National

Când va avea loc vaccinarea cu cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID-19? Iată anunțul făcut de Valeriu Gheorghiță

Publicat: 17 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Când va avea loc vaccinarea cu cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID-19 Iată anunțul făcut de Valeriu Gheorghiță
Schema de vaccinare constă în două doze administrate la interval de 21 de zile pentru copii

Marți, 17 august, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, a declarat că este foarte probabil să se ajungă la administrarea unei a treia doze de vaccin anti-coronavirus.

Medicul Valeriu Gheorghiță a dezvăluit că este pregătită toată activitatea logistică petru administrarea celei de-a treia doze de vaccin. Această acțiune ar putea să aibă loc în a doua parte a lunii septembrie sau începutul lunii octombrie.

„Pot să vă spun că noi pregătim deja toată activitatea logistică să administrăm a treia doză. Ne propunem pentru a doua parte a lunii septembrie, începutul lunii octombrie. Depinde mult şi de recomandările Agenţiei Europene a Medicamentului. OMS nu recomandă doza 3 pentru că prioritar este vaccinarea cât mai multor persoane cu schema completă”, a spus Gheorghiță.

În ce ordine vor primi românii a treia doză de vaccin?

Președintele CNCAV a explicat în ce ordine vor primi românii a treia doză: „În ordinea în care am început campania de vaccinare, cu personalul medical, persoanele vulnerabile de peste 65 de ani, cu afecţiuni cronice şi progresiv la 6 luni de la vaccinare celelalte categorii populaţionale eligibile”.

Acesta a mai precizat că românii care au trecut prin boala şi s-au şi vaccinat nu mai au nevoie de a treia doză. „Nu considerăm că un al 4-lea stimul ar aduce beneficii semnificiative pentru cei care au schema completă vaccinare şi istoric de trecere prin boala, ei nu mai au nevoie de a treia doză”.

Valeriu Gheorghiță: „ARN-ul mesager nu influențează sub nicio formă fertilitatea”

Valeriu Gheorghiță precizează că ARN-ul mesager, prezent în unele vaccinuri împotriva coronavirusului, nu influențează fertilitatea.

Președintele CNCAV este de părere că persoanele implicate în coordonarea campaniei de vaccinare au uneori senzația că s-a explicat suficient felul în care funcționează tehnologia ARN mesager, metoda prin care vaccinurile de la Pfizer și Moderna „livrează celulei rețeta după care să producă acea proteină spike”.

„ARN mesager nu ajunge în interiorul nucleului, nu ajunge să interacționeze cu materialul genetic celular propriu”, a subliniat oficialul la „Actualitatea” cu Tudor Mușat, joi seară, pe B1 TV.

Medicul declară că ARN-ul mesager „nu influențează sub nicio formă fertilitatea”, spre deosebire de infecția cu noul coronavirus, care ar putea să o facă.

Valeriu Gheorghiță garantează că nici fertilitatea masculină și nici cea feminină nu sunt influențate de vaccinurile realizate cu ARN mesager.

„În ceea ce privește fertilitatea, iarăși, lucrurile sunt foarte clare, nu influențează sub nicio formă fertilitatea, nici masculină, nici feminină, iar aici avem în schimb date care ne arată că trecerea prin boală, cel puțin la bărbați, ar putea să fie asociată cu probleme de dinamică sexuală și cu alterarea calității lichidului seminal, deci aici avem, dimpotrivă, date care ne arată că infecția cu SARS-CoV-2 ar putea crea probleme. La persoanele vaccinate nu s-au identificat astfel de probleme”, a mai afirmat coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, medicul Valeriu Gheorghiță.

Adauga un comentariu