Local

Câte categorii de moaște sfinte există? Părintele Calistrat Chifan: „Sunt moaște care au bună mireasmă și pot avea trup” – VIDEO

Publicat: 11 ian. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Câte categorii de moaște sfinte există Părintele Calistrat Chifan Sunt moaște care au bună mireasmă și pot avea trup - VIDEO
Îndrăgitul duhovnic subliniază că moaștele nu sunt confecționate, ci ele există așa cum le-a lăsat Dumnezeu.

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre moaștele sfinte. Iată câte categorii de moaște există.

Moaștele reprezintă oseminte, rămășițe din trupul unui sfânt sau al unui fericit, veșminte sau alte obiecte ale sfinților sau strămoșilor unui popor și chiar obiecte care au servit la martirizarea celor care au fost proclamați fie sfinți, fie fericiți. Cu alte cuvinte, moaștele pot constitui schelete întregi care, de regulă, presupun părți distincte de oase, păr sau dinți. De asemenea, părți din îmbrăcămintea purtată de sfântul decedat sunt considerate ca fiind moaște.

Câte categorii de moaște există? Iată ce spune părintele Calistrat Chifan

Părintele Calistrat dezvăluie că sunt două categorii de moaște. Sunt moaște proslăvite întregi și moaște care au o bună mireasmă și pot avea trup. În prima categorie se află Sfântul Ilie Lăcătușul, în cimitirul Giulești, căruia i se văd pupilele întregi, nefiind găuri sau trup uscat, așa cum se întâmplă în cazul altor sfinți. În ceea ce privește sfinții care au o bună mireasmă, aceștia pot avea trup, așa cum este Sfânta Parascheva sau Sfântul Dimitrie. Totodată, există și sfinte moaște care pot să fie numai oseminte și care pot să izvorască mir.

„Trebuie să înțelegem că sunt două categorii de sfinte moaște. Sunt moaște proslăvite întregi, cum avem ăstăzi pe Sfântul Ilie Lăcătușul, în cimitirul din Giulești, efectiv i se văd și pupilele la ochi întregi, nu sunt găuri sau corp uscat, ci și pielea întinsă, se văd și firele cum a fost bărbierit, adică a rămas intact, nestricăcios. Sunt moaște care au bună mireasmă și pot avea trup, cum e Sfânta Parascheva sau Sfântul Dimitrie, dar sunt sfinte moaște care pot să fie numai oseminte și acele oseminte pot să izvorască mir.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, pentru BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan: „Aceste moaște nu se confecționează, acestea sunt așa cum le lasă Dumnezeu”

Îndrăgitul duhovnic subliniază că moaștele nu sunt confecționate, ci ele există așa cum le-a lăsat Dumnezeu. De exemplu, Sfântul Dimitrie, care a fost găsit în apa Lomului, nu a fost găsit putrezit, ci intact. Și este bine cunoscut faptul că tot ce stă în apă o perioadă mai lungă de timp putrezește.

„De ce spun lucrul ăsta? Pentru a se înțelege că aceste moaște nu se confecționează, acestea sunt așa cum le lasă Dumnezeu. Deci Sfântul Dimitrie, când a fost găsit în apa Lomului, simpla alchimie, care ne dă de gândit și e foarte ușor este următorul lucru: tot ce pui în apă putrezește. Ele au stat în apă și n-au putrezit. Adică în momentul când au fost descoperite, ele erau intacte, ca drept dovadă că acolo este harul lui Dumnezeu. Iarăși un lucru extraordinar de interesant, care trebuie să ne rămână în minte: acești sfinți îi coace timpul și istoria, atunci când este momentul ca ei să aibă un efect constructivm, benefic, ziditor și spiritual pentru un neam sau pentru un loc.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, de la Mănăstirea Vlădiceni, în emisiunea BZI LIVE.

Comentarii
Adauga un comentariu