National

Canicula a pus stăpânire pe România! Care a fost cea mai mare valoare a temperaturii resimţită astăzi, 24 iunie

Publicat: 24 iun. 2021
Femeie căreia îi este cald. Stă cu o sticlă de apă la cap
Directorul ANM, Elena Mateescu, avertizează asupra faptului că va începe o săptămână extrem de fierbinte în România, cu temperaturi care vor ajunge și la 40 de grade.

Joi, 24 iunie, Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a precizat la Antena 3 că stațiile meteorologice din vestul și sud-vestul țării au înregistrat cele mai ridicate temperaturi de când se fac măsurători.

Directorul ANM a anunțat că la 39 de staţii meteorologice s-au înregistrat cele mai ridicate valori în partea de vest, sud-vest a ţării. Cea mai mare valoare a temperaturii resimţită astăzi a fost de 45 de grade la Moldova Veche.

„Spuneam că e posibil să înregistrăm pe parcursul zilei de azi recorduri pentru cea mai călduroasă zi de 24 iunie. Iată, s-a confirmat, am primit acum informaţiile şi putem să le facem cunoscute. La 39 de staţii meteorologice s-au înregistrat cele mai ridicate valori în partea de vest, sud-vest a ţării. Cea mai mare valoare a temperaturii resimţita azi, 45 de grade Celsius, am avut-o la Moldova Veche (Caraș-Severin, n.red.)”, a spus directorul Administrației Naționale de Meteorologie.

Elena Mateescu a precizat că începând de vineri, 25 iunie, vor apărea fenomene de instabilitate atmosferică, menținându-se codurile roșii în vestul țării și codul galben în jumătatea estică.

Cu toate acestea, vremea se schimbă de sâmbătă, făcându-și apariția mari cantități de precipitații, fapt ce va duce la scăderea temperaturii în weekend. De săptămâna viitoare, canicula își reia locul.

Elena Mateescu: „Ne așteptam la temperaturi foarte ridicate”

Directorul ANM, Elena Mateescu, a precizat că, potrivit ultimei actualizări, în mai multe județe din țară au fost emise 48 de avertizări meteo nowcasting, din care 13 de cod roşu şi 15 de cod portocaliu.

„Ne așteptam la temperaturi foarte ridicate pentru cele șapte județe din partea de vest care se află sub cod roșu, 11 județe se află sub cod portocaliu tot din vestul țării, iar pentru restul țării avem cod galben.

Practic în următoarele două zile toată țara va fi sub incidența acestor avertizări. În partea de vest de cod roșu discutăm de temperaturi mai ales în Banat și Crișana posibil 39, 40 și posibil 41 de grade Celsius izolat. În nord-vest în Maramureș 35-38 de grade Celsius.

În zonele avertizate de cod portocaliu de asemenea 37-38 frecvent, iar în zonele afectate de cod galben cu siguranță 35-36 de grade Celsius. Inclusiv în zona litoralului pentru ziua de vineri ne așteptăm să avem 29-30 de grade, iar în Capitală 35-36 de grade Celsius.”, a declarat Elena Mateescu, director ANM.

Specialiștii ANM anunță fenomene meteo extreme: „Trebuie să avem grijă să ne hidratăm”

Elena Mateescu a venit cu o serie de recomandări, după ce țara va fi cuprinsă de caniculă. Astfel, aceasta a sfătuit populația să se hidrateze, să consume cât mai multe fructe și să folosească vestimentație adecvată temperaturilor.

„Până sâmbătă discutăm de astfel de fenomene asociate, din nou în zonele de deal și de munte posibil fenomene convective, dar local și în partea de sud și est a țării ce înseamnă că și din această perspectivă trebuie să avem grijă, dar mai ales la nivelul percepției corpului uman să ne hidratăm și să consumăm lichide, fructe și să ne adaptăm temperaturilor și prin vestimentația pe care o vom purta”, a recomandat Elena Mateescu, director Administrației Naționale de Meteorologie, la Antena 3.
Adauga un comentariu