Prima pagină » Culinar » Cantități pentru prepararea a 100 de sarmale de post. Pregătiri înainte de praznic

Cantități pentru prepararea a 100 de sarmale de post. Pregătiri înainte de praznic

27 feb. 2025, 10:00,
în Culinar

Dacă organizați un eveniment unde participă mai multe persoane și vreți să gătiți, trebuie să știți cantitățile ingredientelor pentru prepararea a 100 de sarmale de post, pentru un rezultat mulțumitor și delicios.

Prepararea a 100 de sarmale de post este o sarcină destul de amplă, care presupune utilizarea unor ingrediente simple, dar pline de savoare. Iată cantitățile aproximative ale ingredientelor necesare pentru preparare.

Cantitățile pentru 100 de sarmale de post

În primul rând, ai nevoie de varză murată, aproximativ 3-4 capete mari (sau 3-4 kg de varză murată, în funcție de mărimea capetelor). Varza este ingredientul de bază pentru sarmale și se folosește atât pentru frunzele în care vor fi învelite sarmalele, cât și pentru a da un gust acidulat preparatului. Este important ca varza să fie bine desărată de a o folosi, pentru a nu fi prea sărată.

Apoi, e nevoie de 500-600 g de orez. Orezul este principalul ingredient care se combină cu legumele și condimentele pentru a forma umplutura sarmalelor. În mod ideal, orezul trebuie să fie bine spălat și adăugat în umplutură împreună cu ceapa, ciupercile sau alte legume, pentru a da textură și consistență.

Un alt ingredient important este ceapa. Este nevoie de 2-3 cepe mari. Aceasta adăugă un gust dulceag și o aromă intensă, iar pentru sarmalele de post, ceapa se călește ușor în puțin ulei sau apă pentru a fi mai ușor de amestecat cu celelalte ingrediente. De asemenea, poate contribui la înmuierea umpluturii.

Este nevoie și de 2-3 morcovi, fiind esențiali pentru un plus de gust și culoare în umplutură. Aceștia se rad sau se taie mărunt și se adaugă împreună cu orezul și ceapa pentru a completa umplutura.

Puteți adăuga și 500 de grame de ciuperci (sau ciuperci uscate, care se rehidratează). Ciupercile sunt o alegere populară pentru sarmalele de post, deoarece au o textură care imită carnea și un gust savuros. Acestea pot fi folosite proaspete, fie uscate și rehidratate.

E nevoie și de aproximativ 100 ml de ulei. Uleiul este folosit atât pentru călitul legumelor (ceapă, morcovi, ciuperci), cât și pentru punerea unui praf de ulei în oala în care vor fi gătite sarmalele, pentru a evita lipirea lor.

Condimentele nu pot lipsi

În ceea ce privesc condimentele, sarea și piperul trebuie să fie după gust, însă se recomandă aproximativ 1-2 linguri de sare, și 1 linguriță de piper măcinat. Alte condimente care pot fi folosite sunt foi de dafin (2-3 foi), cimbru uscat (1 linguriță), boia dulce (1 linguriță), sau mărar uscat, care adaugă arome specifice sarmalelor de post.

E nevoie și de aproximativ 300-400 g de roșii sau 1 conservă de roșii tocare. Roșiile se folosesc pentru a da un gust mai plăcut și pentru a asigura un lichid suficient pentru fiertul sarmalelor. Acestea pot fi adăugate în sosul în care se gătesc sarmalele.

Trebuie și aproximativ 2-3 litri de apă. Apa este esențială pentru a fierbe sarmalele, iar în funcție de cât de mult lichid se dorește în oală, poate fi ajustată. Unele persoane adaugă și puțin vin alb pentru un plus de aromă.

Pentru sarmalele de post, mai întâi se prepară umplutura de orez, legumele călite și ciupercile, amestecând toate ingredientele. Apoi, se pun frunzele de varză în care se învelesc porțiile de umplutură, iar sarmalele se așază într-o oală mare, alertând straturi de sarmale cu varză tocată. Peste acestea se toarnă apă și roșii, iar sarmalele se fierb la foc mic, timp de aproximativ 2-3 ore, până când sunt fragede și bine pătrunse.

Cantitățile pentru 100 de sarmale de post pot fi, desigur, modificate după gust. Acestea pot fi servite la diverse evenimente, alături de alte preparate de post.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 decembrie 2025
15 decembrie 2025
Articole similare
Ninja de Iași: Claudiu, un individ care s-a uitat probabil prea mult la filme, a pus mâna pe o sabie katana și a intrat în curtea vecinilor, căutându-i să le taie capul. Iată cum s-a terminat totul 
02:00
FOTOEXCLUSIV Ninja de Iași: Claudiu, un individ care s-a uitat probabil prea mult la filme, a pus mâna pe o sabie katana și a intrat în curtea vecinilor, căutându-i să le taie capul. Iată cum s-a terminat totul 
El este șoferul care a spulberat-o pe femeia aflată pe trecerea de pietoni în Baza 3. Avea permis de conducere de anul trecut și l-a avut suspendat pentru viteză: „Conducea ca disperatul”
02:00
FOTOVIDEOEXCLUSIV El este șoferul care a spulberat-o pe femeia aflată pe trecerea de pietoni în Baza 3. Avea permis de conducere de anul trecut și l-a avut suspendat pentru viteză: „Conducea ca disperatul”
După ce i-a dat contracte prin încredințare directă de peste un milion de lei, primarul din Podu Iloaiei, Ioan Alexa, schimbă strategia! La licitația pentru renovarea energetică a blocurilor doar preferatul PNL a depus oferta
02:00
FOTO După ce i-a dat contracte prin încredințare directă de peste un milion de lei, primarul din Podu Iloaiei, Ioan Alexa, schimbă strategia! La licitația pentru renovarea energetică a blocurilor doar preferatul PNL a depus oferta
O fostă educatoare supraviețuiește în frig și întuneric. Gabriela Nistor: „Plâng în fiecare zi, dar acum, în perioada asta, e mai greu”
02:00
FOTOVIDEO O fostă educatoare supraviețuiește în frig și întuneric. Gabriela Nistor: „Plâng în fiecare zi, dar acum, în perioada asta, e mai greu”
O nouă premieră se joacă pe scena Teatrului Național Iași: „Casa cu stihii” – o dramă psihologică axată pe pierderea echilibrului
02:00
O nouă premieră se joacă pe scena Teatrului Național Iași: „Casa cu stihii” – o dramă psihologică axată pe pierderea echilibrului
Tragedie într-o familie din Iași! Un tânăr, în vârstă de 17 ani, a murit în condiții suspecte la o fermă. Patronul Constantin Aneculăesei: „Asta te freacă grija pe tine”
02:00
FOTOVIDEO Tragedie într-o familie din Iași! Un tânăr, în vârstă de 17 ani, a murit în condiții suspecte la o fermă. Patronul Constantin Aneculăesei: „Asta te freacă grija pe tine”
Un nou împrumut pe capul ieșenilor! Primarul Mihai Chirica vrea peste 22 de milioane de euro pentru finalizarea unor proiecte din municipiu
02:00
Un nou împrumut pe capul ieșenilor! Primarul Mihai Chirica vrea peste 22 de milioane de euro pentru finalizarea unor proiecte din municipiu
Fermierii din Iași au primit sume importante, în ultimele două săptămâni, de la APIA. Plăți de peste 3 milioane de euro către beneficiari
02:00
Fermierii din Iași au primit sume importante, în ultimele două săptămâni, de la APIA. Plăți de peste 3 milioane de euro către beneficiari
Alimentul nelipsit de pe masa de Crăciun, mai scump anul acesta. Comercianții vin în piețele din Iași de mai mulți ani. „Așa fac în fiecare an”
02:00
FOTO Alimentul nelipsit de pe masa de Crăciun, mai scump anul acesta. Comercianții vin în piețele din Iași de mai mulți ani. „Așa fac în fiecare an”
Apa de la Spitalul „Sf. Maria” din Iași încă nu poate fi folosită după ce a fost depistată o bacterie periculoasă! În continuare, se internează doar urgențele
02:00
Apa de la Spitalul „Sf. Maria” din Iași încă nu poate fi folosită după ce a fost depistată o bacterie periculoasă! În continuare, se internează doar urgențele