Actualitate

Câteva sute de școli sunt în scenariul roșu. Ce spune Ludovic Orban

Publicat: 03 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Câteva sute de școli sunt în scenariul roșu. Ce spune Ludovic Orban
Ludovic Orban, premierul României

Câteva sute de școli sunt în scenariul roșu. Anul școlar 2020-2021 este unul diferit, cu reguli și restricții atât pentru elevi cât și pentru cadrele didactice și personalul auxiliar, dar premierul României spune că nu este un an compromis.

Ludovic Orban a declarat că nu se poate spune că anul școlar 2020-2021 este compromis și că mare parte dintre instituțiile de învățământ din țară funcționează după un program normal.

Sute de școli în scenariul roșu. Este sau nu compromis?

Ludovic Orban a declarat că o mare parte din școli funcționează după un program normal și că nu se poate spune că anul școlar 2020-2021 este compromis.

Pe de altă parte, după începerea cursurilor, mai multe școli au trecut la scenariul roșu, din cauza înmulțirii cazurilor de infectare cu noul virus.

„Am luat special această decizie să afectăm cât mai puţin procesul educaţional“

Premierul României spune că o mare parte din școli încă funcționează în regim normal și nu se poate spune că este compromis. El a precizat că după scenariul roșu funcționează câteva sute de școli, pe sistem mixt funcționează peste 4.000 de școli, în timp ce restul unităților de învățământ funcționează în regim normal.

 „Cum să fie compromis? Abia ce a început anul şcolar, ştiţi foarte bine situaţia, că sunt pe roşu câteva sute de şcoli, pe sistem mixt 4.000 şi ceva de şcoli, restul şcolilor funcţionează în regim normal. Noi am luat special această decizie să afectăm cât mai puţin procesul educaţional, dreptul la educaţie al copiilor trebuie respectat, copiii au nevoie să se ducă la şcoală, să ţină pasul cu materia”, a declarat Ludovic Orban.

Reamintim faptul că pe 14 septembrie a început noul an școlar, cu emoții și schimbări pentru toți cei implicați în procesul educațional.

Elevii, profesorii, dar și personalul auxiliar din școli, trebuie să respecte o serie de reguli pentru a limita răspândirea infectării cu noul virus.

Trei școli din Iași cer suspendarea orelor

Având în vedere prevederile Ordinului comun nr 5487/1494/2020, în urma confirmării pozitive cu COVID-19 a doi elevi și a unui cadru didactic, 3 unităţi de învăţământ preuniversitar din judeţul Iaşi au solicitat suspendarea cursurilor în modalitatea „faţă în faţă” la nivel de clasă.

„Menţionăm că toate aceste solicitări au fost aprobate de Consiliile de Administraţie ale unităţilor de învăţământ respective, de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi şi de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, urmând ca decizia de suspendare a cursurilor şcolare organizate în modalitatea „faţă în faţă” să se dispună la nivel judeţean prin hotărârea CJSU”, au transmis autoritățile.

Unităţi de învăţământ care au solicitat suspendarea cursurilor în modalitatea „faţă în faţă” la nivel de clasă/colectiv:

Nr. crt. Unitatea de învăţământ Număr cazuri confirmate Numărul de clase/ colective CLASA LA CARE SUNT SUPENDATE CURSURILE ȘCOLARE ÎN MODALITATEA „FAȚĂ ÎN FAȚĂ”
1 ȘCOALA GIMNAZIALĂ „GEORGE  COȘBUC”, IAȘI structura GPP NR. 27 un cadru didactic 1 Grupa mare B
2 ȘCOALA GIMNAZIALĂ PARADIS, IASI           un elev 1 Clasa a VI-a
3 GRADINITA HAPPY KITTENS, IAȘI un prescolar 1 Grupa mică

În unităţile şcolare menţionate, s-au luat următoarele măsuri:

  • izolarea cazurilor confirmate;
  • igienizarea şi dezinfecţia spaţiilor unităţilor şcolare (clase, holuri, toalete);
  • reinstruirea personalului privind regulile de igienă personală şi portul măştii de protecţie.

Unsprezece unități de învățămât reiau cursurile începând cu data de 6 octombrie

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași emite următoarea hotărâre:

Art. 1 Începând cu data de 06.10.2020, se reiau cursurile școlare organizate în modalitatea ”față în față” în următoarele unități de învățământ:

Grădinița cu program prelungit nr.12 Iași – grupa mică A
Gradinita cu program prelungit nr 22 Iasi – grupa mijlocie C
Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, Iasi –  clasa a IX- a D
Școala gimnazială „Ion Simionescu”  Iași; – întreaga unitate școlară
Școala gimnazială, Grajduri, Structura Școala Primară Valea Satului – clasa I
Școala gimnazială „George Călinescu”, Iaşi – clasa a V-a C
Colegiul tehnic „Ioan C. Ştefănescu”, Iaşi – clasa a XII-a E
Școala gimnazială „Seven Hills International School”, Iași – Stage 6
Colegiul Național Mihail Sadoveanu Pașcani – întreaga unitate școlară
Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi – clasa a IV-a
Școala gimnazială „D. D. Pătrăşcanu”, Tomeşti – clasa I A și clasa a III-a C

Art. 2 Inspectoratul Școlar Județean Iași are obligația de a comunica prezenta hotărâre unităților de învățământ preuniversitar menționate în prezenta hotărâre, în vederea ducerii la îndeplinire.

Art. 3 Inspectoratul pentru Situații de Urgentă ”Mihail Grigore Sturdza” al județului Iași, prin Secretariatul Tehnic Permanent al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași va transmite prezenta hotărâre membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Iași.

Adauga un comentariu