Prima pagină » Stiri si curiozitati » Câte grame și câte calorii are o felie de pâine? Iată care sunt recomandările nutriționiștilor

Câte grame și câte calorii are o felie de pâine? Iată care sunt recomandările nutriționiștilor

14 iul. 2022, 14:14,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Dacă nu știi câte grame și câte calorii are o felie de pâine, în acest articol vei găsi informații detaliate despre diferitele sortimente de pâine.

Pâinea este o parte importantă din marea categorie a carbohidraților, unul dintre cei trei mari micronutrienți, alături de proteine și grăsimi. În cadrul unei alimentații echilibrate, carbohidrații reprezintă aproximativ 50-60% din totalul caloriilor zilnice.

În cazul în care este făcută din făină rafinată, pâinea se transformă în sursă de calorii și probleme de sănătate. În schimb, dacă este realizată din făină integrală, este o sursă excelentă de macro și micronutrienți. Și, fiindcă pâinea nu lipsește din alimentația românilor, tot mai multe persoane sunt curioase câte grame și câte calorii are o felie de pâine.

mai multe tipuri de pâine

Pâinea este o parte importantă din marea categorie a carbohidraților, unul dintre cei trei mari micronutrienți, alături de proteine și grăsimi.

Câte grame și câte calorii are o felie de pâine?

Nu este foarte ușor de stabilit câte grame are o felie de pâine, deoarece acest lucru este strâns legat de forma pe care o are pâinea, dar și de mărimea ei. De exemplu, dacă vorbim despre o pâine feliată de 650 de grame, o felie are, în medie, 40 de grame.

În ceea ce privește caloriile, 100 de grame de pâine au în jur de 230-260 de calorii, însă o felie de pâine (cumpărată deja feliată, de tip toast) are aproximativ 25 de grame (în cazul în care nu a fost deja prăjită). Astfel că, dacă 100 de grame de pâine au 230-260 de calorii, înseamnă că o felie de pâine de 25 de grame are între 58 și 65 de calorii.

Lucrurile se schimbă dacă ne referim la pâinea albă, integrală, graham, de secară sau neagră. De pildă, dacă 100 de grame de pâine albă au 257 de calorii, o felie de 25 de grame are 64 de calorii. Mai mult, dacă 100 de grame de pâine din făină de grâu integrală au 254 de calorii, o felie de 25 de grame are 63-64 de calorii. Dacă 100 de grame de pâine graham au 247 de calorii, o felie de pâine graham de 25 de grame are 62 de calorii. În ceea ce privește pâinea de secară, dacă 100 de grame au 264 de calorii, o felie de 25 de grame are 66 de calorii. În final, o felie de pâine neagră are între 63 și 66 de calorii.

Important de precizat este că aceste valori sunt orientative, fiindcă pe piață există numeroase alte sortimente de pâine, cu valori nutriționale diferite.

o persoana care feliaza o paine

În ceea ce privește caloriile, 100 de grame de pâine au în jur de 230-260 de calorii, însă o felie de pâine (cumpărată deja feliată, de tip toast) are aproximativ 25 de grame (în cazul în care nu a fost deja prăjită).

Nutriționiștii recomandă consumul de pâine?

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, este recomandat consumul a 250 de grame de pâine pe zi, adică 7-8 felii de pâine. Nutriționiștii nu indică, sub nicio formă, renunțarea la consumul de pâine, deoarece este un aliment de bază și cea mai importantă formă de amidon, un nutrient care conține glucoză ce se absoarbe lent. În lipsa glucozei, organismul uman nu poate funcționa normal (de la mușchi până la sistemul nervos, orice celulă are nevoie de glucoză).

De asemenea, pâinea este aliata creierului și a funcțiilor cognitive. Ea aduce energie, iar creierul are nevoie de o cantitate mare de energie, pentru a funcționa la cote maxime. De aceea, este esențial să mănânci pâine la micul dejun, pentru a avea energie pe tot parcursul zilei.

Nu în ultimul rând, pâinea favorizează tranzitul intestinal, deoarece este o sursă excelentă de fibre. Conține atât fibre solubile, care ajută la absorbția glucidelor și a lipidelor, cât și fibre insolubile, care facilitează tranzitul intestinal.

o pâine feliată

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, este recomandat consumul a 250 de grame de pâine pe zi, adică 7-8 felii de pâine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
17 iulie 2024
17 iulie 2024