Umpluturile de tortilla sunt versatile, putând fi atât sărate, cât și dulci, în funcție de ingredientele folosite, cum ar fi carne, legume, brânză, sosuri, unt de arahide, fructe și ciocolată. Se pot folosi în rețete de tip enchiladas, tortilla-shaorma, pizza-tortilla, sau tortilla wraps, care pot fi rulate, pliate sau coapte.
Chiar dacă rețeta pentru tortilla necesită mai mulți pași pentru preparare, rezultatul final merită efrotul și timpul alocat gătirii. Poți prepara tortilla pentru una dintre mesele zilei, dar și pentru pachetul de a doua zi.
Care sunt cele mai bune umpluturi de tortilla
De la chipsuri, nu doar cele pe care le înmoi în sosuri, până la pizza rapidă și extrem de crocantă ori migas (un fel de tocană cu tortilla și ouă) în toate e regină tortilla. Poate nu e chiar ingredientul principal, dar în prezența ei, celelalte arome își găsesc echilibrul.
Tortilla este o pâine plată, originară din America Latină, făcută de regulă din făină de porumb sau grâu. Unii zic că cele din făină de porumb sunt, de fapt, specifice Mexicului, pe când cele din făină de grâu fac parte din bucătăria tex-mex, texano-maxicană. O combinație unică și delicioasă între tradițiile culinare taxane și cele mexicane.
Dacă îți dorești o variantă cu mai multe legume, poți alegere să o faci din o tortilla; o jumătate de cană de brânză cheddar rasă; un sfert de cană de boabe de fasole fierte; o lingură de ardei gras roșu tocat mărunt; o lingură ceapă roșie tocată fin; o lingură de jalapeno murați tocați mărunt; câteva boabe de porumb fiert; o linguriță de ulei de măsline extravirgin.
Tortilla trebuie încălzită pe ambele părți, într-o tigaie antiaderentă. Pune jumătate din cantitatea de brânză în mijloc, cât timp tortilla e încă în tigaie. După aceea adaugă fasolea, ardeiul gras, ceapa tocată fin și jalapeno. La final, adaugă și restul de brânză. Tortilla se împăturește în așa fel încât la final să aibă fomra unui semicerc. Unge tortilla cu puțin ulei de măsline, pe ambele părți și mai las-o pe foc pentru câteva minute.
Care este varianta cu piept de pui
Pentru varianta cu piept de pui ai nevoie de 500 gr piept de pui; 2 linguri ulei de măsline; 2-3 linguri sos picant e roșii cu ardei; 3-4 căței de usturoi; sucul de la o lămâie; sare și piper. Mai poți folosi 1 ceapă roșie; 1 castravete; 2 ardei roșii; frunze de salată verde; ketchup; iaurt gras.
Mai întâi se pregătește o marinadă din ulei de măsline, amestecat cu sosul de roșii și ardei, usturoiul tocat, sucul de lămâie, sare și piper. Porționează pieptul de pui în bucăți mai mici și amestecă-l bine cu acest sos. Acoperă vasul și pune-l la rece pentru 30 de minute. După acest interval de timp, scoate pieptul de pui din sos. Șterge bucățile de carne cu prosoape de hârtie și rumenește-le bine în tigaia încinsă, unsă cu puțin ulei de măsline. Păstrează pieptul de pui acoperit până când pregătești celelalte ingrediete. Ai astfel mai multe umpluturi de tortilla din care să alegi.