Boli si tratamente

Ce este cistita interstitiala si cum se trateaza

Publicat: 21 iun. 2018
25

Cistita interstitiala are toate simptomele unei infectii a vezicii urinare in mod repetat, dar, cand nici un germene nu este identificat, nu este contagioasa! Este asadar o inflamatie cronica a vezicii urinare, fara a fi gasita cauza exacta, astfel incat medicina o considera un fel de afectiune autoimuna.

In aceasta patologie rara de cauza necunoscuta diagnosticul exact se pune dupa 4 ani, in medie. Este rara, dar subestimata. Cele mai afectate sunt femeile, in 90% din cazuri, cu un varf al afectiunii in jurul varstei de mijloc.

Durerea cronica si urinarea frecventa sunt principalele simptome. Poate fi afectata intreaga vezica (cazuri rare) sau doar o anumita portiune. Senzatia de arsura declanseaza nevoia de a urina des. Urinarea amelioreaza, dar acalmia este de scurta durata. Uneori, durerea apare din nou dupa cateva minute. Unii oameni simt nevoia sa mearga la baie la fiecare cincisprezece minute in timpul zilei si in fiecare ora pe timp de noapte, ceea ce este incompatibil cu o viata normala.

Examenul cheie al diagnosticarii ramane hidrodistensia vezicii urinare (cauterizare) sub anestezie generala. Aceasta manevra determina sangerari difuze din peretii vezicii urinare. Daca medicul observa nereguli mari, recolteaza si o biopsie care ajuta la eliminarea diagnosticului de cancer (cancerul de vezica urinara este unul rar, care implica alta simptomatologie). Urologul poate recomanda si alte teste (sumar de urina, ultrasunete), dar acestea sunt normale si de rutina. Hidrodistensia vezicii urinare poate fi inlocuita, pentru un confort sporit al pacientului, cu instilatii vezicale, care insa au acelasi rol si efect.

Deoarece cauzele cistitei interstitiale nu sunt cunoscute, este dificil de prevenit aceasta boala. Multi medici cred insa ca, este posibil, dar nu dovedit 100%, ca cistitele infectioase vechi, nediagnosticate si netratate la timp, favorizeaza aparitia cistitei interstitiale. De aceea, este important pentru paciente sa reduca astfel riscul de infectii ale vezicii urinare printr-un stil de viata igienic si echilibrat (urinare obligatorie si spalarea zonei imediat dupa intretinerea de relatii intime, schimbarea lenjeriei intime in fiecare zi, folosirea bideului dupa eliminarea scaunelor, evitarea piscinelor, saunei, in general a locurilor comune, a frigului la picioare si abdomen etc). Alimentatia are si ea un rol foarte important: pacientele sunt sfatuite sa bea zilnic cel putin 2 litri de apa alcalina sau limonada neindulcita (incet si pe parcursul intregii zile), sa evite cofeina si ciocolata, dulciurile procesate in general, sa ia probiotice si sa manance iaurt simplu, sa ia 2 g de vitamina C in fiecare zi, intrucat vitamina C imbunatateste sistemul imunitar, sa evite excesul de orice aliment, sa manance echilibrat, putin si des, sa evite consumul exagerat de produse de panificatie, dar si de fructe si legume care fermenteaza repede.

Analgezicele clasice dau rezultate slabe. Tratamentul se bazeaza pe antidepresive, repararea peretelui vezicii urinare, pentosan polisulfat, dimetilsulfoxid, si pe medicamente anti-ulcer, etc. Chirurgia, cu indepartarea vezicii urinare, este foarte rar necesara si nerecomandata. Se propune doar ca o ultima solutie, la persoanele foarte dezavantajate psihic de aceasta boala. Medicamentele naturale au un avantaj fata de tratamentele clasice pentru cistita interstitiala. Ele insa nu trateaza definitiv aceasta conditie de origine necunoscuta, ci pot ajuta, uneori cu rezultate extrem de bune, ca pacientul sa reziste mai bine consecintelor afectiunii. Abordare de luat in considerare: un mental puternic, care este cel mai important aspect in lupta cu bolile autoimune.

Adauga un comentariu