Local

Cât investește municipalitatea în achiziționarea și transportul cărbunelui pentru iarna 2022-2023. Ultima tranșă a sosit tocmai din Africa de Sud

Publicat: 25 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cât investește municipalitatea în achiziționarea și transportul cărbunelui pentru iarna 2022-2023. Ultima tranșă a sosit tocmai din Africa de Sud
Ultima tranșă de cărbune a venit din Africa de Sud

Achiziționarea și transportul cărbunelui pentru iarna în Iași este un proces extrem de costisitor. Ultima tranșă de cărbune a venit din Africa de Sud. Iașul este singurul oraș din România ce deține o centrală ce folosește integral cărbune superior și produce energie electrică pe timp de vară. La nivelul municipiului Iași există zeci de mii de locuințe și peste câteva sute de instituții ce beneficiază de căldură de la sistemul centralizat de termoficare

Primăria Municipiului Iași a semnat în luna august 2022 un contract pentru achiziționarea a 140.000 de tone de cărbune energetic (+ / – 10%). Prețul la care municipalitatea a încheiat contractul pentru livrarea cărbunelui este astfel de 414,89 dolari americani pe tonă. Pe fondul actualei crize economice prețurile variază de la o săptămână la alta, iar transporturile vin din țări precum Africa de sud, Canada sau Kazahstan. Iașul de ține în prezent singura centrală ce produce energie electrică ți pe timp de vară.

persoane in sedinta
Iașul are singura centrală din România ce produce energie electrică pe timp de vară

Cât costă achiziționarea și transportul cărbunelui

 persoane in sedinta
Achiziționarea și transportul cărbunelui necesar în iarna 2022-2023 costă 9.380.200 lei, fără TVA

În ședința ordinară a Consiliului Local Iași din data de 24 noiembrie 2022, mai mulți consilieri locali au cerut precizări clare din partea primarului municipiului Iași referitoare la costurile și transportul cărbunelui necesar pentru iarna 2022-2023.

„Prețurile sunt reglementare și sunt disponibile pentru oricine, se găsesc pe site-ul Agenției Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.  Sunt prețurile cu care lucrăm încontinuu din 2016. Este cea mai convenabilă formă de încălzire din punct de vedere financiar. Sunt zeci de mii de locuințe și peste 343 de instituții ce se încălzesc de la sistemul centralizat.

Este cel mai greu efort pe care îl am de când lucrez în primărie. Când achiziționăm combustibil noi de luptăm cu țări precum Germania, Olanda, sau Polonia ce a acaparat toată piața cărbunelui în prezent. Iașul are singura centrală care funcționează pe cărbune superior din România. Suntem unicatul acestei țări. Suntem singura centrală ce poate produce și energie electrică pe timp de vară și singura centrală pe cărbune superior ce este reglementată de către Comisia Europeană până în anul 2032. Avem toate atuurile din această perspectivă!“, precizează Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași.

Prima tranșă de cărbune a ajuns la Iași în luna octombrie 2022. Cărbunele este livrat de compania Vitol SA Geneva, la un preț de API 2 la nivelul lunii septembrie + cheltuielile de transport (naval), descărcare, depozitare și încărcare în vagoane, în valoare de 86,4 dolari americani pe tonă, fără TVA.

carbune in vagoane
Au fost achiziționate 140.000 tone de cărbune

Situație instabilă pe piața energiei

centrala termoficare Iasi
Căldura pentru iarna 2022-2023 este asigurată la Iași

Situația instabilă de pe piața energiei afectează în mod direct costurile de achiziționare. Criza economică, conflictul armat dintre cele două țări din Europa contribuie la creșterea prețurilor de achiziție a materiilor prime.

„Cărbunele se transportă de foarte departe. Ultima navă a venit din Africa de Sud, iar celelalte din Columbia sau Kazahstan. Polonia și-a întrerupt complet exportul de cărbune, toată Silezia lucrează doar pentru ei. Germania este pe punctul de a relua exploatațiile doar pentru ei, iar piața Indiei este în altă parte și este foarte greu de accesat. Prețul este luat de pe bursă, mai exact cea din Rotterdam. Prețurile sunt reglate pe media ultimei săptămâni din septembrie 2022.

A fost o scădere, iar acum iarăși este o creștere galopantă. Spre exemplu acum două săptămâni prețul era în jur de 890 de lei pe megawatt și în 5 zile a ajuns la 1.207 de lei pe megawatt, probabil spre sfârșitul lunii va ajunge undeva pe la 1.800 de lei pe megawatt la producere. În distribuție vorbim deja de și mai multe costuri“, afirmă Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași.

Municipalitatea investește peste 67 milioane de lei în modernizarea rețelei de termoficare. Peste 6 km de conductă și țevi din incinta CET I Tudor Vladimirescu vor fi modernizare. Proiectele de reabilitare energetică contribuie si la reducerea gradului de poluare din oraș. Lucrările vizează creșterea eficienței energetice în vederea livrării agentului termic la parametrii cantitativi și calitativi optimi și cu un impact minim asupra mediului.

Achiziționarea și transportul cărbunelui necesar în iarna 2022-2023 costă 9.380.200 lei, fără TVA.

Adauga un comentariu