Prima pagină » Informații utile » Care este ordinea planetelor de la Soare? Informații interesante despre acestea

Care este ordinea planetelor de la Soare? Informații interesante despre acestea

12 mart. 2025, 12:48,
în Informații utile

Una dintre informațiile de bază despre univers este ordinea planetelor de la Soare. Acestea sunt opt în total.

Sistemul Solar este format din opt plante care orbitează în jurul Soarelui, fiecare având caracteristici unice.

Care este ordinea planetelor de la Soare

Planetele sunt ordonate în funcție de distanța față de Soare, începând cu cea mai apropiată: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun.

Aceste planete sunt împărțite în două categorii principale: planete terestre (Mercur, Venus, Pământ și Marte) și gigante gazoase (Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun).

Mercur este cea mai mică planetă din Sistemul Solar și cea mai apropiată de Soare. Din această cauză, are temperaturi extreme: poate ajunge la 430°C ziua și scădea la -180°C noaptea. Are o atmosferă foarte subțire, ceea ce face ca suprafața să fie plină de cratere, asemănătoare Lunii.

Venus este a doua planetă de la Soare și este cunoscută pentru atmosfera sa densă, formată în mare parte din dioxid de carbon. Este cea mai fierbinte planetă din Sistemul Solar, cu temperaturi de peste 460°C din cauza efectului de seră extrem. Venus are o rotație neobișnuită, fiind singura planetă care se rotește în sens invers față de majoritatea celorlalte.

Pământul este singura planetă cunoscută care susține viața. Are o atmosferă bogată în oxigen și apă lichidă, elemente esențiale pentru organismele vii. Se află la o distanță ideală de Soare, în așa-numita zonă locuibilă, unde temperaturile permit existența apei în stare lichidă.

Marte, numită și „Planeta Roșie”, își capătă culoarea specifică din cauza oxidului de fier de pe suprafața sa. Este un loc de interes pentru explorarea spațială, deoarece are urme de apă înghețată și un climat care, deși ostil, ar putea permite existența vieții microbiene. Marte are cei mai înalți munți și cele mai mari canioane din Sistemul Solar.

Caracteristicile gigantelor gazoase

Jupiter este cea mai mare planetă din Sistemul Solar și este compusă în mare parte din hidrogen și heliu. Are o furtună gigantică numită Marea Pată Roșie, care durează de sute de ani. Jupiter are peste 90 de sateliți, cel mai mare fiind Ganymede, care este mai mare decât planeta Mercur.

Saturn este celebru pentru inelele sale spectaculoase, formate din gheață și particule de rocă. Deși este un gigant gazos, are o densitate atât de mică încât ar putea pluti pe apă. Printre lunile sale se numără Titan, care are o atmosferă densă și lacuri de metan lichid.

Uranus este un gigant gazos unic, deoarece orbitează închinându-se aproape pe o parte, ceea ce face ca anotimpurile sale să dureze peste 20 de ani fiecare. Atmosfera sa conține metan, ceea ce îi conferă culoarea albastră-verzuie.

Neptun este cea mai îndepărtată planetă de Soare și are cele mai puternice vânturi din Sistemul Solar, care pot ajunge la 2.000 km/h. Are un sistem de inele subțiri și mai mulți sateliți, dintre care cel mai mare este Triton.

Pluto nu mai este considerată planetă. În 2006, Uniunea Astronomică Internațională a reclasificat Pluto drept planetă pitică.

Ziua și anul diferă de pe o planetă pe alta. Pe Venus, o zi durează mai mult decât un an, deoarece rotația sa este extrem de lentă.

Jupiter și Saturn ar putea avea ploi de diamante. Datorită presiunii uriașe din atmosferă, metanul ar putea fi transformat în carbon solid.

Deci, ordinea planetelor de la Soare, este Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun.

Bugetul.ro
Ciudatul produs de la Kaufland făcut din deșeuri e cumpărat pe bandă rulantă. Prețul cerut de retailerul german nu este deloc unul foarte mic
redactia.ro
Imagini de colecție. Cum arăta Anca Alexandrescu la debutul în presă, acum 20 de ani
Bugetul.ro
Colac de salvare pentru sute de angajați din România. O mare companie austriacă preia frâiele unei fabrici intrate în insolvență
a1.ro
Radu Ștefan Bănică, „bărbat în casă la 16 ani”. Ce compliment prețios i-a făcut Andreea Marin după lansarea piesei „Om Mare”
Playtech.ro
Bebeluș salvat în ultimul moment, în Iași. Înghețat, micuțul a fost auzit plângând
observatornews.ro
1.100 de camere video de ultimă generaţie pe şoselele din România. Unde vor fi montate şi ce înregistrează
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Arma folosită în Serbia, un mare pericol. Gest inconștient al președintelui
realitatea.net
Ce să faci când îţi rămâne un os de peşte în gât. Soluții care te pot scoate din încurcătură
SportpeSurse
Relația apropiată dintre Anca Alexandrescu și Călin Georgescu, devoalată de un martor-cheie. Ce s-a întâmplat la ceas de seară
Playtech.ro
Trucul folosit de supermarketuri pentru a menţine fructele şi legumele proaspete mai mult timp. Acasă se strică imediat
Dailybusiness.ro
Pensii mai mari pentru anumiți pensionari în funcție de anul nașterii
RomaniaTV
ULTIMA ORĂ! Iubitul Danielei Nane, internat de urgență, după ce s-a aruncat de la înălțime. Ce s-a întâmplat cu tânărul tenor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Amalia Năstase a pierdut lupta cu kilogramele. Fosta soție a lui Ilie Năstase slăbise 30 de kilograme, dar le-a pus la loc. Cum arată acum
redactia.ro
Numire controversată făcută de Ilie Bolojan. Pe cine a adus consilieri la Cotroceni
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`