Oamenii de afaceri din Iași primesc jumătate de milion de euro, bani solicitați în Măsura 2 – IMM Agri Food, derulată în luna mai 2022. Beneficiarii din regiunea Moldovei au semnat 483 de contracte de finanțare, iar 130, din Iași
Oamenii de afaceri din domeniul agricol, din Iași, care au fost afectați de pandemia COVID-19 și au depus proiecte eligibile în Măsura 2 – IMM Agri Food au semnat contractele de finanțare. Din cele 483 de contracte semnate, 130 sunt ale beneficiarilor din Iași, 57 din Vaslui, 63 din Neamț, 75 din Bacău, 83 din Suceava, iar din Botoșani au fost semnate 75 de contracte de finanțare. În Măsura 2 se acordă granturi cuprinse între 5.000 și 120.000 de euro. În perioada de depunere a proiectelor, în luna mai 2022, au fost înregistrate 10.961 de înscrieri, dintre care 9.678 eligibile și 1.283 respinse automat de sistem, la nivel național. Dosarele depuse au fost evaluate de specialiștii Agenției pentru IMM-uri Iași care coordonează fondurile acordate antreprenorilor din Iași, Bacău, Suceava, Botoșani, Neamț și Vaslui. Până la termenul legal, 3.474 de beneficiari din toată țara, selectați la finanțare, au semnat contracte cu Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, valoarea finanțărilor fiind de 249.500.000 de euro.
Astfel, au rămas neutilizați circa 500.000 de euro. Sistemul s-a blocat în prima zi de depunere a proiectelor.
Oamenii de afaceri din Iași, din domeniul agricol, mai au de așteptat banii solicitați
Viitorii beneficiari ai Măsurii 2 a schemei de ajutoare de stat pentru sectorul agro-alimentar trebuie să aștepte să le intre în conturi granturile și abia după vor putea începe cheltuielile în proiectele lor. Ministerul Antreprenoriatului și Turismului nu are, momentan, banii și are nevoie să i se aloce fondurile necesare plăților către fermierii și antreprenorii din industria alimentară. Această situație a nemulțumit fermierii din Iași care susțin că banii ar putea să vină prea târziu și nu când au nevoie de ei.
„Anul acesta, seceta ne-a afectat producția, comisiile încă nu au venit pe teren să verifice cererile, banii pentru despăgubirile de secetă vor intra târziu, așa cum a fost și în 2021. Dacă am primi banii pe Măsura 2, ar fi de mare ajutor pentru noi”, susține Ionuț Rusu, fermier din Iași.
Fermierii din Iași au fost nemulțumiți și de derularea programului.
Beneficiarii din Iași trebuie să urmărească site-ul MAT
Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT), prin Agenția pentru IMM-uri, Atragere de Investiții și Promovarea Exportului Iași (AIMMAIPE), va transfera, în contul de tranzit deschis la instituția parteneră selectată care are rol de agenție de implementare, sumele, reprezentând ajutoarele de stat aferente contractelor de acordare a ajutorului de stat. Băncile, pe seama convențiilor bancare, în termen de maxim 7 zile calendaristice, efectuează plățile, în baza autorizării la plată emise de AIMMAIPE în conturile bancare ale beneficiarilor ajutorului de stat. Beneficiarul de ajutor de stat transmite un raport de progres privind cheltuielile efectuate, însoțite de documentele justificative (contracte, facturi, ordine de plata, extras de cont etc.) pentru efectuarea cheltuielilor, în platforma IMM Recover, în termen de 180 de zile de la data la care disponibilul a fost transferat în contul bancar al acestuia.
Raportul de progres va fi însoțit obligatoriu de extrasul contului bancar, prin care au fost efectuate operațiunile de încasări și plăti aferente proiectului, emis de bancă, pentru întreaga perioada de implementare a proiectului. Netransmiterea raportului de progres în termenul solicitat sau transmiterea acestuia cu informații lipsă ori necompletarea acestuia cu informații/documente solicitate dă dreptul instituțiilor menționate mai sus să inițieze demersurile legale pentru recuperarea sprijinului financiar acordat sub formă de grant pentru capital de lucru. Oamenii de afaceri din Iași nu au primit niciun ban, până în prezent.
Toți aplicanții sunt rugați să urmărească informațiile actualizate de pe platforma electronică granturi.imm.gov.ro. IMM-urile, societățile agricole, cooperativele agricole, organizațiile de producători, cu activitate autorizată într-unul din codurile CAEN prevăzute în anexa OUG nr. 61/2022, sunt eligibile la finanțare. Pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019, cuprinsă între 5.000 și 33.350 de euro, valoarea grantului este de 5.000 de euro.
Pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 mai mare de 33.350 euro, valoarea grantului poate fi de 15 la sută din cifra de afaceri și nu poate depăși suma de 120.000 de euro. Interesul a fost mare pentru fondurile din Măsura 2 și Măsura 1, microgranturi în valoare de 5.000 până la 120.000 de euro, astfel că sistemul s-a blocat în prima zi de depunere a cererilor.