Stiri si curiozitati

Caprifoi înmulțire: totul despre îngrijirea acestei plante

Publicat: 07 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Caprifoi înmulțire totul despre îngrijirea acestei plante
Caprifoiul sau Mâna Maicii Domnului, cum mai este cunoscută în popor, este o plantă decorativă, cățărătoare, asemeni unei liane, care poate ajunge și la 2-3 m lungime

În mediul online există multe căutări referitoare la caprifoi înmulțire. Ei bine, această plantă care aproape iți taie respirația atunci când o vezi pentru prima dată este una care nu necesită foarte multe cunoștinte în grădinărit. În ceea ce privește plantarea, aceasta se poate face atât primăvara cât și toamna, deoarece nu este o plantă sensibilă la frig.

Caprifoiul, denumită popular Mâna Maicii Domnului, este o plantă provenită din Asia și este cunoscută publicului larg pentru florile sale albe, delicate cu un miros îmbătător. Pe lângă faptul că florile sale joacă un rol decorativ, acestea au multe beneficii în medicina naturistă.

Ce este caprifoiul sau Mâna Maicii Domnului

Caprifoiul sau Mâna Maicii Domnului, cum mai este cunoscută în popor, este o plantă decorativă, cățărătoare, asemeni unei liane, care poate ajunge și la 2-3 m lungime. Florile acestei plante au un miros plăcut foarte puternic care îmbată pe oricine care intră în contact cu izul. În întreaga lume este cunoscută sub denumirea de Lonicera japonica. Această plantă își are originile în Asia și face parte din familia Caprifoliaceae, iar în unele țări este o specie invadatoare.

Foarte bine de știut este faptul că nu are doar un rol decorativ și unul terapeutic. Așadar este o plantă medicinală cu cu numeroase proprietăți antiseptice și antibiotice. Florile sunt de culoare alb-gălbui-roșiatică și înflorește din mai-iunie până în luna august. Din bobocii plantei  se poate prepara ceaiul de caprifoi care are efecte diuretice, laxative, calmante, expectorante, antimicrobiene, antispasmodice. Nu se vor recolta și nu se vor utiliza fructele de caprifoi, deoarece acestea sunt toxice. Ele pot provoca amețeli, tremurături sau chiar probleme cu respirația.

Caprifoi înmulțire

Despre caprifoi avem numai cuvinte de lauda. În primul rând nu este o plantă pretențioasă în privința solului, ceea ce o face o adaptabilă chiar și în zone unde alte specii nu ar face față. Este o plantă care crește și spontan în unele regiuni submontane și chiar în păduri. La început, florile sunt albe, ele ajungând în câteva zile la o culoare galben-roșcată, de o frumusețe aparte. Exista de asemenea și unele soiuri cu flori roz.

Caprifoiul este o plantă rezistentă și la frig, putând rezista la temperaturi și de -23 de grade. Datorită unui frunziș bogat și a unor flori deosebit de frumoase, planta se poate utiliza cu succes în decorațiuni pentru gradină. Mai ales că aceasta se dezvoltă, înflorește din primăvară până în toamnă. Dacă am arătat că face fată la ger, această plantă se pare că nu suferă nici din cauza temperaturilor caniculare. Totuși cei care vor să o planteze trebuie să aibă în vedere să o pună undeva unde nu este umbră deoarece are nevoie măcar de câteva ore de soare în timpul zilei.

În privința înmulțirii caprifoiului, specialiștii recomandă mai multe metode. Una dintre ele este prin marcotaj. Astfel, îngropaţi superficial ramurile care ating pământul, după ce îndepărtaţi frunzele din zona ce urmează a fi îngropată. Până toamna vor apărea rădăcini.

O altă metodă de înmulțire este prin butași verzi. În accest mod este recomandat să faceţi butaşi de 4-5 ochiuri, pe care mai apoi să-i plantaţi într-un substrat aerisit şi păstrat umed în permanenţă. Îndepărtaţi florile şi lăsăţi doar o frunză în capătul superior.

A treia metoda este prin butaşi semilemnificaţi. În acest caz, se fac la fel butași de 4-5 ochiuri după încheierea înfloririi, oferindu-le acelaşi tratament că butaşilor verzi.

Mâna Maicii Domnului este iubitoare nu doar de lumină şi căldură, ci şi de apă, motiv pentru care trebuie udată des în primul an de viaţă.

„Trebuie să punem suficientă apă astfel încât pământul se fie reavăn în permanentă în primul an. Începând cu cel de-al doilea an, se udă doar în caz de secetă. De asemenea, în primul an, planta se taie doar ocazional, pentru a o forţa să formeze lăstari laterali, iar din anul doi se pot tăia crengile uscate pentru a stimula creşterea unora noi. Din anul trei, se pot face tăieri pentru a forma coroana sau a ajusta înălţimea (nu uita că poate ajunge la 3 m înălţime, dacă este lăsată liberă)”,  spune Elena Badea, un specialist în fitoterapie.

Adauga un comentariu