Boli si tratamente

Care sunt simptomele și cauzele cistitei interstițiale

Publicat: 31 oct. 2020
femeie cu durere de burta
Sindromul vezical dureros sau cistita interstițială este o afecțiune cronică

Sindromul vezical dureros sau cistita interstițială este o afecțiune cronică, o patologie inflamatorie a vezicii urinare care are ca rezultat dureri severe în această zonă, care se ameliorează numai atunci când pacientul urinează. Acesta este motivul pentru care cistita interstițială este numită și sindromul dureros al vezicii urinare: peretele vezicii urinare este inflamat. Care sunt simptomele și cauzele cistitei interstițiale?

Cistita interstițială este o patologie cronică, non-ereditara, adica se trata simptomele, dar nu și boala în sine. Contrar a ceea ce s-ar putea crede la prima vedere, sindromul dureros al vezicii urinare afectează de opt până la nouă ori mai multe femei decât bărbați.

De ce se deosebește de cistita clasică? Acesta din urmă este cauzata de bacterii și, prin urmare, poate fi tratata cu antibiotice. Cistita interstițială nu este o infecție bacteriană: cauzele sale sunt încă necunoscute, motiv pentru care nu există încă un tratament care să o vindece. Cistita bacteriană provoacă, de asemenea, o senzație de arsură atunci când o persoană urinează, dar cistita interstițială nu provoacă o arsură.

Care sunt simptomele cistitei interstițiale

Înainte de a pune acest diagnostic, medicul trebuie să excludă o listă întreagă de afecțiuni precum infecții ale tractului urinar și anumite tumori ale vezicii urinare. Prin urmare, este un diagnostic de excludere, deoarece cistita interstițială nu prezintă semne specifice. Înainte de a consulta un urolog, pacientul are multe teste de urină normale și iau adesea antibiotice care sunt ineficiente.

Simptomele cistitei interstițiale pot varia de la o persoană la alta și pot apărea cu diferite grade de intensitate. Printre acestea, se numara:

  • durere la nivelul abdomenului inferior ameliorată atunci când persoana urinează: aceste dureri pot apărea chiar și în organele zonei pelvine care înconjoară vezica urinară, cum ar fi vaginul, perineul sau uretra
  • o dorință aproape permanentă de a urina cu sentimentul că vezica este plină: ziua, dar mai ales noaptea.
    sexul este adesea dureros
  • unii oameni se plâng, de asemenea, de dureri musculare extinse

Care sunt cauzele cistitei interstițiale

Cistita interstițiala este o boală multifactorială, cauzele sunt, prin urmare, multiple, dar nu au fost definite exact. O persoană care are cistită interstițială are leziuni endoscopice în peretele interior al vezicii urinare. Acesta din urmă este inflamat, ceea ce poate explica parțial durerea resimțită de pacient.

Factori agravanți ai cistitei interstițiale

Consumul mai mult sau mai puțin important de anumite alimente și băuturi ar fi un factor agravant: băuturi răcoritoare, alcool, cafea, ceai, condimente. Când un pacient prezintă simptome de cistită interstițială, i se recomandă să nu mai consume aceste alimente și băuturi pentru a vedea dacă are vreun efect. Acestea pot mări inflamația peretelui vezicii urinare, care este o cauză a sindromului dureros al vezicii urinare.

Adauga un comentariu