Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Cartoful dulce si caloriile: de ce este un aliment care slabeste
Cartoful dulce si caloriile: de ce este un aliment care slabeste

Cartoful dulce si caloriile: de ce este un aliment care slabeste

19 mai 2021, 20:45,
BZI.ro, în Sanatate

Cartofii dulci sunt un aliment foarte special și foarte popular în unele bucătării exotice, dar și un aliment cu conținut scăzut de calorii, care este ideal ca parte a unui program de slăbire. De asemenea, este adesea recomandat pentru a facilita pierderea în greutate și poate fi consumat sub diferite forme. Ce rol joacă în fața kilogramelor în plus și din ce motive este considerat un aliment ideal in slabire?

Cartoful dulce și pierderea în greutate

Cartoful dulce este un tubercul din familia convolvulaceae. Crește în mod natural în zonele cu climă caldă. Există sute de soiuri, dintre care unele au carnea portocalie, roșie, galbenă sau chiar albă. Gustul său ușor dulce îi permite să iasă în evidență.

Originile cartofului dulce

Experții sunt de acord că cartoful dulce este originar din America de Sud, deși este posibil să fi fost cultivat în India de câteva secole (și înainte de secolul al XVI-lea). Acest aliment este extrem de răspândit în toate țările fierbinți: Asia de Sud-Est, Polinezia. Este o plantă cultivată în principal în regiunile tropicale și totuși gustată în întreaga lume.

Nutrienții cartofului dulce

Cartoful dulce conține carbohidrați și proteine. Acest cartof destul de special conține, de asemenea, fibre, multă apă și multe vitamine. Toate vitaminele B sunt conținute în cartoful dulce: B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9 și B12, dar și alte câteva, cum ar fi K1, vitamina E, C, D și A. Se găsesc, de asemenea, diferite minerale, cum ar fi ca magneziu, sodiu, potasiu, seleniu și calciu.

În cele din urmă, cartoful dulce conține, de asemenea, cupru, fier, zinc, mangan și chiar fosfor. Este un aliment foarte bogat în nutrienți, cu o compoziție destul de completă și, prin urmare, deosebit de interesant din punct de vedere nutrițional.

Cartoful dulce și caloriile

Există aproximativ 75 de calorii în 100 de grame de cartof dulce. Aceste date pot varia în funcție de diferitele soiuri existente. Conține aproape la fel de multe calorii ca si cartoful clasic, având totuși un indice glicemic mai mic decât acesta. Carbohidrații lui sunt digerați mai încet, ceea ce îi permite să beneficieze de energia pe care o furnizează mai mult timp.

Drept urmare, cartofii dulci se numără printre alimentele cu amidon cu cele mai puține calorii: conțin mai puține calorii decât pâinea, pastele și orezul. Poate fi gătit și ca desert și, astfel, înlocuiește anumite tentații dulci nerecomandate în pierderea în greutate.

Cartofi dulci, un aliment care slăbește

Cartofii dulci sunt relativ săraci în calorii, mai ales în comparație cu alte alimente din familia lor. Pe bună dreptate, este adesea încorporat în programele de reechilibrare și fitness. Dar de ce este un aliment bun pentru slăbit?

Un aliment foarte hrănitor și cu conținut scăzut de calorii

Proprietățile nutriționale ale cartofului dulce sunt deosebit de benefice pentru corpul nostru. Vitaminele pe care le conține sunt foarte diverse și sunt prezente în cantități substanțiale. Proprietățile sale îi permit să fie digerat foarte încet, ceea ce ajută la prelungirea senzației de plenitudine după mese. În acest fel, pofta de gustări și senzațiile de foame pot fi limitate în timpul zilei, la fel și cantitățile de alimente ingerate în timpul meselor.

Un aliat al digestiei

Cartofii dulci conțin o cantitate semnificativă de fibre. Acestea din urmă sunt foarte benefice pentru buna desfășurare a activității de digestie și metabolism. Astfel, ajută la reglarea digestiei și la menținerea sănătății sistemului digestiv, promovând în același timp asimilarea nutrienților.

Virtutile antioxidante

Valoarea de slabire a cartofilor dulci constă în mare parte în acțiunea lor antioxidantă: prin eliminarea organismului de toxine și radicali liberi, permite metabolismului să funcționeze la nivelul optim și să ardă cât mai multe grăsimi în timpul zilei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *