Prima pagină » Culinar » Castraveți murați: Rețeta bunicii îți garantează niște murături delicioase!

Castraveți murați: Rețeta bunicii îți garantează niște murături delicioase!

30 aug. 2021, 13:36,
în Culinar

În această perioadă gospodinele pregătesc deja conservele, dulcețurile și murăturile pentru iarnă. Din această lungă listă nu ar trebui să lipsească din cămara nimănui castraveții murați, după rețeta bunicii.

Castraveții murați în saramură, așa cum doar bunica știa să-i pună, reprezintă o rețetă extremd e simplă, fără conservanți și care nnu necesită pritocire.

Castraveții murați, după rețeta bunicii, sunt foarte gustoși, crocanți și aromați și dacă aveți noroc să vă rămână pot fi mâncați și după doi ani deoarece aceștia n use strică.

Unul dintre secretele unor castraveți delicioși era acela că bunica obișnuia să opărească de 3 ori castraveții.

borcane cu castraveți murați

Castraveți murați, rețeta bunicii: Cum să te bucuri iarna de nișlte murături senzaționale

Pentru această rețetă de castraveți murați, bunica folsoea 3 kg de castraveți cornichon, 2 l apă, 2 linguri sare pentru murături, o crenguță de vișin, bețe uscate de mărar, 2-3 căței de usturoi, 2 rădăcini de hrean, 1 ardei iute și 2-3 tulpini de țelină.

Un alt secret al bunciii pentru gustului desăvârșit pe care îl aveau castraveții murați iarna era acela că lua castraveți idin grădină chiar înainte de a-i pune la murat. Pentru cei care cumpără castraveții din piață trebuie să aveți grijă ca aceștia să fie cât mai proaspeți, adică să aibă floare în vârf și țepi.

Castraveții se spală bine și li se taie capetele. Pe urmă castraveții se pun într-un lighean mare sau într-o oală încăpătoare.

Apa se pune pe aragaz cu sarea. În mod normal, veți folosi doar jumătate din capacitatea borcanului. Adică, pentru un borcan de 5 l, vă vor fi necesari aproximativ 2,5 l de saramură.

Apa cu sare se lasă să dea în clocot, apoi se toarnă peste castraveți. Castraveții trebuie să fie acoperiți complet de saramură.

Pe urmă, bunica obișnuia să acopere cu un prosop de bucătărie și îi lăsa așa până a doua zi.

borcane cu castraveți murați

Secretul bunicii: Mai multe opăriri

Ziua următoare, bunica punea castraveții în borcan, încercând să rămână cât mai puțin loc gol. Înainte a pune castraveții, la fundul borcanului bunica punea țelina.

Fiind deja opăriți, castraveții sunt mai flexibili și se așază mai bine. La final, deasupra se pune ramura de vișin.

Între timp, bunica punea saramura la clocotit și, după ce o lăsa 5 minute să clocotească, o turna peste castraveții din borcan. Pentru a nu risca să se spargă borcanul, bunica obișnuia să pună una sau două linguri de inox în borcan.

borcane cu castraveți murați

După ce turna saramura, bunica lăsa castraveții așa pentru 2-3 zile. Pe urmă, scurgea saramura și o punea din nou pe foc  și lăsa să clocotească 5-10 minute.

Înainte de a turna iar saramura peste castraveți, bunica punea în borcan ardeiul iute, usturoiul curățat și fâșiile de hrean. Deasupra punea bețele de mărar și închidea capacul.

Castraveții se vor mura destul de repede, iar peste cel mult o săptămână vă veți putea bucura de niște murături senzaționale, însă fiind opăriți de 3 ori ei pot rezista și 2 ani.

Pentru cei care nu au răbdare până la iarnă pot încerca acum rețeta de castraveți murați la soare.

borcane cu castraveți murați

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`