Sanatate

Cât durează criza de angină pectorală – Care sunt simptomele și cauzele acesteia

Publicat: 30 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cât durează criza de angină pectorală - Care sunt simptomele și cauzele acesteia
„Cât durează criza de ngină pectorală?” este o întrebare destul de frecventă

„Cât durează criza de ngină pectorală?” este o întrebare destul de frecventă. Acest lucru depinde de tipul de angină și ce anume a cauzat-o. Este important să consultăm medicul atunci când apar probleme de acest fel, pentru diagnostic și tratament.

Ce este angina pectorală

Angina pectorală nu este o afecțiune în sine, ci este, de obicei, este un simptom cauzat de altă boală (precum boala coronarină). Astfel, angina pectorală este un tip de durere pe care o resimțim la nivelul pieptului. Aceasta apare din cauza fluxului sangvin redus către miocard (mușchiul inimii).

Această durere nu are o regulă, astfel, apare și la femei, dar și la bărbați. Oamenii care au experimentat această senzație, susțin că se simte precum o apăsare, o greutate care le împinge pieptul sau chiar ca pe o gheară care le apucă pieptul.

Așadar, angina pectorală nu este deloc plăcută și poate fi chiar periculoasă.

De câte tipuri este angina

Angina pectorală poate fi de mai multe tipuri. Două dintre acestea sunt cele mai cunoscute, și anume angina pectorală stabilă și cea instabilă.

Angina stabilă este una dintre cele mai frecvent întâlnite și poate cea mai inofensivă. Aceasta apare, de obicei, după efortul fizic intens, deși poate să se manifeste chiar și după ce urcăm scările sau după ce mergem o anumită distanță pe jos. Alte motive din cauza căror apare pot fi emoțiile puternice, stresul intens. De asemenea, persoanele care fumează sunt mai predispuși la a experimenta angina pectorală.

Angina pectorală instabilă este mai rară, însă mai gravă. Aceasta nu mai apare din aceleași motive ca angina stabilă, ci din cauza unei ruperi a pereților arterelor. Astfel, se pot forma cheaguri de sânge și fluxul sangvin nu mai ajunge la inimă în cantitățile normale. În acest caz, pot apărea complicații, precum infarctul miocardic.

Cât durează criza de angină pectorală

Durata crizei de angină pectorală diferă în funcție de tipul de angină. Cea stabilă este mult mai inofensivă și durează mai puțin decât angina instabilă. De obicei, acest tip de durere va dispărea dacă ne odihnim, dacă suntem în starea de repaus. De asemenea, trebuie urmat tratamentul recomandat de doctorul specialist. Astfel, criza de angină pectorală stabilă nu ar trebui să dureze mai mult de 5 minute.

Criza de angină pectorală instabilă nu ține cont dacă facem efort sau dacă suntem în starea de rapus. Așadar, acest tip de episod apare brusc și pe neașteptate, iar durerile sunt mult mai intense. De altfel, nu vor ceda nici măcar cu tratamentul indicat. Aceste crize pot dura chiar și jumătate de oră. În aceste cazuri, trebuie să ne prezentăm la doctor cât mai repede, pentru că ar putea declanșa un infarct miocardic.

Cum se manifestă crizele anginei pectorale

Înafară de cel mai frecvent simptom, și anume durerea acută în piept, la nivelul inimii, angina pectorală se mai poate manifesta prin dureri în zone precum gâtul, brațul, spate și umeri.

Persoanele care experimentează un astfel de episod ar putea simți și senzația de amețeală, alături de greață. De asemenea, ar putea experimenta dificultăți în respirație și oboseală intensă, alături de transpirație.

Astfel, este important să știm cât durează criza de angină pectorală pentru a putea face diferența între un caz inofensiv sau unul care aduce complicații.

Adauga un comentariu