Prima pagină » Actualitate » Când se schimbă ora în 2025. Ce impact are asupra sănătății
Când se schimbă ora în 2025. Ce impact are asupra sănătății

Când se schimbă ora în 2025. Ce impact are asupra sănătății

08 feb. 2025, 21:40, 3 ,
Redacția BZI în Actualitate

Și în acest an, 2025, din păcate sau din fericire, se schimbă ora. Unul dintre efecte este că dormim mai puțin cu o oră, deoarece ora 03:00 devine ora 4:00. Se trece la ora de vară, la nivel internațional, în aproximativ 60 de țări, inclusiv în America de Nord, însă sunt și multe alte state membre care au renunțat să mai aplice măsurile referitoare la schimbarea orei. Printre ele sunt: Islanda, China, Rusia, Belarus și Turcia.

Se schimbă ora în 2025. Trecem la ora de vară în ultimul weekend din luna martie, și anume în noaptea de sâmbătă, 29 martie. Odată cu solstițiul de iarnă, din 21 decembrie, durata nopților scade, în timp ce durata zilelelor crește continuu, până pe 21 iunie, când este solstițiul de vară.

Când se schimbă ora în 2025

În România, se schimbă ora de două ori pe an, respectiv la sfârșitul lunii octombrie, când se face trecerea la ora de iarnă, și la sfârșitul lunii martie, când trecem la ora de vară.

Conceptul de schimbare a orei a fost introdus la începutul secolului al XX-lea, în timpul Primului Război Mondial, ca o măsură de economisire a combustibilului necesar (în special cărbunele consumat pentru iluminat) pentru menținerea luminii artificiale. Practica a fost adoptată rapid și în Marea Britanie și alte țări europene în timpul războiului.

În ultimii ani au fost o serie de discuții cu privire la renunțarea schimbării orei atât în România, cât și în restul Europei. În anul 2019, Parlamentul European a susținut și a votat propunerea privind renunțarea la schimbarea orei de vară, respectiv de iarnă, însă implementarea acestei decizii a fost amânată. Nu a fost anunțată până acum o informație oficială cu privire la eliminarea măsurii.

CE SPUN STUDIILE: despre trecerea la ora de vară și impactul asupra sănătății

1 iulie 1908. Locuitorii din Thunder Bay, Ontario, Canada își dădeau ceasul cu o oră înainte pentru a marca prima trecere la ora de vară oficială din istorie. Cu toate acestea, ideea a devenit globală după ce Imperiul German și aliații din Austria au dat ceasurile înainte cu o oră pe 30 aprilie 1916, în timpul Primului Război Mondial pentru a salva energie și a încuraja scăderea consumului de combustibil.

Cine a inventat ora de vară și cu ce motiv? Benjamin Franklin a fost unul dintre primii care s-au gândit cum să se foloseasca mai bine societatea de lumina zilei. Acesta a observat că oamenii care dormeau mai mult după răsărit foloseau mai multe lumânări spre seară. El a sugerat în 1784 prima „lege” care încuraja economisirea lumânarilor, nu a energiei: trăgeau focuri de armă ca o alarmă în spațiul public, îndemnând parizienii să se trezească mai devreme. Toate acestea se întâmplau înainte să apară becul.

Totuși unul dintre inventatorii „orei de vară” este omul de stiință neozeelandez George Vernon Hudson, care în 1895 a prezentat o lucrare în fața Wellington Philosophical Society prin care propunea o schimbare a orei cu 2 ore în Octombrie și Martie. Totuși, ideea lui William Willett este cea care a determinat Parlamentul Britanic să adopte în mai 1916 ora de vară. De 100 de ani, o parte dintre țările lumii încă schimbă ora primavara și toamna.

9 februarie 2018. Membrii Parlamentului European au pus sub semnul întrebării utilitatea acestui obicei într-o lume modernă. Cu 384 voturi versus 153 s-a decis emiterea unei rezoluții prin care s-a solicitat Comisiei Europene evaluarea sistemului actual de schimbare a orei. Europarlamentarii au scris în documentul trimis departamentului executiv al UE: „Numeroase studii indică un efect negativ asupra sănătății umane”

O oră nu pare foarte mult, însă chiar și o schimbare mică a fusului orar poate avea efecte semnificative asupra corpului. Studiile demonstrează efecte diverse, atât fizice cât și mentale asociate cu schimbarea orei.

Creșterea numărului infarctelor, accidentelor vasculare cerebrale, creșterea numărului de accidente la locul de muncă, accidente rutiere, sinucideri și multe altele au fost semnalate în zilele ce urmează schimbării orei.

Ce schimbări de sănătate apar odată cu trecerea ora de vară/oră de iarnă? Deși impactul modificării unei singure ore nu pare important, conform studiilor, schimbarea orei poate avea un efect similar schimbării fusului orar atunci când călătorim. Somnul, metabolismul, stresul, ritmurile biologice sunt câteva dintre aspectele influențate, iar datele științifice arată că recuperarea poate dura chiar și 3 săptămâni.

Trecerea la ora de vară poate afecta fertilitatea?

După schimbarea orei din martie, riscurile pentru femeile care au avut avorturi și vor să urmeze fertilizare in vitro sunt semnificative, conform unui studiu publicat în Chronobiology International. Ratele de avort au fost mult mai mari în cazul femeilor la care transferul embrionilor s-a produs în decursul celor 21 de zile după modificarea orei, comparativ cu femeile care au fost supuse procedurii în restul anului.

Cu toate acestea, nu s-a putut demonstra o legătură între ratele de avort și schimbarea orei din toamnă sau alte momente ale anului si investigatorii susțin că sunt necesare mai multe studii asupra acestei relații de cauzalitate. Cercetările sunt orientate asupra modului în care modificările ritmului circadian pot afecta fertilitatea și reproducerea.

Bugetul.ro
Tăcutul patron de la Arabesque, marele magazin de materiale de construcții din România. Afacerile l-au transformat într-unul dintre cei mai bogați oameni din Galați
redactia.ro
Trump și Putin, discutie decisivă despre războiul din Ucraina. Când va avea loc și ce se va negocia direct
Bugetul.ro
Județele groazei din România. Oamenii rămân pe drumuri din cauza concedierilor masive făcute de companiile care funcționează în aceste zone ale țării
a1.ro
La ce schimbare de look a apelat Gabriela Cristea, după retragerea de la Mireasa - Capriciile Iubirii. Cum arată acum vedeta
Playtech.ro
Momentul în care a izbucnit incendiul în clubul din Macedonia de Nord. Artificiile au aprins totul în câteva secunde VIDEO
observatornews.ro
Noul truc prin care poţi economisi 1.000 de lei la asigurările RCA şi CASCO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Amenzi mari pentru românii care locuiesc la casă. Regula pe care trebuie să o respecte
realitatea.net
Ce să faci când îţi rămâne un os de peşte în gât. Soluții care te pot scoate din încurcătură
SportpeSurse
Pentru că l-a susținut pe Călin Georgescu, Anca Alexandrescu plătește prețul suprem. Ce a pățit în toiul nopții prezentatoarea TV
Playtech.ro
Trucul folosit de supermarketuri pentru a menţine fructele şi legumele proaspete mai mult timp. Acasă se strică imediat
Dailybusiness.ro
Taxa de vacanță revine pentru români: Se va plăti din 18 aprilie 2025
RomaniaTV
Despărțire BOMBĂ în showbiz! Iulia Albu și Mike s-au despărțit! Au fost împreună 8 ani. De ce i-a dat vedeta papucii iubitului ei
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Lovitură devastatoare pentru cei care o admiră pe Ema Karter. Decizie şocantă luată de vedeta XXX
redactia.ro
Dana Budeanu i-a distrus pe Călin și Cristela Georgescu. "V-ați folosit de Biserică ca ultimele scursuri"
ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Comentarii
  • Si daca se schimba ora, ce? Asta-i nenorocire numai pentru imbuibatii care nu mai stiu ce sa faca peste zi ca sa nu se plictiseasca.

  • Nu mai mâncați kk cu polonicul, dacă nu știți nimic!! Ora nu se va mai schimba, se va trece la normalitate. Până și TRump a zis că, dacă va ajunge președinte, acesta va fi primul lucru pe care îl va face, adică va renunța la schimbare orei de vara/iarnă în toată Europa.

  • Daca a zi Trump ,e clar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`