ale spitalelor regionale de urgente din România. Datorită Primăriei Iași, în colaborare cu alte instituții alte statului și furnizorii de utilități am reușit finalizarea modului în care vor fi aduse utilitățile la SRU Iași, precum și a căilor de acces. Foarte important este și faptul că fiecare furnizor de utilități cunoaște necesitatea de consum pentru SRU Iași dar există și o estimare de consum pentru obiectivele de investiții ce vor fi finalizate în zonă, printre care cel mai avansat proiect este Sala de Sport. Astfel, Primăria Iași respectă angajamentul privind utilitățile și căile de acces pentru SRU Iași. Aceasta este una dintre etapele cele mai importante, urmând ca mai apoi să fie realizate autorizațiile de construire pentru fiecare dintre acestea și de asemenea susținerea că fiecare furnizor de utilități să își respecte proiectul“, menționează Petru Movilă, city manager Iași.

Se fac pași importanți pentru începerea lucrărilor la SRU Iași

SRU Iași este un proiect important al municipalității. Reprezentanții primăriei gestionează cu responsabilitate etapele implementării și dezvoltării celui mai mare spital din regiunea Moldovei.

În luna aprilie 2023 lucrările de construire ale spitalului ar trebui să înceapă. Acesta va fi amplasat pe strada Moara de Vânt, fiind organizat pe 7 etaje dedicate situațiilor spitalicești de urgență.

Finalizarea proiectului este preconizată în anul 2027. Proiectul este cofinanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Pe acoperișul clădirii va fi construit un helipad, vor exista 1.536 locuri de parcare, 19n locuri pentru motociclete, 60 locuri pentru biciclete, 5 locuri de parcare pentru ambulanțe și o stație pentru 3 autobuze.

Parterul și primul etaj al spitalului vor găzdui servicii de diagnostic și terapeutic și clinici operatorii. Vor exista zone de învățământ și amfiteatre în interiorul spitalului la etajele trei și patru, iar serviciile ambulatorii vor fi la etajele unu și doi.

În proiectarea construcției s-a luat în calcul eficiența energetică, astfel apa caldă va fi produsă cu ajutorul energiei solare. Vor fi montate panouri fotovoltaice, iar căldura va fi produsă parțial de pompe de căldură.

Reprezentanții municipalității realizează constant ședințe pentru a se stabili cu exactitate când anume încep lucrările pentru SRU Iași.

Comentarii
  • România lucrului bine făcut

    De când vă tot kăkatzi pe voi că il faceți….! Bine că ați trimis și trimiteți la ucrainieni tone de medicamente, armament si muniție, iar pe noi ne duceți cu vorba si numai minciuni !!!

  • de ce nu se strang lunar fonduri din diverse parti pentru a se aduce spitalele existente deja la un alt nivel aratand ulterior ca cele private (cu un grad adecvat de confort si nu numai si cu un vibe adecvat)?

  • si pe langa spitale de ce nu se fac si clinicile existente ?

  • fara a se majora ulterior preturile unei internari sau preturile unei consultatii pentru ca nu canta cainii cu colacii in coada , acest aspect fiind observabil de la o posta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *